Romos Fiumičino oro uoste Xi Jinpingas išlipo iš oro bendrovės „Air China“ lainerio „Boeing 747“ su pirmąja šalies ponia Peng Liyuan. Jiedu buvo nuvežti į savo viešbutį Italijos sostinėje, pranešė televizija AFPTV.

Premjeras Giuseppe Conte ketina šeštadienį pasirašyti su Xi Jinpingu supratumo memorandumą dėl Italijos prisijungimo prie 1 trln. JAV dolerių (apie 878 mlrd. eurų) iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“. Italija bus pirmoji tai padariusi iš Didžiojo septyneto šalių.

Penktadienį Xi Jinpingas planuoja susitikti su Italijos prezidentu Sergio Mattarella. Be to, jis ketina aplankyti šalies parlamentą ir Koliziejų.

Šiam valstybiniam vizitui Romoje buvo papildomai sutelkta apie tūkstantis policininkų. Vėliau Xi Jinpingas išvyks į Palermą, kur jo žmona dainininkė, kaip pranešama, nori pamatyti operos rūmus „Teatro Massimo“.

NATO narė Italija planuoja prisidėti prie Kinijos ambicingo jūrinės laivybos, geležinkelių ir automobilių kelių plėtros projekto, nors kritikai perspėja, kad iš šios iniciatyvos daugiausiai naudos gaus Kinijos įmonės. Šis Romos žingsnis sukėlė nuostabą tarp sąjungininkų Vakaruose ir pačioje Italijoje.

Jungtinės Valstijos taip pat perspėjo sąjungininkes Europoje, kad Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“ gali pasinaudoti savo naujosiomis 5G mobiliojo interneto technologijomis kaip „užpakalinėmis durimis“ vykdyti šnipinėjimą.