Šalies prezidentui Vladimirui Putinui adresuotas Rusijos mergaitės prašymas pagelbėti jos sunkiai dirbančiai motinai, 12-metės teigimu, įvėlė ją į ginčą su Pskovo srities tyrimų komitetu.

Kovo 18-ąją komitetas šeimos skundus dėl grasinimo ir persekiojimo, kuriuos šeima patyrė nuo gruodžio, kai žinia pasiekė visuomenę, apibūdino kaip nepagrįstus.

Tačiau fontanka.ru tą pačią dieną pacitavo mergaitės motiną Jeleną Perčikovą: ji teigė su niekuo iš Tyrimų komiteto nesusitikusi ir niekas jos apklausęs, kad ištirtų situaciją, nebuvo.

Kovo 19-ąją tas pats puslapis vėl perteikė J. Perčikovos žodžius: ji sakė, kad Pskovo srities tyrimų komiteto vadovas Piotras Krupenia vieną vakarą atvyko į jos namus.

„Jis atvyko apie 10 valandą vakaro. Suprantama, taip nutiko todėl, kad jo darbuotojai žiniasklaidai tvirtino pas mus apsilankę, nors iš tiesų tai buvo netiesa. Jis asmeniškai priėmė mano pareiškimą apie grasinimus, kurių sulaukėme“, – fontanka.ru pasakojo J. Perčikova.

Istorija prasidėjo gruodžio 14-ąją, kai 12-metė T. Perčikova, kaip pranešama, be savo motinos žinios Kremliaus puslapyje išsiuntė žinutę V. Putinui: mergaitė skundėsi, kad slauge dirbanti jos mama gauna mažą atlyginimą, ir paprašė sodo traktoriuko – jis padėtų mamai palengvinti žemės ūkio darbus.

„Mano mama labai gera. Ji dirba regioninėje ligoninėje Sebeže. Atlyginimai ligoninėje labai maži, mažesni už vidutinį, tad jai tenka dirbti dviem pamainomis. Nepaisant visko, mano mama vis tiek padeda žmonėms“, – rašė Tasia.

Tai pakankamai dažnai pasitaikantis Rusijos ekonomikos viešojo sektoriaus, įskaitant sveikatos apsaugą ir švietimą, atstovų skundas.

Tačiau Tasia pridėjo netikėtą asmeninę detalę.

„Labai myliu savo mamą ir matau, kaip jai sunku. Prašau, padėkite mums. Padovanokite mano mamai sodo traktoriuką, kad jai būtų lengviau ir iš žemės gautume daugiau naudos. Mums reikia rūpintis žemėmis. Mums tikrai reikia nedidelio traktoriaus. Galėtume daugiau visko auginti, o mamai nereikėtų beveik iki nukritimo išvargti kasant žemę, kai ji ir taip būna nuvargusi po darbo dviem pamainomis. Būčiau labai dėkinga, jei galėtumėte paskambinti, ir tuomet aš jums viską papasakočiau“, – rašė mergaitė.

„Taip gyvena pusė šalies“

Po to, kai Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo (RFE/RL) Rusijos skyrius pranešė apie Tasios laišką prezidentui ir jos šeimos gyvenimo sąlygas kaimiškoje Pskovo srityje, žmonės iš visos šalies ėmė šeimai siųsti drabužių, nedideles pinigų sumas ir kitokių smulkių dovanėlių.

O tuo pačiu metu Kremlius, nors ir tiesiogiai neatsakė į Tasios laišką, perdavė jį vietos pareigūnams.

Ir štai tuomet iš tiesų prasidėjo šeimos problemos.

Kai kurie vietiniai Tomsino kaimelio gyventojai akivaizdžiai nesidžiaugė šeimos pateiktu jų gyvenimo vaizdu ir netikėtai užgriuvusia sėkme. Socialiniuose tinkluose pasipylė komentarai, kaltinantys šeimą elgetavimu ir veltėdžiavimu.

