Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus mėnesiui po JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno antrojo susitikimo. Šis Vietname surengtas viršūnių susitikimas netikėtai nutrūko be jokio susitarimo ir padidėjo atotrūkis tarp abiejų lyderių pozicijų, kaip būtų galima užtikrinti Korėjos pusiasalio „visišką denuklearizaciją“.

Tuojau po viršūnių susitikimo Hanojuje iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, kad veikla Sohė raketų leidimo komplekse yra suaktyvėjusi. Šie duomenys daugeliui šalių sukėlė susirūpinimą, kad branduolinių ginklų turinti valstybė galbūt ruošiasi paleisti didelio nuotolio balistinę arba kosminę raketą.

„Centro, kuris pernai liepą buvo iš dalies išardytas, atstatymą Šiaurė pradėjo prieš vasarį surengtą Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimą“, – Pietų Korėjos parlamento narys Kim Min-ki žurnalistams sakė po už uždarų durų vykusio susitikimo su Nacionalinės žvalgybos tarnybos pareigūnais.

„Šie darbai beveik baigti; tebevykdomi kai kurie priežiūros darbai“, – nurodė jis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba yra uždraudusi Šiaurės Korėjai leisti kosmines raketas, nes dalis šių technologijų yra panašios į naudojamas tarpžemyninėse balistinėse raketose.

Tačiau anksčiau šį mėnesį Vašingtone veikiantis Strateginių ir tarptautinių studijų centras (CSIS) paskelbė, kad Sohė raketų komplekse vykdoma „sąmoninga ir tikslinga“ veikla.

Penktadienį išsakyti naujausi Seulo komentarai gali vesti prie išvados, kad Kim Jong Unas, per praeitais metais Pchenjane įvykusį susitikimą su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu pažadėjęs uždaryti Sohė kompleksą, pakeitė poziciją.

Ekspertai perspėjo, kad bet koks didelio nuotolio raketos paleidimas gali sužlugdyti stringančias derybas dėl denuklearizacijos.

Pietų Korėjos prezidento ypatingasis patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Moon Chung-inas sakė, kad tokio žingsnio padariniai būtų „katastrofiniai“.

Branduolinių ginklų turinti valstybė taip pat „naudoja urano sodrinimo pajėgumus“ Jongbjono branduoliniame komplekse, pridūrė įstatymų leidėjas.

Po susitikimo Hanojuje Pchenjanas ir Vašingtonas dėl susidariusios aklavietės kaltino vienas kito užsispyrimą.

Pchenjanas teigia pasisiūlęs likviduoti Jongbjono kompleksą, jeigu būtų atšauktos griežtos sankcijos, smaugiančios Šiaurės Korėjos ekonomiją ir lemiančios šalies izoliaciją.

Tačiau JAV pareigūnai sakė, kad neaišku, kurių Jongbjono komplekso dalių Šiaurės Korėja yra linkusi atsisakyti. Be to, D. Trumpas pareiškė, kad „patys ginklai turi būti ant (derybų) stalo“.