Kalbėdamas apie ES šalininkų grupių Jungtinėje Karalystėje pastaruoju metu rengtus masinius protestus ir didžiulio palaikymo sulaukusią internetinę peticiją, D. Tuskas sakė europarlamentarams: „Galbūt jie jaučiasi nesą pakankamai atstovaujami JK parlamento, bet jie tikrai turėtų jaustis atstovaujami jūsų šioje salėje. Nes jie yra europiečiai.“

D. Tuskas pridūrė, kad „nepriimtina“ galvoti, jog išstoti besiruošianti Britanija neturėtų dalyvauti sprendžiant ES reikalus.

Britų įstatymų leidėjai ruošiasi trečiadienį balsuoti dėl išstojimo iš ES alternatyvų, „Brexit“ procesui įstrigus, kai parlamentas dukart triuškinamai atmetė sutartį, pernai suderintą su Briuseliu premjerės Theresos May.

Bendruomenių rūmai ketina aptarti įvairias alternatyvas, o vėliau įstatymų leidėjų bus paprašyta balsuoti dėl visų galimybių, kurios jiems atrodo priimtinos. Dėl populiariausių pasiūlymų pirmadienį bus surengtas antras balsavimas. Tikimasi, kad tokiu būdu pavyks rasti vieną sprendinį, sulauksiantį parlamentarų daugumos palaikymo.

Praeitą savaitę ES lyderiai sutiko suteikti JK papildomas tris savaites – iki balandžio 12-osios – apsispręsti dėl tolesnių žingsnių.

Tačiau daugelis, ypač Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas – priešinasi ilgesniam pratęsimui, susirūpinę, kad tai sutrikdytų Europos Parlamento rinkimus.

Jeigu Britanija gegužės 23-ąją tebebūtų bloko narė, ji turėtų dalyvauti balsavime. Be to, ginčai dėl „Brexit“ toliau ištisus mėnesius arba net metus trikdytų Europos politinę darbotvarkę.

D. Tuskas ragino Europos Parlamentą nenuvilti britų rinkėjų, tebetikinčių, kad gali būti susitarta dėl ilgesnio „Brexit“ atidėjimo arba kad išstojimas apskritai gali būti atšauktas.

„Negalima išduoti 6 mln. žmonių, pasirašiusių peticiją dėl (išstojimo procedūros pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį atšaukimo, milijono žmonių, žygiavusių, kad žmonėms būtų suteiktas balsas, arba žmonių, norinčių pasilikti Europos Sąjungoje, didėjančios daugumos“, – perspėjo jis, bet pabrėžė, kad tai yra jo asmeninė nuomonė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)