M. Temeras kaltinamas vadovavęs rafinuotai lėšų grobstymo ir pinigų plovimo schemai. Jis yra jau antras šios Lotynų Amerikos šalies eksprezidentas, atsidūręs didžiulio masto korupcijos tyrimą atliekančių pareigūnų taikiklyje. Dėl šio tyrimo, praminto „Plovykla“, postų neteko dešimtys įtakingų politikos ir verslo veikėjų.

78 metų M. Temeras, dabartinio ultradešiniųjų prezidento Jairo Bolsonaro pirmtakas, buvo areštuotas praėjusį ketvirtadienį San Paule ir pervežtas į Rio de Žaneirą.

Jam buvo skirtas „prevencinis suėmimas“, tačiau teisėjas Antonio Ivan Athie panaikino šį sprendimą, motyvuodamas, jog tam nėra teisino pagrindo.

Teisėjas taip pat nurodė nedelsiant paleisti į laisvę buvusį kasybos ir energetikos ministrą Moreirą Franco bei dar kelis asmenis, sulaikytus kartu su M. Temeru.

„Nesu nusistatęs prieš vadinamąją „Plovyklą“, – nurodė teisėjas savo nutartyje.

„Noriu, kad mūsų valstybė būtų išvaduota nuo ją alinančios korupcijos. Visgi be konstitucijoje įtvirtintų garantijų, garantijų visiems... kova su šiuo maru yra neteisėta“, – pažymėjo jis.

Nors prieš kaltinamuosius esama įrodymų, tai „nepateisina prevencinio suėmimo“ taikymo, sakė A.I. Athie, turėdamas galvoje, jog nėra duomenų, kad kaltinamieji gali kelti grėsmę viešajai tvarkai ar bandytų slėpti įkalčius.

Po kelių valandų M. Temeras buvo paleistas į laisvę.

Federalinė prokuratūra informavo, kad skųs šį teisėjo sprendimą.

„Įvairūs nusikaltimai“

Federalinė prokuratūra ketvirtadienį pareiškė M. Temerui kaltinimus vadovavus „nusikalstamai organizacijai“. Anot prokurorų, tai buvo „sudėtinga nusikalstama sistema“, iki 2014 metų pabaigos neteisėtai išmokėjusi maždaug 1 mln. realų (439 tūkst. eurų tuometiniu kursu). Nurodoma, kad tai buvo susiję su niekada taip ir nebaigtomis atominės elektrinės statybomis.

Įtariama, kad ši grupuotė įvykdė „įvairių nusikaltimų“ su valstybinėmis agentūromis ir valstybinėmis kompanijomis. Kalbama apie 1,8 mlrd. realų (419 mln. eurų).

Šis tyrimas prasidėjo 2014 metais nuo įtariamo pinigų plovimo vienoje automobilių plovykloje sostinėje Brazilijoje, bet išsiplėtė ir atskleidė didžiulę kyšininkavimo schemą, įtraukusią valstybinę naftos kompaniją „Petrobras“ ir dideles statybos įmones. Kyšiai būdavo duodami kelių partijų politikams.

Iki šiol jau nuteisti daugiau kaip 150 žmonių, o dar šimtams yra pareikšti kaltinimai. Atskleistos korupcijos mastas pribloškė brazilus, pavargusius nuo šalies lyderių kyšininkavimo.

M. Temeras yra ne pirmasis eksprezidentas, kurį įtraukė šis tyrimas, purtantis Brazilijos verslo ir politikos elitą.

Buvęs kairiųjų prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva buvo nuteistas dviejose korupcijos bylose ir atlieka ilgą įkalinimo bausmę.

M. Temeras laikinuoju prezidentu tapo, kai 2016 metais per apkaltą buvo nušalinta tuometinė valstybės vadovė Dilma Rousseff. Nors D. Rousseff tiesiogiai nėra įtariama „Plovyklos“ skandale, jai pakenkė, kad 2003–2010 metais, kai vyko dauguma įtariamos korupcijos atvejų, ji pirmininkavo „Petrobras“ valdybai.

Centro dešiniųjų politikas M. Temeras buvo visų laikų nepopuliariausias Brazilijos lyderis.

Pernai M. Temerui palikus prezidento postą, jam buvo pareikšti keli kaltinimai korupcija.

2017 metais M. Temeras buvo apkaltintas kyšių ėmimu, bet Brazilijos Kongresas nubalsavo už įtarimų panaikinimą, įtvirtindamas jo, kaip išlikėlio vienoje chaotiškiausių ir labiausiai skandalų krečiamų demokratijų, reputaciją.