D. Trumpas praeitą savaitę pažeidė ilgai gyvavusį tarptautinį konsensusą dėl Golano Aukštumų statuso, kad šią teritoriją Izraelis yra neteisėtai atplėšęs nuo Sirijos per 1967 metų Šešių dienų karą. Prezidentas pareiškė, kad kad Jungtinės Valstijos turėtų pripažinti Izraelio suverenitetą šiame strategiškai svarbiame plokščiakalnyje.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas sakė, kad JAV prezidentas pirmadienį žengs dar toliau, kai susitiks su dėkingu B. Netanyahu. Pastarajam Vašingtono pozicijos dėl Golano Aukštumų statuso oficialus pakeitimas būtų svarbi paspirtis prieš balandžio 9-ąją vyksiančius rinkimus.

„Prezidentas Trumpas rytoj premjero Netanyahu akivaizdoje pasirašys įsaką, pripažįstantį Izraelio suverenitetą Golano Aukštumose“, – rašoma I. Katzo „Twitter“ žinutėje.

B. Netanyahu seniai siekė tokio pripažinimo, o daugelis analitikų ketvirtadienį per tviterį paskelbtą D. Trumpo pareiškimą rinkimų kampanijos dovana Izraelio lyderiui.

Per rinkimus B. Netanyahu laukia įtempta kova su centristų politiniu aljansu, vadovaujamu buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo ir buvusio finansų ministro Yairo Lapido.

Praeitą savaitę apklausos rodo, kad B. Netanyahu populiarumas blėsta, o jo varžovų – stiprėja, tad Vizitas Vašingtone buvo laikomas galimybe pakeisti šią padėtį.

Vis dėlto B. Netanyahu buvo priverstas sutrumpinti savo vizitą JAV dėl raketų atakos į Gazos Ruožo, sužeidusios septynis žmones vidurio Izraelyje.