Papildyta 01.10 val.

Jeigu Britanijos parlamentas artimiausiomis dienomis sutiks su Th. May ir Briuselio suderinta išstojimo sutartimi, „skyrybos“ būtų atidėtos iki gegužės 22 dienos, siekiant suteikti laiko sutarties tekstui ratifikuoti, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis Prancūzijos prezidentūroje.

Jeigu sutartis vėl būtų atmesta, ES dar galėtų pasiūlyti atidėti „Brexit“ trumpesniam laikui – iki balandžio 12-osios. Tai būtų paskutinė diena, iki kurios Jungtinė Karalystė privalėtų apsispręsti, ar ji nori dalyvauti gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

„Tai yra tikrai galutinis terminas pasakyti, ar jie nori pasilikti ES. Jie turėtų pasakyti, kodėl norėtų ilgesnio pratęsimo“, – aiškino šaltinis.

Jeigu rinkimuose būtų nuspręsta nedalyvauti, „tai reikštų, kad jie pasirinko pasitraukti be jokios sutarties“, pridūrė jis.

Derybos Briuselyje

Kitas šaltinis Ispanijos vyriausybėje nurodė, kad bus siekiama suteikti Britanijai daugiausiai galimybių patvirtinti Th. May sutartį.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad šis sprendimas buvo priimtas vienbalsiai ir kad dabar jis bus įteiktas Th. May.

Vėliau jis nurodė, kad JK premjerė šį planą priėmė.

„Šį vakarą kelis kartus susitikau su ministre pirmininke May, kad įsitikinčiau, ar JK priima pratęsimo scenarijus. Man malonu patvirtinti, kad turime susitarimą šiuo klausimu“, – sakė D. Tuskas.

„Neigiamo britų balsavimo atveju judėtume į („Brexit“) be sutarties“, – žurnalistams sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Visi tai žinome. Ir itin svarbu, kad šiomis dienomis ir momentais aiškiai kalbėtume“, – pabrėžė jis.

Papildyta 19.26

ES šalių lyderiai, remiantis viršūnių susitikimo pareiškimo projektu, ketina iš esmės pritarti „Brexito“ datos atidėjimui iki gegužės 22-osios. Apie tai skelbia agentūra „Reuters“.

Tačiau esą būtina įvykdyti vieną sąlygą - Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmai kitą savaitę turi priimti dukart jau atmestą „Brexito“ susitarimą. Bet vėlgi - britų parlamento spikeris Johnas Bercowas pirmadienį atmetė pakartotinį balsavimą dėl sutarties, nes Bendruomenių Rūmai negali keliskart balsuoti dėl to paties susitarimo.

Naujas derybas ES atmeta, kaip ir „Brexito“ termino atidėjimą ilgam laikotarpiui.

„Viskas bus daug sunkiau“

Olandijos premjeras Markas Rutte išreiškė viltį, kad kiti Europos lyderiai ketvirtadienį iš principo sutiks patenkinti Th. May prašymą atidėti išstojimą.

Tačiau jis perspėjo, kad tai priklausys nuo Britanijos parlamento apsisprendimo.

„Pasirūpinkime, kad JK parlamentas pasakytų „taip“. Tuo atveju, jeigu jis priims viską nuo pradžios iki pabaigos, būtumėm pasirengę rimtai vertinti atidėjimą, nes formaliai prireiktų laiko, kad („Brexit“ sutartis) būtų įteisinta“, – aiškino M. Rutte.

„Jeigu jie pasakys „ne“, neketinu spėlioti, (kas nutiks)", – pridūrė Nyderlandų lyderis.

Dalia Grybauskaitė, Xavieras Bettelis, Theresa May

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris sakė, kad Th. May „turi užtikrinti, jog Britanijos parlamentas sutiktų su pasitraukimo planu“.

Jeigu tai nebus padaryta ateinančios savaitės pradžioje, „viskas bus daug sunkiau“, pabrėžė jis ir pridūrė, kad ES lyderiai turėtų dar kartą susitikti prieš numatytą „Brexit“ datą, šiuo metu – kovo 29-ąją.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjo: „Iki paskutinės akimirkos turėtume daryti viską, ką galime, kad tvarkingą „Brexit“ padarytume įmanomą.“

Į keblią padėtį patekusi Th. May taip pat atsisakė atmesti galimybę, kad Jungtinė Karalystė 46 metus trukusią narystę ES turės nutraukti ateinančią savaitę, be jokių susitarimų.

„Svarbu, jog pripažintume, kad „Brexit“ yra Britanijos žmonių sprendimas ir kad turime jį išpildyti“, – ji sakė atvykusi į Briuselį.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad galėsime tai padaryti su sutartimi“, – pridūrė Th. May.

Jeigu Britanija būtų priversta kitą savaitę išstoti iš ES be jokios sutarties, ekonomikoms abipus Lamanšo sąsiaurio gresia didžiulė sumaištis.

Ketvirtadienį paskelbtame atvirame laiške, adresuotame Th. May, Britanijos verslo ir profsąjungų lyderiai perspėjo: „Mūsų šaliai gresia nacionalinė kritinė padėtis.“

Th. May trečiadienį kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, prašydama atidėti „Brexit“ iki birželio 30-osios, kad sutartis būtų ratifikuota, jeigu parlamentas jai pritars.

Theresa May

Tačiau ES diplomatai sakė, kad lyderiai laikosi pozicijos, jog Britanija turėtų išstoti iki gegužės 23-ąją vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, arba juose dalyvauti ir pasilikti bloke bent iki šių metų pabaigos.

Th. May tvirtino nenumatanti ilgo atidėjimo, galinčio padidinti prieš ją nukreiptą spaudimą namuose organizuoti pirmalaikius rinkimus arba antrąjį „Brexit“ referendumą, galintį panaikinti apsisprendimą palikti Bendriją.

Ketvirtadienį ji pakartojo, kad prašyti atidėti išstojimą netgi trumpam laikui jai kelia „asmeninius apgailestavimus“.

Premjerė toliau stengsis įtikinti savo įstatymų leidėjus pritarti sutarčiai, bet galbūt pati pakenkė šioms pastangoms trečiadienį paskelbtu kreipimusi į tautą, kuriuo Th. May apkaltino parlamentą dėl „Brexit“ aklavietės.

„Visi parlamento nariai buvo linkę išsakyti, ko jie nenori“, – premjerė skundėsi kalbėdama per televiziją. Šie jos pareiškimai sukėlė visų politinių stovyklų įstatymų leidėjų įniršį.

Europos Parlamentas siūlo atidėti „Brexit“ ne ilgiau kaip iki balandžio 18-osios

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani ketvirtadienį nurodė nenorįs, kad „Brexit“ būtų atidėtas ilgiau kaip iki balandžio 18 dienos, nes priešingu atveju gali būti sutrikdyti gegužę vyksiantys Europos Sąjungos įstatymų leidžiamosios institucijos rinkimai.

„Norime, kad atidėjimas būtų kuo trumpesnis ir truktų ne ilgiau kaip iki balandžio 18 dienos“, – sakė A. Tajani paskutinę dabartinės sudėties parlamento darbo dieną.

„Bet koks pasirinkimas po Europos rinkimų sukeltų rimtos žalos ir problemų“, – perspėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)