„Smerkiame Rusijos okupacinės valdžios veiksmus Kryme. Kaukėti FSB (Federalinės saugumo tarnybos) pareigūnai įsiveržė į Krymo totorių namus ir terorizuodami šeimas areštavo per 20 žmonių“, – pareiškė departamento atstovas Robertas Palladino.

Paskelbtame pareiškime sakoma, kad Vašingtonas ragina paleisti šiuos žmones bei kitus „nesąžiningai nuteistus ukrainiečius“.

Trečiadienį Krymo Simferopolio rajone buvo atliktos masinės kratos, buvo suimti 20 žmonių. Ketvirtadienį buvo pranešta, kad Rostove prie Dono buvo areštuoti dar trys Krymo gyventojai.

Pasak Rusijos teisėsaugos, per specialiąją operaciją sulaikyti žmonės yra regione veikiančio „Hizb ut Tahrir“ „vadeivos ir eiliniai nariai“.

FSB duomenimis, jie skleidė tarp pusiasalio gyventojų „teroristinę ideologiją, verbavo Krymo musulmonus“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pavadino įvykius Kryme galimos „baudžiamojo persekiojimo bangos pradžia“ ir paragino tarptautinę bendruomenę sugriežtinti Rusijai paskelbtas sankcijas.

Tuo metu Europos Sąjungos užsienio reikalų agentūros atstovė Maja Kocijančič pareiškė, kad blokas taip pat smerkia Krymo totorių namuose atliktas kratas.

Rusijoje 2003 metais uždraustas judėjimas „Hizb ut Tahrir“ siekia įkurti tarptautinį kalifatą – pagal šariatą valdomą valstybinį darinį.

Kryme gyvena daugiau kaip 1,9 mln. žmonių, iš kurių per 300 tūkst. išpažįsta islamą.