„Taip gyvena pusė šalies ir niekas nesiskundžia ir neprašinėja, išskyrus tokius snobus“, – rašė vienas neprisistatęs komentatorius.

Nuogos mergaitės nuotrauka

Praėjusį mėnesį istorija įgijo tamsų atspalvį: kažkas, pasinaudojęs netikra socialinio tinklo anketa ir apsimetęs viena iš Tasios draugių, apgaule paskatino arba paliepė atsiųsti nuotrauką, kurioje mergaitė pozuoja nuoga.

Nuotrauka buvo plačiai paskelbta. J. Perčikova pasakoja išsyk sulaukusi skambučių iš nežinomų numerių su grasinimais dukteriai „perrėžti gerklę nuo ausies iki ausies“.

Maždaug tuo pačiu metu ligoninės, kurioje dirbo V. Perčikova, darbuotojai pateikė skundą vadovybei, tvirtindami, kad ši yra „nepajėgi susidoroti su savo pareigomis“ ir „praleidžia vieną pamainą po kitos“. Kovo 13 dieną V. Perčikova buvo atleista.

Kovo 17 dieną vietos pareigūnai pranešė, jog regiono vaikų teisių ombudsmenė Natalija Sokolova ir Pskovo gubernatoriaus pavaduotoja Vera Jemelianova vadovaus į Tomsiną vykstančių pareigūnų delegacijai, kuri aiškinsis šį reikalą, įskaitant ir galimybę pradėti bylą dėl vaikų pornografijos platinimo.

„Ta komisija gali mane nukryžiuoti ir atimti mano dukterį“, – RFE/RL Rusijos skyriui sakė J. Perčikova. Moters teigimu, ją pasiekė informacija, kad pareigūnai tirs mergaitės gyvenimo sąlygas.

Kovo 18-ąją Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paragino Pskovo srities pareigūnus situaciją spręsti „humaniškai“.

J. Perčikova teigė svarstanti sugrįžti gyventi į Leningrado sritį, iš kurios yra kilusi.

Moteriai visgi pavyko nusipirkti sodo traktoriuką už pinigus, kuriuos atsiuntė pagelbėti norėję žmonės. Tačiau savo sode Tomsine ji niekuomet jo nepanaudojo.

Balandžio pradžioje „Radio Svoboda“ pranešė, kad 12 m. mergaitė T. Perčikova, kuri po laiško Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl patyčių nebegalėjo gyventi gimtajame kaime, išvyko iš Tomsino.

Padedant Pskovo srities administracijos valdininkams, Tasios motina J. Perčikova rado namą viename srities kaime. Dalis namo priklausys jai, dalis – Tasiai. Perčikovos paprašė „Radio Svoboda“ korespondento neskelbti jų naujo namo adreso, kad neturėtų problemų naujoje gyvenamojoje vietoje. Šiuo metu jos išpakuoja daiktus. J. Perčikova įsidarbino slaugos ligoninėje toje pačioje gyvenvietėje. Tasia nuo kito rudens eis į mokyklą naujame kaime.

„Įsikuriame naujoje vietoje. Dvi naktis važiavome. Siaubas, kuo baigėsi, atrodė, nekaltas vaiko laiškas“, – pasakojo J. Perčikova „Radio Svoboda“ korespondentui.

Perčikovos buvo priverstos išvykti iš Tomsino kaimo dėl kaimynų patyčių. Kaimynams nepatiko, kad šeima paprašė pagalbos iš šalies prezidento.

„Ir ko ji užsimanė? Kam reikia? Niekam, visi sėdi, dirba, kaip gali, o jos – štai kokios varguolės. Atvažiavo – rašom V. Putinui! Vargšas vaikas! Ir traktoriaus joms iš karto reikia, o niekam čia nieko nereikia! Visi iš savo darbo gyvena! Mokėk 700 rublių, tau viską suars“, – korespondentui sakė vietos gyventojai.

Jų nuomone, reikia padėti šeimoms, kuriose yra neįgaliųjų, o Perčikovos neskursta, jei jau perka Tasiai mokslinius žurnalus.