Tai ji pareiškė trečiadienį Bendruomenių Rūmuose Londone.

Th. May sakė, jog laišku informavo Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, kad Jungtinė Karalystė siekia išstojimo termino pratęsimo iki birželio 30 dienos.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas po pokalbių su kitais Europos politikais pareiškė, kad trumpas „Brexito“ atidėjimas yra įmanomas, jei Didžiosios Britanijos parlamentas priims išstojimo sutartį. Taip jis kalbėjo trečiadienio popietę Briuselyje.

„Remdamasis konsultacijomis, kurias rengiau pastarosiomis dienomis, manau, kad bus įmanomas atidėjimas trumpam laikui, bet tai priklausys nuo teigiamo balsavimo dėl išstojimo susitarimo Bendruomenių Rūmuose“, – sakė jis reporteriams.

Vis dėlto, anot D. Tusko, ES viršūnių susitikime ateinančiomis dienomis dar bus diskutuojama, ar ministrės pirmininkės Theresos May pasiūlytas „Brexito“ atidėjimas iki birželio pabaigos dėl galimų teisinių ir politinių problemų yra galimas.

D. Tuskas pabrėžė, kad dabar pasiektas išstojimo proceso kritinis taškas. Galutinės sėkmės šansai šiuo metu yra silpni, galbūt net iliuziniai, kalbėjo jis. Tačiau „mes negalime liautis ieškoti sprendimo“.

„Kalbant apie pritarimą Strasbūro susitarimui, manau, kad tai įmanoma. Mano nuomone, dėl to nekils jokių problemų, jeigu tai padės Britanijai ratifikuoti („Brexit“) sutartį“, – per spaudos konferenciją Briuselyje sakė D. Tuskas.

Ji, kaip premjerė, esą nenori užtęsti „Brexit“ po birželio 30-osios. Jei britai ES paliks vėliau, jie turės dalyvauti gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. O tai, anot Th. May, nėra nei Jungtinės Karalystės, nei ES interesas.

„Nenoriu ilgo pratęsimo“, – sakė ji ir perspėjo, jog ilgesnis atidėjimas reikštų, kad Britanija turi gegužės pabaigoje surengti Europos Parlamento rinkimus.

„Mintis, kad treji metai po balsavimo už išstojimą iš ES šios šalies žmonių reiktų prašyti išrinkti naujus europarlamentarus, mano nuomone, yra nepriimtina, – sakė Th. May. – Kaip ministrė pirmininkė nesu pasirengusi atidėti „Brexit“ bent kiek ilgiau nei iki birželio 30-osios.“

Kad „Brexit“ būtų atidėtas, tam turi pritarti visos kitos 27 ES narės. Šis klausimas bus svarstomas ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiančiame bloko lyderių susitikime.

„Jei šis pasiūlymas bus priimtas, esu įsitikinusi, kad parlamentas paskui konstruktyviai ratifikuos šią sutartį. Bet tai tikrai nebus baigta iki 2019 metų kovo 29-osios“, – rašė ji ir pridūrė, kad išstojimui būtinų įstatymų priėmimo grafikas, „kaip ir reikėjo tikėtis, yra neaiškus“.

„Todėl rašau norėdama informuoti Europos Vadovų Tarybą, kad JK siekia periodo pagal (ES sutarties) 50-ąjį straipsnį pratęsimo... iki 2019 metų birželio 30 dienos“ – sakoma laiške.

Pasak konservatoriaus Peterio Bone‘o, Theresa May daugiau nei šimtą kartų kartojo, kad kovo 29 d. Didžioji Britanija paliks ES.

Jis ją perspėjo, kad jei ir toliau demonstruos norą pratęsti 50 straipsniu numatytą išstojimo procesą, bus imta manyti, kad ji išduoda Britanijos piliečius.

„Visa atsakomybė tenka jums. Istorija jus įvertins už šią akimirką“, – tęsė P. Bone‘as.

Ministrė pirmininkė patikino visada norėjusi, kad išstojimas įvyktų kovo 29 d., tačiau visgi mananti, kad geriau išstoti tinkamai susitarus su ES.

