Jeigu Britanijos parlamentas artimiausiomis dienomis sutiks su Th. May ir Briuselio suderinta išstojimo sutartimi, „skyrybos“ būtų atidėtos iki gegužės 22 dienos, siekiant suteikti laiko sutarties tekstui ratifikuoti, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis Prancūzijos prezidentūroje.

Jeigu sutartis vėl būtų atmesta, ES dar galėtų pasiūlyti atidėti „Brexit“ trumpesniam laikui – iki balandžio 12-osios. Tai būtų paskutinė diena, iki kurios Jungtinė Karalystė privalėtų apsispręsti, ar ji nori dalyvauti gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

„Tai yra tikrai galutinis terminas pasakyti, ar jie nori pasilikti ES. Jie turėtų pasakyti, kodėl norėtų ilgesnio pratęsimo“, – aiškino šaltinis.

Jeigu rinkimuose būtų nuspręsta nedalyvauti, „tai reikštų, kad jie pasirinko pasitraukti be jokios sutarties“, pridūrė jis.

Kitas šaltinis Ispanijos vyriausybėje nurodė, kad bus siekiama suteikti Britanijai daugiausiai galimybių patvirtinti Th. May sutartį.

CNN skelbia, kad rytą atmosfera buvo įtempta: ES lyderius akivaizdžiai išgąsdino dar vienas blankus Theresos May pasirodymas. Vienas šaltinis teigė, kad Th. May „smarkiai išsisukinėjo: jokių atsakymų, jokio aiškumo, jokios pažangos“.

Tačiau vėliau Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris sakė, jog „atmosfera buvo gera“ ir pažymėjo, kad ES kantrybė buvo bandoma, tačiau dar neišseko. „Dar pamatysime, kokios yra mūsų kantrybės ribos“, – kalbėjo EK pirmininkas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad šis sprendimas buvo priimtas vienbalsiai ir kad dabar jis bus įteiktas Th. May.

Vėliau jis nurodė, kad JK premjerė šį planą priėmė.

„Šį vakarą kelis kartus susitikau su ministre pirmininke May, kad įsitikinčiau, ar JK priima pratęsimo scenarijus. Man malonu patvirtinti, kad turime susitarimą šiuo klausimu“, – sakė D. Tuskas.

Britų premjerė Theresa May prašė ES atidėti „Brexitą“ iki birželio pabaigos. Tačiau tam priešinasi daugelio ES šalių vyriausybės, nes tai yra data po gegužės 23-26 dienomis vyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Tokiu atveju Jungtinė Karalystė rinkimuose turėtų dalyvauti, nors ir palieka ES. Th. May dalyvavimą rinkimuose atmeta.

Pradžioje planuota, kad Didžioji Britanija valstybių bendriją paliks kovo 29-ąją. Tačiau tai jau nebeįmanoma – nebent šalis išstotų be susitarimo.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris pareiškė, kad jei britų parlamentas dar kartą atmes „Brexito“ susitarimą, gali būti surengtas dar vienas ES lyderių susitikimas. „Jei Bendruomenių Rūmai nepriims išstojimo sutarties, mes turėsime sugrįžti“, – sakė jis, atsakydamas į klausimą, ar kitą savaitę galimas neeilinis viršūnių susitikimas.

Britų parlamentarams – raginimas nekeliauti vieniems

Britų parlamento nariai raginami namo po darbo vykti taksi ir saugumo sumetimais artimiausiomis dienomis nekeliauti vieni.

Bendruomenių Rūmų pirmininko pavaduotojas Lindsay Hoyle’as prieš kitą savaitę vyksiantį galbūt lemiamą balsavimą dėl „Brexit“ parašė visiems parlamento nariams.

„Dar niekuomet per visą savo darbo Bendruomenių Rūmų laikotarpį nejutau tokios įtampos. Žinau, kad mano kolegos jaučiasi taip pat“, – rašė L. Hoyle’as.

Jis teigė, jog vietos policijos pajėgoms nurodyta atkreipti dėmesį į Vestminsteryje ir aplinkui tvyrančią įtampą. Parlamento pirmininko pavaduotojas taip pat pridūrė, kad Londono policijai nurodyta prisiimti atsakomybę užtikrinant, jog parlamentarai galės be baimės balsuoti.

