„Toks politiškai motyvuotas sprendimas, priimtas nesilaikant atitinkamos teisinės procedūros, dar kartą parodė, kad šalyje nepaisoma teisminių procedūrų“, – rašoma ketvirtadienį vakare išplatintame F. Mogherini pareiškime.

Šis pareiškimas buvo išplatintas netrukus po ES užsienio politikos vadovės spaudos konferencijos Ekvadoro sostinėje Kite, kur ji dalyvavo tarptautinės kontaktinės grupės Venesuelos krizei spręsti ministrų pasitarime.

„Demokratijos, įstatymo viršenybės ir valdžių atskyrimo atkūrimas yra būtina sąlyga. Šie (Venesuelos režimo) veiksmai dar labiau pakerta pastangas palaikyti taikų ir demokratišką Venesuelos krizės sureguliavimą“, – pažymėjo F. Mogherini.

Ji sakė, kad ES „visiškai palaiko Nacionalinį Susirinkimą ir ragina paisyti Konstitucijoje įtvirtintų visų jo narių, įskaitant pirmininką, prerogatyvų bei neliečiamumo“.

Venesuelos vyriausybė ketvirtadienį 15 metų atėmė iš opozicijos lyderio J. Guaido teisę dirbti valstybės tarnyboje. Nicolas Maduro režimas šį savo sprendimą argumentavo tuo, kad buvo nustatyta pažeidimų J. Guaido finansų deklaracijose. Turima omenyje tai, kad opozicijos lyderis nepagrįstai gaudavo lėšų iš tarptautinių ir Venesuelos organizacijų.

Ketvirtadienį Kite susirinkusi kontaktinė grupė paragino kiek įmanoma greičiau surengti Venesueloje „tarptautinius standartus atitinkančius demokratinius rinkimus“, kuriuose dalyvautų visų politinių jėgų atstovai.

Grupės pareiškime pažymima, kad dabartinės krizės Venesueloje sprendinys gali būti tik „politinis, demokratinis ir tik pačios Venesuelos“. Taip pat pabrėžiama, jog neleistina naudoti jėgą.

Kontaktinė grupė atkreipė dėmesį į sunkią humanitarinę padėtį šalyje ir paragino visus tarptautinius donorus per tarptautines humanitarines organizacijas teikti pagalbą Venesuelos gyventojams, taip pat daugiau nei 3 mln. venesueliečių pabėgėlių kaimyninėse šalyse.

Grupės pareiškime N. Maduro režimas taip pat raginamas nedelsiant paleisti visus politinius kalinius, įskaitant aktyvistus bei žurnalistus, taip pat užtikrinti, kad būtų laikomasi valdžių atskyrimo principo.

Kitas kontaktinės grupės posėdis numatytas gegužės pradžioje Kosta Rikoje.