Visgi konservatyvių pažiūrų katalikai, paprastai kaltinantys dabartinį pontifiką polinkiu nukrypti nuo nusistovėjusios bažnyčios doktrinos ir tradicijų, ėmė nuogąstauti, kad bus padarytas galas net ir žiedo bučiavimui, skelbia BBC.

Tokie spėjimai grindžiami pirmadienį Italijos Loreto mieste nufilmuotais kadrais. Iš vaizdo įrašo matyti, kaip popiežius Pranciškus atitraukinėja ranką nuo jo žiedą pabučiuoti besilenkiančių tikinčiųjų.

Vis dėlto bendresnis vaizdas yra kiek kitoks nei iš pat pradžių gali pasirodyti, rašo britų visuomeninis transliuotojas.


Įraše užfiksuotas popiežiaus elgesys tėra nedidelė daug ilgesnio proceso atkarpa.

Kaip matyti iš oficialaus Vatikano televizijos reportažo, popiežius Pranciškus maždaug 13 minučių stovėjo sveikindamasis su į eilę išsirikiavusiais tikinčiaisiais. Kiek pavyko suskaičiuoti, prie jo priėjo ne mažiau kaip 113 vienuolių ir parapijiečių – po vieną arba poromis.

Nė vienas, kaip teko įsitikinti, nebuvo tiksliai informuotas, kaip derėtų pasisveikinti su Katalikų Bažnyčios aukščiausiuoju vadovu: per pirmąsias 10 minučių 14 žmonių tik paspaudė popiežiui ranką, bet nesilenkė pabučiuoti žiedo.

41 asmuo per tą patį laiką lenkėsi prie pontifiko rankų ir arba imitavo simbolinį pabučiavimo veiksmą, arba iš tiesų pabučiavo žiedą.

Jokių protesto ženklų popiežius nerodė.

Devyni iš sveikinusiųjų leido sau kiek daugiau: jie ne tik pasilenkė ir pabučiavo popiežiaus žiedą, bet dar ir pamėgino jį apkabinti. Vienas, turbūt, ypač dievobaimingas vienuolis pranoko visus kitus pabučiuodamas abi popiežiaus rankas.

Praėjus 10 minučių popiežiaus elgesys pasikeitė. Jį sveikinančiųjų eilė ėmė judėti sparčiau.

Per 53 sekundes popiežius Pranciškus sugebėjo atitraukti ranką nuo 19-os pabučiuoti žiedą besilenkiančių žmonių. Vienam vyrui ypač nepasisekė: popiežiui patraukus ranką jis pabučiavo savo paties plaštaką.

Kaip tik šis epizodas ir buvo gausiai platinamas internete.

Gali būti, kad popiežius norėjo kuo greičiau sulaukti sveikinančiųjų eilės galo. Būtina užsiminti, kad pasibaigus šiai ceremonijai jis ėjo sveikintis su priešais bažnyčią susirinkusia minia. Daugelis žmonių sėdėjo neįgaliųjų vežimėliuose. Čia pontifikas sugaišo ilgiau.

Gal ir akivaizdu, kad popiežius Pranciškus ne ypač noriai leidžia pabučiuoti žiedą, tačiau sakyti, kad jis tądien bandė išsisukti nuo visų, mėginusių tai padaryti, irgi būtų neteisinga, pabrėžia BBC.

Popiežiaus žiedas, mūvimas ant bevardžio dešiniosios rankos piršto, yra bene svarbiausias pontifiko autoriteto simbolis.

Kai tik popiežius miršta, žiedas tuojau pat sunaikinamas. Taip tarsi patvirtinama, kad jo vadovavimas baigėsi.

Popiežiaus žiedo pabučiavimui ne vieną amžių buvo teikiama tam tikra politinė ir religinė reikšmė.

1963 metais katalikų tikėjimą išpažinęs JAV prezidentas Johnas F. Kennedy atvykęs į Vatikaną sąmoningai nutarė nebučiuoti popiežiaus Pauliaus VI žiedo. Tokį jo sprendimą lėmė nuogąstavimai, kad pabučiuodamas žiedą suteiktų peno kalboms, esą katalikas prezidentas visada keliaklupsčiaus prieš Romą.

Dabartinis popiežius labai gerai žino, kokiu reikšmingu laikomas šis gestas.

Tik labai gali būti, kad jis pats norėtų elgtis kiek kitaip.

2014 metų gegužę įvykusio bendro vizito Jeruzalėje metu popiežius Pranciškus labai pasistengė pabučiuoti Rytų stačiatikių ekumenininio patriarcho Bartalomėjaus I ranką, šitaip išreikšdamas norą palaikyti santarvę tarp dviejų krikščionybės atšakų.

Patriarchas stengėsi išsisukti nuo šios intencijos, tačiau viskas baigėsi draugiškomis grumtynėmis, kurias laimėjo popiežius.

Kelionei tęsiantis, atvykus prie Izraelio memorialo Holokausto aukoms atminti, popiežius Pranciškus buvo pakviestas paspausti rankas Holokaustą išgyvenusiems žmonėms.

Didžiai visų nuostabai, jis pasilenkė ir pabučiavo jų rankas. Šis gestas buvo prisimintas ir po kelerių metų.