Šiuo metu yra žinoma, kad kratos buvo surengtos 25 namuose, skelbia naujienų agentra „Unian“.

Aktyvistų duomenimis, kratos vykdomos Simferopolio rajone Strohonivkos ir Kamenkos kaime, taip pat Belohirsko rajone Volodymyrivkos kaime.

Žurnalisto Antono Naumliukovo teigimu, Rusijos Federalinė saugumo tarnyba pareiškė, kad kratos baudžiamųjų bylų pagrindu vykdomos gyventojų, kurie, esą, yra Rusijoje uždraustos tarptautinės teroristinės organizacijos „Hizb ut-Tahrir al-Islami“ šalininkai, namuose.

Advokatai Mammetas Mambetovas, Edemas Semedliajevas ir Emilis Kurbedinovas, kurie nuvyko į kratų vykdymo vietas, pranešė, kad pas ginamuosius jų neleidžia.

„Šiandienos įvykiai gali tapti naujos Krymo totorių baudžiamojo persekiojimo bangos pradžia“, – pareiškė ukrainiečių URM ir paragino tarptautinę bendruomenę sugriežtinti Rusijai paskelbtas sankcijas.

FSB skelbia sulaikiusi Kryme 20 islamistų

„Per specialiąją operaciją Krymo respublikoje buvo nutraukta tarptautinės teroristinės organizacijos „Hizb ut Tahrir“ struktūros veikla. Buvo sulaikyti 20 žmonių, tarp jų vadeivos ir eiliniai nariai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė FSB atstovai.

„Nustatyta, kad struktūros nariai vykdė antikonstitucinę veiklą, grindžiamą vadinamojo „pasaulinio kalifato“ kūrimo, pasaulietiškos visuomenės institucijų ardymo doktrina, nukreipta į dabartinės valdžios nuvertimą smurtu“, – pridūrė jie.

FSB teigimu, ši grupė skleidė tarp pusiasalio gyventojų „teroristinę ideologiją, verbavo Krymo musulmonus“.

Skelbiama, kad sulaikant įtariamus asmenis buvo konfiskuota daug „Hizb ut Tahrir“ propagandinės medžiagos ir jų naudotų ryšio priemonių bei informacijos laikmenų.

Tuo metu Ukrainos žmogaus teisių kontrolierė Liudmyla Denisova informavo, kad Simferopolyje buvo surengtos kratos, per kurias buvo suimti keliolika Krymo totorių.

„Iki 11 val. 25 min. (10 val. 25 min. Lietuvos laiku) į (areštinę) buvo nugabenti 16 Krymo totorių“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

Vadina bauginimu

Maskvos kritikai pavadino kratas etninės grupės, kurios dauguma narių nepritaria Rusijos įvykdytai aneksijai, „bauginimu“ ir pareiškė, kad trečiadienį atliktos kratos buvo vienos didžiausių per pastaruosius kelerius metus.

Dauguma Krymo totorių neatsisakė Ukrainos pilietybės, o kai kurie net planuoja dalyvauti sekmadienį vyksiančiuose Ukrainos prezidento rinkimuose.

Rusijoje 2003 metais uždraustas judėjimas „Hizb ut Tahrir“ siekia įkurti tarptautinį kalifatą – pagal šariatą valdomą valstybinį darinį, turintį viduramžių analogų.

Anot teisininko Emilio Kurbedinovo, per didelio masto reidus, kuriuose dalyvavo šimtai FSB ir kitų teisėsaugos institucijų pareigūnų, iš viso buvo suimti 23 žmonės.

„Tai viena didžiausių bauginimo akcijų Kryme per pastaruosius penkerius metus“, – naujienų agentūrai AFP sakė E. Kurbedinovas.

Jo teigimu, tarp sulaikytųjų yra aktyvistų, ginančių „Krymo politinių kalinių“ teises.

Dar vienas teisininkas Nikolajus Polozovas informavo, jog pusiasalyje buvo atliktos kratos mažiausiai 25 namuose. Jis pridūrė, kad advokatams buvo uždrausta stebėti operaciją.

Krymo totoriai yra Juodosios jūros regione gyvenanti musulmonų bendruomenė.

Josifo Stalino valdymo laikais jos nariai buvo tremiami į Uzbekistaną ir Uralo kalnus, iš kur jiems buvo leista sugrįžti, kai ėmė griūti Sovietų Sąjunga.

Dauguma Krymo totorių nepritarė 2014 metais Maskvos įvykdytai aneksijai, taigi, Rusijos valdžia vėliau nubaudė šią bendruomenę: uždraudė jos tarybos veiklą ir televizijos kanalą, sulaikė ir įkalino dešimtis aktyvistų.

Medžliso – uždrausto totorių parlamento – pirmininko pirmasis pavaduotojas Narimanas Dželialas tvirtina, kad naujausi reidai, be kita ko, susiję su artėjančiais Ukrainos prezidento rinkimais.

Jis pavadino kratas „masinio Krymo totorių deportavimo į Rusijos kalėjimus pradžia“.