Vos keliomis valandomis anksčiau Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad yra pasirengęs tolesniems kariniams veiksmams Gazos Ruože.

Naujausias didelis karo veiksmų paūmėjimas įvyko itin opiu metu, Izraeliui rengiantis balandžio 9-osios rinkimams. Anksti pirmadienį iš Gazos Ruožo paleista reta didelio nuotolio raketa pataikė į namą į šiaurę nuo Tel Avivo, sužeisdama septynis izraeliečius.

Izraelio armija atsakė virtine aviacijos smūgių visame Gazos Ruože, o palestiniečiai paleido daugiau raketų. Pranešimų apie naujas aukas nebuvo.

Antradienį daugiausia buvo ramu, Gazos Ruožą valdantis palestiniečių judėjimas „Hamas“ paskelbė, kad tarpininkaujant Egiptui susitarta nutraukti ugnį, tačiau maždaug 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kaip pranešė Izraelis, iš Gazos Ruožo buvo vėl buvo paleista raketa.

„Hamas“, „Islamo džihadas“ ir kitos grupuotės sakė, kad „raketa, nukritusi netoli Aškelono, buvo vieno asmens darbas, o frakcijos yra įsipareigojusios laikytis ramybės“, kol įsipareigojęs yra Izraelis.

„Mūsų oro pajėgos ką tik smogė keliems teroristiniams „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože“, – vėlai antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Izraelio armija.

„Jei „Hamas“ galvoja, kad sėdėsime rankas sudėję, kai jų raketų ugnis, sprogmenys ir Izraelio pasienio tvoros pažeidimai kelia pavojų Izraelio civilių gyvybei, jie klysta“, – nurodė armija.

Vėliau armija pridūrė: „Mūsų naikintuvai ir lėktuvai Gazoje smogė papildomiems „Hamas“ taikiniams.“

Saugumo šaltinis Gazos Ruože sakė, kad per antskrydį buvo smogta „Hamas“ karinei bazei Kan Junise.

B. Netanyahu, kuris sutrumpino savo vizitą JAV, anksčiau sakė, kad Izraelis yra pasirengęs „padaryti daug daugiau“.

Pasak jo, Izraelis „padarys viską, kas būtina mūsų žmonėms ir mūsų valstybei apginti“.

B. Netanyahu per palydovinį ryšį kalbėjo proizraelietiškos lobistų grupės AIPAC konferencijos Vašingtone dalyviams, anksčiau nei planuota sugrįžęs namo dėl suintensyvėjusio smurto tarp Izraelio ir „Hamas“.

Armija nurodė, kad su B. Netanyahu įvertinęs padėtį Generalinio štabo viršininkas generolas leitenantas Avivas Kochavi įsakė nusiųsti daugiau pajėgų į pietinį šalies regioną.

A. Kochavi taip pat „pritarė papildomų rezervo karių pašaukimui“, sakoma kariškių pareiškime, kuriame daugiau detalių nepateikiama.

Išvengti ketvirto karo

Daugelis mano, kad premjeras prieš rinkimus nori išvengti neprognozuojamo ketvirto nuo 2008 metų karo Gazos Ruože, bet jis taip pat patiria didelį politinį spaudimą.

Šeštadienį bus minimos protestų ir susirėmimų prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos pirmosios metinės, prognozuojamos didelės demonstracijos.

Anksčiau antradienį B. Netanyahu sakė, kad Izraelio atsakas į apšaudymą iš Gazos Ruožo yra didžiausio masto smūgis „Hamas“ objektams nuo praėjusio karo 2014-aisiais.

Vyriausybė nutraukė žmonių ir prekių judėjimą per blokuojamo anklavo sieną ir sumažino zoną Viduržemio jūroje, kurioje leidžia būti palestiniečių žvejams.

Ji nepatvirtino „Hamas“ paskelbto ugnies nutraukimo.

Izraelio armija kaltina „Hamas“ dėl raketos, kuri pirmadienį pataikė į namą Mišmereto bendruomenėje, esančioje maždaug 20 km į šiaurę nuo Tel Avivo.

Tačiau vienas „Hamas“ pareigūnas paneigė, kad judėjimas yra atsakingas už šią raketą, ir užsiminė, kad ji galėjo būti paleista netyčia ar net dėl „blogo oro“.