Ekonomikos mokslų daktaras Igoris Lipsicas parašė ekonomikos vadovėlį vidurinėms mokykloms.

Šis „Ekonomikos“ vadovėlis, kurio parduota apie milijoną egzempliorių, pastaruosius du dešimtmečius padėjo formuoti milijonų paauglių suvokimą. Dabar jo knyga išbraukta iš mokyklinės programos, prioritetą suteikus vadovėliams, kurie geriau atspindi rožines prezidento Vladimiro Putino ekonomikos perspektyvas.

Po to, kai ekspertai paskelbė, kad knygos „Ekonomika“ medžiaga „neskatina meilės ir pagarbos“ Rusijai, šalies švietimo ministerija išbraukė 16-18-mečiams skirtą vadovėlį iš šalyje leidžiamų naudoti vadovėlių sąrašo.

„Ištisos ekonomistų kartos mokosi iš to vadovėlio“, – sakė Liudmila Antonova, Maskvoje įsikūrusios „Vita Press“, I. Lipsico knygą išleidusios leidyklos, generalinė direktorė. – Tai plačiu šalies mastu naudojamas ekonomikos vadovėlis. Tai, kas nutiko, tiesiog protu nesuvokiama“.

Sprendimas neįtraukti 69-erių metų Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos profesoriaus vadovėlio į programą sukėlė didelį pasipiktinimą tarp mokytojų bei ekonomistų, po to, kai I. Lipsicas publikavo atvirą laišką šia tema socialinėje žiniasklaidoje. Polemika dėl mokymo programų vyksta, vyriausybei užsibrėžus pasiekti V. Putino ambicingų augimo rodiklių po kelerių metų mažėjančių ar stagnuojančių vartotojų pajamų. Panaši situacija susiklostė prieš penkerius metus, kai mokyklos istoriniai vadovėliai buvo išbrokuoti ir vyriausybė paskelbė naują programą, siekdama suformuoti labiau patriotinę Rusijos praeities viziją, atitinkančią Kremliaus ideologiją.

„Labai liūdna“

„Vadovėlių pramonės pakeitimai vyksta tiek dėl komercinių, tiek dėl ideologinių priežasčių“, – interviu sakė I. Lipsicas. Kai kurie „tikrai geri vadovėliai“ dėl to jau yra išbraukti iš leidžiamų naudoti vadovėlių sąrašo, o „rusų mokykloms to tikrai dabar nereikia. Labai liūdna“, sakė jis.

Kaip savo elektroniniame laiške pateikia vyriausybės spaudos departamentas, ministerija, vykdydama prezidento nurodymus, atlieka „nuodugnų darbą“, siekdama pagerinti mokyklinių vadovėlių kokybę. Anot departamento, vadovėlis buvo išbrauktas iš federalinio sąrašo, nes neturi skaitmeninės versijos ar pridedamo mokytojo vadovo ir jame yra klaidų bei netikslumų. I. Lipiscas sulaukė atsiliepimų iš ministerijos užsakytų ekspertų, išskyrusių ištraukas, pavyzdžių analizes ir diskusijų klausimus knygoje, kurie, jų tvirtinimu, neskatina meilės Rusijai tarp moksleivių.

Pavyzdžiui, toji vieta, kurioje aprašomi pirkėjai, priversti stovėti eilėje prie pagrindinių prekių Sovietų Sąjungoje, - vaizdinys, prieštaraujantis dabartinėms valstybės pastangoms užtušuoti daugelį neigiamų Rusijos komunistinės praeities aspektų. Pareigūnai taip pat prieštaravo tam skyriui, kuriame aprašomas V. Putino laikotarpiu paskelbtas mokesčių padidinimas, kaip „klaidingas žingsnis“, kurį vėliau, smarkiai sumažėjus pajamoms, teko atšaukti.

Vladimiras Putinas

Leidžiamų naudoti vadovėlių sąrašas

Vadovėlį išleidusios leidyklos redaktorius, reaguodamas į tokį sprendimą, pasiūlė I. Lipsickiui peržiūrėti vadovėlį ir įtraukti į jį V. Putino planus nutraukti Rusijos priklausomybę nuo importo ir skatinti ekonomikos atgaivinimą . Nuo 2014 metų pareigūnai išbraukė beveik 260 vadovėlių iš leidžiamų naudoti mokyklinių vadovėlių sąrašo, teigia ne pelno organizacijos, atstovaujančios nepriklausomiems leidėjams, „Rosijski Učebnik“ direktorius Borisas Kuznecovas. Didžiausia leidėja „Prosveščenije“, kuri anksčiau priklausė V. Putino vaikystės draugui Arkadijui Rotenbergui, šiuo metu išleidžia 43 proc. knygų iš minėto sąrašo, rodo oficialūs duomenys. Šiuo metu ji laukia pritarimo savo pačios leistai ekonomikos knygai-vadovėliui, sakė atstovė spaudai.

Saujelė ekonomikos vadovėlių, išsaugoję vietą mokyklinių vadovėlių sąraše, apibūdinami kaip pirmieji tokio pobūdžio vadovėliai, panaudoję „pavyzdžius iš rusų gyvenimo, kurie artimi moksleiviams“, kad pagrįstų teorijos paaiškinimus. Knygos, taip pat pavadinimu „Ekonomika“, skyriuje apie šių laikų Rusijos ekonominę situaciją pateikiamos V. Putino citatos, taip pat optimizmu trykštantys jo planai pagerinti gerinti gyvenimo lygį ir sumažinti nelygybę.

Pasak Andrejaus Kolesnikovo, „CarnegieMaskvos centro vyresniojo mokslinio bendradarbio, Putino eros metu vykdomos griežtos priemonės prieš mokyklinius vadovėlius skiriasi nuo cenzūros Sovietų Sąjungoje, nes jos paremtos veikiau valstybės ultrakonservatyviosiomis vertybėmis nei politine ideologija.

„Mes gyvenome laisvoje šalyje dešimtajame dešimtmetyje, ir toks posūkis link primityvios nenormalios situacijos yra iš tiesų skausmingas, - teigia A Kolesnikovas. – Regis, niekam nerūpi, kad moksleiviai mokysis optimistinių šūkių, užuot gilinęsi į šiuolaikinės ekonomikos pagrindus“.