Įvestos specialios nuostatos, numatančios parlamentarų paėmimą taksi nuo parlamento rūmų.

Parlamento nariams taip pat patariama keliauti ne vieniems, o su kolegomis.

Anksčiau prieš „Brexit“ pasisakančios nepriklausomos centristų frakcijos narė Anna Soubry sakė savaitgalį negalėjusi vykti namo, nes susidūrė su „rimta“ grėsme gyvybei.

„Brexit“ priešininkai jau surinko daugiau kaip 2 mln. parašų

Daugiau kaip du milijonai žmonių per parą pasirašė internetinę peticiją, raginančią Didžiosios Britanijos vyriausybę sustabdyti „Brexit“ procesą, o ketvirtadienį dėl didelio lankytojų skaičiaus netgi sutriko šios svetainės veikla, skelbia BBC.

Likus vos septynioms dienoms iki planuojamo Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos, trečiadienį paskelbtoje peticijoje pripažįstama, kad antrasis „Brexit“ referendumas „gali neįvykti – todėl balsuokite dabar“.

Vyriausybė kaskart tvirtina, kad išstojimas iš ES yra „žmonių valia“. Mums reikia sustabdyti šį teiginį, dabar pat suteikiant tvirtą visuomenės palaikymą pasilikimui ES“, – rašoma peticijoje.

Bendruomenių Rūmai nurodė, kad parlamento elektroninių peticijų tinklalapio veikla sutriko dėl „didelės ir ilgalaikės sistemos apkrovos“.

Šios peticijos iniciatorė Margaret Anne Georgiadou sakė visuomeniniam transliuotojui BBC: „Tarsi būtų pratrūkusi užtvanka.“

„Daugelis žmonių galvoja – dabar arba niekados“, – pridūrė ji.

Europos lyderiai ketvirtadienį didino spaudimą Britanijos parlamentui priimti „skyrybų“ sutartį, kurią ministrė pirmininkė Theresa May pernai suderino su Briuseliu. Jie perspėjo, kad alternatyva yra vadinamasis kietasis „Brexit“ ateinančią savaitę, neturint jokio susitarimo.

M. A. Georgiadou, per 2016-aisiais surengtą „Brexit“ referendumą balsavusi už Britanijos tolesnę narystę Bendrijoje, nors 52 proc. britų nubalsavo už išstojimą, skundėsi, kad nuo to laiko ES šalininkų stovykla buvo „tildoma ir ignoruojama“.

„Demokratijoje įtraukiami visi. Per referendumą pralaimėjusieji neturi jokio balso. Mane tai kėlė apmaudą“, – sakė ji.

Tarp pasirašiusiųjų – Hugh Grantas

Peticijos, pasirašytos mažiausiai 100 tūkst. žmonių, turi būti svarstomos parlamento.

Tarp parėmusių šį kreipimąsi buvo aktorius Hugh Grantas.

„Pasirašiau. Ir atrodo, kad kiekvienas sveiko proto žmogus šalyje taip pat pasirašo. Nacionalinė kritinė padėtis“, – jis parašė savo „Twitter“ paskyroje.

Tinklalapio duomenys rodo, kad daugiausiai peticijos rėmėjų yra šiaurės Londone, Bristolyje ir Braitone. Šios teritorijos taip pat aktyviai priešinosi „Brexit“ per 2016 metų referendumą.

Tai pat buvo tvirto palaikymo židinių šalyse, turinčiose dideles britų bendruomenes – įskaitant daugiau kaip 8 000 parašų iš Prancūzijos ir per 4 000 – iš Ispanijos.

Tai trečia didžiausio palaikymo elektroninė peticija nuo 2011 metų, kai parlamentas įsteigė šį tinklalapį.

Šiuo atžvilgiu pirmauja 2016 metų peticija, raginusi surengti pakartotinį referendumą dėl narystės ES, jeigu balsų skirtumas ir balsuotojų aktyvumas neperžengtų tam tikro slenksčio. Šį prašymą pasirašė beveik 4,2 mln. žmonių.

Tuo tarpu peticija, reikalavusi, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui nebūtų leista atvykti į Britaniją su valstybiniu vizitu, surinko 1,9 mln. parašų.