Jungtinės Valstijos netoleruos priešiškų karinių galimybių kišimosi į Vakarų pusrutulio bendrus demokratijos, saugumo ir įstatymų viršenybės siekius. Venesuelos kariuomenė turi palaikyti Venesuelos žmones“, – sakoma J. Boltono „Twitter“ žinutėje.

Pareigūnas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „siunčia maisto ir vaistų, kad padėtų Venesuelos žmonėms. Užuot siuntusi branduolinius ginklus galinčius nešti bombonešius ir specialiąsias pajėgas korumpuotam diktatoriui paremti, Rusija turėtų dirbti su tarptautine bendruomene, kad palaikytų Venesuelos žmones.“

Praeitą savaitgalį buvo pranešta, kad į Karakasą atskrido du Rusijos kariniai transporto lėktuvai, atgabenę krovinių ir karių.

Nepriklausomas žurnalistas Javieras Mayorca šeštadienio vakarą pranešė, kad į Venesuelą atskrido du Rusijos kariniai lėktuvai – „Antonov An-124“ ir mažesnis orlaivis.

Anot jo, Venesueloje išsilaipino maždaug šimtas rusų karių, įskaitant Rusijos ginkluotųjų pajėgų Mobilizacijos direktorato vadą generolą Vasilijų Tonkoškurovą.

Amerikos šalių organizacija (OAS) pirmadienį irgi pasmerkė Rusijos karių buvimą Venesueloje.

„Neleistina, kad užsienio vyriausybė vykdytų karinio bendradarbiavimo programas su valdžią uzurpuojančiu režimu... taip pat keliančiu taikai ir saugumui (Vakarų) pusrutulyje“, – sakoma OAS pranešime.

Johnas Boltonas

OAS nepripažįsta Venesuelos prezidento Nicolas Maduro vyriausybės ir laikinuoju šalies vadovu laiko opozicijos lyderį Juaną Guaido.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį apkaltino Rusiją kurstant įtampą Venesueloje savo karinių pajėgų dislokavimu ir perspėjo, kad Vašingtonas „nestovės sudėjęs rankas“ dėl šio Maskvos vaidmens.

Kalbėdamasis telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, M. Pompeo pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos ir regiono šalys nestovės sudėjusios rankas Rusijai aštrinant įtampą Venesueloje“, teigiama Valstybės departamento pranešime.

JAV valstybės sekretorius pasmerkė Rusijos pajėgų stiprinimą kaip politinę krizę toje Pietų Amerikos valstybėje ilginantį veiksnį.
„Tebesitęsiantis Rusijos karių įtraukimas siekiant paremti neteisėtą Nicolas Maduro režimą Venesueloje gali prailginti Venesuelos žmonių, daugiausia palaikančių laikinąjį prezidentą Juaną Guaido, kančias“, – pareiškė M. Pompeo.

J. Guaido palaiko Jungtinės Valstijos ir dauguma Lotynų Amerikos bei Europos šalių, tačiau Rusija ir Kinija išreiškė politinę ir ekonominę paramą N. Maduro. M. Pompeo paragino Rusiją „nutraukti savo nekonstruktyvų elgesį“ ir pradėti remti J. Guaido.

Tuo metu S. Lavrovas pirmadienį apkaltino Jungtines Valstijas planuojant „perversmą“ prieš Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro, kilus ginčui dėl rusų kariuomenės pagalbos krizės nualintai šaliai.

S. Lavrovas pranešime sakė, kad per pokalbį telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo pasiskundė dėl „Vašingtono bandymų suorganizuoti valstybės perversmą Venesueloje“.

Kaip teigiama pranešime, tokie žingsniai „prilygsta JT (Jungtinių Tautų) chartijos pažeidimams ir atviram kišimuisi į suverenios valstybės vidaus reikalus“.

DELFI primena, kad Rusija ir Jungtinės Valstijos nesusitarė, kaip būtų galima išspręsti Venesuelos krizę, po derybų Romoje praėjusį antradienį sakė abiejų šalių pareigūnai.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos specialusis pasiuntinys Venesuelai Elliottas Abramsas susitiko su Rusijos užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu, kad aptartų padėtį šioje Lotynų Amerikos šalyje.

Sergejus Lavrovas, Vladimiras Putinas

„Nepasiekėme pozicijų suartėjimo, bet derybos buvo teigiamos ta prasme, kad, manau, abi pusės pradėjo geriau suprasti viena kitos požiūrį“, – E. Abramsas sakė žurnalistams po susitikimo viename prabangiame Romos viešbutyje.

Pasak jo, „visiškai tikėtina“, kad abi pusės vėl susitiks, bet tokių derybų data dar nenustatyta. Rusija remia Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro ir kaltino Vašingtoną kišantis į šalies reikalus, nes valstybės vadovas yra spaudžiamas atsistatydinti ir perduoti valdžią opozicijos lyderiui Juanui Guaido.

Kalbėdamasis su Rusijos žiniasklaida S. Riabkovas savo ruožtu pabrėžė, kad dialogas su JAV būtinas, bet perspėjo Vašingtoną nemėginti griebtis karinio įsikišimo. D. Trumpas sakė, kad Venesuelos atžvilgiu „visos priemonės tebėra ant stalo“, o Rusija tai supranta kaip atsisakymą atmesti galimybę panaudoti karinę jėgą, sakė S. Riabkovas.

„Perspėjome JAV dėl šio neatsargaus požiūrio“, – viceministro žodžius citavo Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS ir „RIA Novosti“. E. Abramsas tvirtino, kad JAV toliau laikysis nuostatos, kad visos galimybės yra atviros, bet pridūrė, kad Vašingtonas pasirinko spausti N. Maduro režimą politinėmis, finansinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.

Anksčiau E. Abramsas susitiko su Italijos vyriausybės pareigūnais. Ši šalis yra viena iš keturių Europos Sąjungos narių, nepripažinusių J. Guaido Venesuelos laikinuoju prezidentu. Be to, JAV pasiuntinys apsilankė Vatikane.

Jis atkreipė dėmesį, kad Katalikų Bažnyčia Venesueloje yra pelniusi didelę pagarbą ir pasitikėjimą, bet neaišku, ar Vatikanas galėtų atlikti kokį nors vaidmenį sprendžiant susidariusią krizę. Kaip pranešama, popiežius Pranciškus ne kartą rašė laiškus N. Maduro, kuriuose nurodė, kad kol kas sąlygos nėra tinkamos Vatikanui mėginti tarpininkauti sprendžiant šalies problemas.