Įstatymų leidėjai 329 balsais prieš 302 laimėjo balsavimą, leisiantį jiems trečiadienį perimti parlamento darbotvarkės kontrolę. Be to, trys ministrų pavaduotojai balsavo prieš vyriausybės poziciją ir atsistatydino.

Tarp atsistatydinusių yra Užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotojas Alistairas Burtas ir sveikatos apsaugos sekretoriaus pavaduotojas Steve'as Brine'as, naujienų agentūrai sakė vienas vyriausybės šaltinis. Tuo metu verslo reikalų jaunesnysis ministras Richardas Harringtonas sprendimą trauktis iš vyriausybės paskelbė per „Twitter“.

Savo atsistatydinimo rašte R. Harringtonas nurodė, kad vyriausybės taktika panaši į „lošimą rulete iš didžios dalies žmonių šioje šalyje gyvenimo ir pragyvenimo“.

Tačiau „Brexit“ reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad ji yra „nusivylusi“ šiuo balsavimu, „sugriaunančiu pusiausvyrą tarp mūsų demokratijos institucijų ir sukuriančiu pavojingą, nenuspėjamą precedentą“.

Opozicinės leiboristų partijos „Brexit“ ekspertas Keiras Starmeris balsavimo rezultatą tviteryje pavadino „dar vienu pažeminimu premjerei, kuri visiškai prarado savo partijos, savo kabineto ir „Brexit“ proceso kontrolę“.

Praėjus trejiems metams po referendumo, per kurį Britanija nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos, pirmadienį įvykęs balsavimas atveria galimybę galimai lemiamai priešpriešai tarp vyriausybės ir parlamento, sprendžiant, kaip geriausiai užbaigti aštrią politinę krizę.

Dabar Bendruomenių Rūmai turės galimybę balsuoti dėl įvairių pasirinkimų, pavyzdžiui, atšaukti procesą, pradėtą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį, ir atsisakyti „Brexit“, surengti naują referendumą, pritarti „Brexit“ sutarčiai, numatančiai narystę muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje, arba išstoti iš ES be jokio susitarimo.

Vis dėlto net jeigu parlamentarų dauguma pasirinktų kurią nors kryptį, vyriausybė nėra teisiškai įpareigota vykdyti jų nurodymus.

„Vyriausybė toliau ragins realiai vertinti padėtį – bet kokie pasirinkimai privalo būti įgyvendintini per derybas su ES“, – pabrėžė „Brexit“ ministerija.

Ministrė pirmininkė Theresa May anksčiau sakė „skeptiškai“ vertinanti šį procesą ir nurodė, kad anksčiau panašios pastangos „duodavo prieštaringų rezultatų arba apskritai neatnešdavo jokių rezultatų“.

„Nacionalinė gėda“

Th. May pirmadienį pripažino vis dar neužsitikrinusi pakankamai balsų, kad Bendruomenių Rūmuose būtų pritarta jos siūlomai ir parlamento jau dukart atmestai „Brexit“ sutarčiai. Ji kalbėjo apie galimybę, kad Jungtinė Karalystė po dviejų savaičių gali būti priversta be jokių susitarimų išstoti iš Europos Sąjungos.

Susirūpinę dėl Londone gilėjančios krizės ES lyderiai praeitą savaitę sutiko atidėti „Brexit“ datą, kad išvengtų potencialiai katastrofinio „kietojo“ išstojimo kovo 29-ąją.

Jeremy Corbynas

Tačiau jie perspėjo, kad tuo atveju, jeigu Th. May šią savaitę nesugebės įtikinti parlamento pritarti jos išstojimo sutarčiai, Britanija iki balandžio 12-osios privalės parengti naują planą arba nutraukti 46 metus gyvavusią narystę ES be jokios sutarties.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas sakė, kad ši vyriausybė yra „nacionalinė gėda“, ir pridūrė: „Mums tebegresia pragaištingo „Brexit“ be sutarties perspektyva.“

ES anksčiau pirmadienį padidino spaudimą, paskelbusi, kad visiškai pasiruošė reaguoti į „vis labiau tikėtiną“ scenarijų, jeigu po trijų savaičių įvyktų „Brexit“ be susitarimo.

„Višta, bijanti įgyvendinti „Brexit“

Britanijos parlamentas tebėra smarkiai susiskaldęs dėl „Brexit“, ir tai atspindi didžiulį šalies visuomenės susipriešinimą šiuo klausimu.

Įstatymų leidėjai jau pasisakė prieš išstojimą iš Bendrijos nesudarius susitarimo, tačiau teisiškai tokiam „Brexit“ neužkirstas kelias ir jis įvyks, jei parlamentas nesutars dėl alternatyvos.

Th. May anksčiau pirmadienį vykusiame kabineto posėdyje aptarė savo „Brexit“ scenarijus.

Skubus kabineto posėdis buvo sušauktas savaitgalį žiniasklaidai pranešus, kad vyriausybės ministrai ieško būdų nušalinti Th. May.

Dauguma numanomų sąmokslininkų yra „Brexit“ šalininkai, būgštaujantys, kad gali būti pakeistos šalies išstojimo sąlygos.

„Theresa May yra višta, bijanti įgyvendinti „Brexit“, – rašė buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas savo savaitinėje skiltyje dienraštyje „The Daily Telegraph“.

„Atėjo laikas ministrei pirmininkei parodyti Mozės egzodo dvasią ir pasakyti faraonui Briuselyje: LEISK MANO ŽMONĖMS IŠEITI“, – rašė B. Johnsonas, kategoriškai neatmesdamas galimybės palaikyti premjerės susitarimą.

Borisas Johnsonas

Neaišku, kas lauktų premjerės, jei parlamentas palaikytų ES atžvilgiu draugiškesnę „Brexit“ alternatyvą, prieštaraujančią Th. May politikai.

Manoma, kad parlamentas galėtų pritarti idėjai išlaikyti Britaniją ES muitų sąjungoje ar bendrojoje rinkoje. Abu šie variantai kirstųsi su Th. May politika.

Pasilikimas muitų sąjungoje užkirstų Britanijai kelią sudaryti savo prekybos susitarimus su Bendrijai nepriklausančiomis šalimis.

Dėl narystės bendrojoje rinkoje vyriausybei tektų išsižadėti Th. May pažado susigrąžinti Britanijos sienų ir migracijos politikos kontrolę.