Ši laiko juosta apibūdina žaibišką IS pakilimą, žiaurų valdymą ir laipsnišką nuosmukį, rašo „Reuters“.

2004-2011 m. po 2003-iųjų JAV vadovauto Irako puolimo teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ palikuonys ten įsikuria, o 2006 m. persivadina į „Irako islamo valstybė“.

2011 m. prasideda Sirijos krizė, o grupuotės lyderis Abu Bakras al-Baghdadis siunčia pasiuntinius įkurti grupuotės padalinį Sirijoje. A. B. al-Baghdadis 2013 m. pats persikelia į Siriją, nutraukia ryšius su „Al Qaeda“ ir pervadina savo grupuotę į „Irako ir Levanto islamo valstybė“.

2014 m. staigi IS sėkmė prasideda nuo Faludžos miesto paėmimo Irake ir Rakos - Sirijoje. Birželį džihadistai užima Mosulą ir Tikritą ir įsitvirtina šiose teritorijose. Didžiojoje Mosulo mečetėje A. B. al-Baghdadis pervadina grupuotę į „Islamo valstybė“ ir paskelbia kalifatą.

Šitaip prasideda masinio teroro pažymėtas IS valdymas. Irake džihadistai išžudo tūkstančius jazidų ir paima į sekso vergiją daugiau nei 7 tūkst. moterų ir merginų. Sirijoje IS nužudo šimtus Čaitato genties narių ir nukerta galvas keletui Vakarų gyventojų bei visa tai nufilmuoja.

Rugsėjį Jungtinės Valstijos įkuria koaliciją prieš IS ir pradeda oro atakas, kad sustabdytų grupuotės plitimą. JAV oro antskrydžiai padeda Sirijos kurdų grupei YPG nustumti džihadistus nuo Kobanio miesto šalies šiaurėje, netoli Turkijos sienos.

2015 m. sausį IS įvykdo teroro išpuolį Paryžiuje prieš laikraščio „Charlie Hebdo“ redakciją, o lapkritį įvykdo dar vieną didžiulį išpuolį Prancūzijos sostinėje. Prie IS prisijungia kovotojai Libijoje, kurie užpuola šalies krikščionis ir pažada ištikimybę džihadistams, tačiau teroristinės veiklos nesujungia.

Gegužę IS užima Ramadį Irake ir senovinį Palmyros miestą Sirijoje, tačiau iki metų pabaigos „Islamo valstybė“ tiek Irake, tiek ir Sirijoje jau silpsta.

2016 m. birželį Irako pajėgos atsiima Faludžą, kuris buvo pirmasis IS užimtas miestas. Rugpjūtį JAV palaikomos SDF, vedamos kurdų kovotojų, Sirijoje atsiima Mandžibą.

Nerimaudama dėl kurdų pajėgų stiprėjimo šalia savo sienų, Turkija įsiveržia į Siriją, kovodama tiek prieš IS, tiek ir prieš kurdus. Kurdų YPG ir Turkijos nesutarimai apsunkina koalicijos veiklą prieš „Islamo valstybę“.

2017 m. IS susiduria su daugeliu grupuotei katastrofiškų pralaimėjimų. Birželį IS praranda Mosulą, o Irako pajėgos paskelbia kalifato pabaigą šalyje. Rugsėjį Sirijos kariuomenė, palaikoma Rusijos ir Irano, stumia džihadistus į rytus ir atsiima Deir ez-Zorą bei sustiprina valstybės kontroliuojamas teritorijas netoli Eufrato upės. Spalį JAV remiamos SDF išveja džihadistus iš Rakos.

2018 m. Sirijos vyriausybės pajėgos atsiima IS teritorijas Jarmuke, į pietus nuo Damasko, ir netoli Izraelio okupuotų Golano aukštumų. Kurdų SDF toliau stumia IS Eufrato upe, o Irako pajėgos sustiprina pasienio su Sirija regioną. Jungtinės Valstijos pažada patraukti pajėgas iš Sirijos.

2019 m. kovo 23 d. IS džihadistai yra nugalėti paskutinėje jų valdytoje teritorijoje šalia Eufrato upės esančiame Bagūzio kaime. SDF skelbia apie kalifato sunaikinimą.