Advokatė Z. Čaputova surinko 58,40 proc. balsų, o jos oponentas antrajame prezidento rinkimų ture eurokomisaras Marošas Šefčovičius - 41,59 proc., pranešė Slovakijos statistikos tarnyba. Galutiniai rezultatai bus paskelbti sekmadienį vidurdienį.

„Žiūrėkime į tai, kas mus jungia. Bendradarbiavimą iškelkime aukščiau asmeninių interesų“, - po pergalės sakė Z. Čaputova.

45 m. amžiaus advokatė tikino, kad rinkimų rezultatai rodo, kad „gali laimėti ir nepuldamas savo oponentų“.

„Manau, kad ši tendencija pasitvirtins ir Europos Parlamento rinkimuose, ir Slovakijos parlamento rinkimuose kitąmet“, - sakė naujoji prezidentė.

52 m. amžiaus valdančiosios partijos kandidatas M. Šefčovičius telefonu pasveikino oponentę su pergale ir žadėjo atsiųsti gėlių.

„Pirmoji Slovakijos prezidentė moteris nusipelnė puokštės“, - žurnalistams sakė jis.

Valdančiosios „Smer-SD“ partijos atstovas šalies premjeras Peteris Pellegrinis sakė su naująja prezidente besitikintis „konstruktyvaus bendradarbiavimo“.

Tuo tarpu kadenciją bebaigiantis prezidentas Andrejus Kiska neslėpė simpatijų Z. Čaputovai ir pareiškė, kad „Slovakija yra moralinėje krizėje, todėl jai reikia tokios prezidentės kaip Zuzana Čaputova“.

„Daugelis šalių tikriausiai mums pavydi, nes mes išsirinkome prezidentę, kuri yra doros simbolis“, - sakė A. Kiska.

Naujokė politikoje Z. Čaputova, į rinkimus ėjusi su šūkiu „Kovok su blogiu“, anksčiau kalbėjo, kad pastarųjų kelių savaičių „intensyvi kelionė“ jai yra „ypač sunki“. Tačiau Z. Čaputovai tai nėra pirma gyvenimo kova - naujoji prezidentė 2016 m. išpopuliarėjo sulaukusi aplinkosaugos apdovanojimo už sėkmingą planuoto sąvartyno gimtajame Pezinoko mieste blokavimą.

Pernai ji itin aktyviai dalyvavo tūkstantiniuose protestuose dėl žurnalisto Jano Kuciako, tyrusio valdžios ryšius su Italijos mafija, nužudymo praeitų metų vasarį. Ši žmogžudystė privertė tuometį premjerą Robertą Fico atsistatydinti, tačiau jis liko „Smer-SD“ lyderiu ir artimu dabartinio premjero P. Pellegrinio sąjungininku.

Rinkimų kampanijos metu Z. Čaputova žadėjo inicijuosianti sistemines teisėtvarkos reformas, gerinsianti socialinę apsaugą senyvo amžiaus gyventojams ir stiprinsianti aplinkosaugą.

Slovakijos prezidentas yra renkamas 5 metams, daugiausia dviem kadencijoms iš eilės.

Darius Mikutavičius (ELTA)