„Žinau, kad to jums jau gana“, - griežtu tonu trečiadienio vakarą į žmones ir žurnalistus kreipėsi Theresa May.

„Žinau, kad visi jau pavargome nuo Parlamente vykstančių kalbų, žinau, kad jums jau atsibodo politiniai žaidimai, ilgos procedūros. Žinau, kad turite tikrų ir didelių rūpesčių dėl savo vaikų, dėl problemų mokykloje, žinau, kad gyvenate savo gyvenimus, ir nuolatinės kalbos apie „Brexit“ jau pabodo. Norėčiau, kad šis „Brexit“ etapas kuo greičiau baigtųsi. Pagaliau atėjo laikas Parlamentui nuspręsti. Taigi šiandien parašiau Donaldui Tuskui laišką, prašydama atidėjimo iki birželio 30 dienos“, - sakė Th. May.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad ES lyderiai galėtų pritarti neilgam „Brexit“ atidėjimui, jei Didžiosios Britanijos parlamentarai galiausiai patvirtintų jau dukart atmestą „skyrybų sutartį“.

„Remdamasis konsultacijomis, kurias rengiau pastarosiomis dienomis, manau, kad bus įmanomas atidėjimas trumpam laikui, bet tai priklausys nuo teigiamo balsavimo dėl išstojimo susitarimo Bendruomenių Rūmuose“, – sakė jis reporteriams.


„Net jei viltis, kad galiausiai mums pasiseks, gali atrodyti silpna ar net apgaulinga, ir nors „Brexit“ keliamas nuovargis tampa vis akivaizdesnis ir labiau pagrįstas, negalime iki paskutinės minutės liautis siekę teigiamo sprendinio – žinoma, nerengiant naujų derybų dėl išstojimo susitarimo“, - pridūrė jis.
D. Tuskas kalbėjo nuo pakylos Europos Vadovų Taryboje prieš ketvirtadienį prasidėsiantį viršūnių susitikimą, per kurį Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May prašys kitų ES lyderių suteikti jai daugiau laiko įtikinti savo įstatymų leidėjus paremti „skyrybų sutartį“.

Donaldas Tuskas

Jis leido suprasti, kad per šią savaitę vyksiantį vadovų susitikimą nebus įmanoma priimti jokio sprendimo dėl „Brexit“ atidėjimo, nes Th. May tektų sugrįžti į Londoną ir pamėginti prastumti sutartį parlamente.

Vis dėlto D. Tuskas ištiesė alyvos šakelę: per susitikimą, pasak jo, gali būti patenkintas Britanijos prašymas, kad ES lyderiai pritartų praėjusią savaitę Strasbūre paskelbtoms teisinėms garantijoms dėl išstojimo sąlygų ir taip paruošti dirvą dar vienam balsavimui Bendruomenių Rūmuose.

Vis tik EVT pirmininkas pareiškė dar neapsisprendęs, ar to pakaktų, norint kitą savaitę sušaukti dar vieną nepaprastąjį Bendrijos viršūnių susitikimą, per kurį galėtų būti nuspręsta atidėti kovo 29 dieną numatytą JK išstojimą iš bloko.

Europos Komisija: atidėjus „Brexit“ iki birželio 30-osios gali kilti rimtų grėsmių

Dėl „Brexit“ atidėjimo iki birželio 30 dienos kils „rimtų teisinių ir politinių grėsmių“, trečiadienį įspėjo Europos Komisija vidaus naudojimui skirtame rašte, parengtame Europos Sąjungos viršūnių susitikimo išvakarėse.

Jungtinė Karalystė paprašė iki birželio 30 dienos atidėti šalies išstojimą iš bloko. Tačiau Europos Komisija ragina lyderius atidėti „Brexit“ trumpesniam laikui – iki gegužės 23 dienos, arba gerokai ilgesniam laikotarpiui – „bent iki 2019 metų pabaigos“.

Theresa May

Europos Vadovų Taryba patvirtino gavusi laišką iš Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovės Theresos May su prašymu atidėti „Brexit“. Ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime likusių 27 Bendrijos šalių lyderiai spręs dėl galimo atidėjimo.

Th. May reikia daugiau laiko, nes Britanijos įstatymų leidėjai atsisakė pritarti jos ir ES parengtam išstojimo sutarties projektui.

Gegužės 23-26 dienomis vyks rinkimai į Europos Parlamentą. Europos Komisija yra sakiusi, kad jei „Brexit“ bus atidėtas ilgesniam laikui, Jungtinei Karalystei teks rengti rinkimus.

„Bet koks („Brexit“ proceso) pratęsimas, pasiūlytas Jungtinei Karalystei, turėtų arba trukti iki 2019 metų gegužės 23 dienos, arba būti gerokai ilgesnis“, – rašoma rašte.

„Tai vienintelis būdas apsaugoti ES institucijų veikimą ir jų galimybes priimti sprendimus“, – pažymima dokumente, parengtame trečiadienį ryte, dar prieš gaunant Th. May laišką.

Koks bus terminas, turi nuspręsti Bendrijos lyderiai. Be to, tam turi pritarti visos 27 Bendrijos valstybės. Europos Komisija nurodė, kad lyderiai turi dvi alternatyvas: gegužės 23 dieną arba ne ankstesnę datą nei 2019 metų pabaiga.

„Bet koks kitas pasirinkimas (pavyzdžiui, pratęsimas iki 2019 metų birželio 30 dienos) sukeltų rimtų teisinių ir politinių grėsmių Europos Sąjungai ir dėl jo 27 valstybių Bendriją užkluptų dabar Jungtinę Karalystę apėmęs neapibrėžtumas“, – įspėjama rašte.

Jei Jungtinei Karalystei būtų pasiūlytas ilgas atidėjimas, šalis turėtų įsipareigoti laikytis „konstruktyvaus susilaikymo“ per svarbius ES debatus, pavyzdžiui, dėl Bendrijos biudžeto ir naujos sudėties Europos Komisijos narių skyrimo.

Tokiu būdu būtų bandoma užsitikrinti, kad negalėtų naudotis savo veto teise, siekdama išsireikalauti iš Briuselio daugiau nuolaidų dėl „Brexit“.

Europos Komisija taip pat pažymėjo, kad jei bus pritarta „Brexit“ atidėjimui, turi būti aiškiai nurodyta, kad ES ir Britanijos parengtas susitarimas negali būti persvarstomas.