Th. May taip pat pridūrė, kad šaliai reikia laiko ratifikuoti susitarimą, tačiau bet koks proceso pratęsimas negali užsitęsti ilgiau nei iki birželio pabaigos.

Baigdama ji pareiškė, kad dabar sprendimą turi priimti parlamento nariai.

Pagal dabar galiojantį susitarimą, JK turėtų palikti bendriją po 9 dienų, tačiau jau aišku, kad iki to laiko nebus spėta susitarti dėl bendrų išstojimo sąlygų. Th. May susitarimas su ES dukart triuškinančia persvara buvo atmestas britų parlamente.

Dabar Th. May prašymą įvertins Europos šalių lyderiai. Visos 27 bendrijos narės turės vienbalsiai priimti sprendimą dėl proceso atidėjimo.

Jeanas-Claude'as Junckeris jau prasitarė, kad sprendimo šią savaitę nesitiki.

Th. May laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui sakoma, kad pratęsimas reikalingas, kad būtų galima pamėginti įtikinti parlamentą iš trečio karto pritarti susitarimui.

J. C. Junckeris kiek anksčiau trečiadienį pareiškė, jog mažai tikėtina, kad Europos Sąjunga per šios savaitės viršūnių susitikimą Briuselyje pasieks kokį nors sprendimą dėl „Brexit“.

Atkreipdamas dėmesį į politinį sąmyšį Londone dėl Jungtinės Karalystės planų išstoti iš ES, J.-C. Junckeris vokiečių transliuotojui „Deutschlandfunk“ sakė, kad kol tai nebus išspręsta, likusių 27 bloko narių rankos bus surištos.

„Kol nežinome, kam Britanija galėtų pasakyti „taip“, ir savo pusėje negalime priimti jokio sprendimo“, – sakė jis.

Britų transliuotojas BBC, cituodamas vieną Dauningo gatvės pareigūną, pranešė, jog JK ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį paprašys Briuselio trumpam atidėti „Brexit“, kad ji turėtų laiko parlamente prastumti planą dėl kelio į priekį.

Susierzinę Europos lyderiai dabar reikalauja Londono aiškiai pasakyti, ko jis nori, ir perspėja, kad vis tiek išlieka rizika Britanijai kovo 29-ąją be sutarties iškristi iš bloko, kuriam ji priklausė 46 metus.

J.-C. Junckeris tvirtino, kad susitarimas, pasiektas po dvejų metų derybų su Briuseliu, yra paskutinis liekančių bloko narių pasiūlymas.

„Daugiau nieko negalima padaryti, priėjome kelio galą, – sakė jis. – Jei aptarinėjami kiti scenarijai, mums reikėtų naujo kelio.“

Pasak J.-C. Junckerio, Th. May turi pateikti Briuseliui parlamento patvirtintą sutarimą ir „aiškų grafiką“.

Turint omenyje, kad tai mažai tikėtina prieš viršūnių susitikimo pradžią šį ketvirtadienį, „mums tikriausiai reikės vėl susitikti kitą savaitę“, pridūrė jis.

Anksčiau trečiadienį britų žiniasklaida pranešė, kad Th. May ministrų kabinete kiltų maištas, jei ji paprašytų Europos Sąjungos ilgam atidėti „Brexit“, nors vyriausybės vadovė buvo perspėjusi parlamentarus dėl tokios galimybės.

Dauningo gatvė patvirtino, kad Th. May prašys Briuselyje ketvirtadienį susitiksiančių ES lyderių trumpam atidėti Jungtinės Karalystės išstojimą iš bloko po kovo 29-osios, ir nurodė, kad britų rinkėjai nori tęsti „Brexit“.

Sprendimas buvo priimtas po ministrų kabineto antradienio posėdžio, per kurį keli „Brexit“ remiantys ministrai, kaip pranešama, užsiminė apie atsistatydinimą, jei atidėjimas būtų ilgas.

Pranešimuose cituojamas vienas šaltinis sakė, kad dėl nesutarimų britų vyriausybėje atsirado „paskutinių Romos dienų“ pojūtis.

Pati Th. May ne kartą sakė nenorinti atidėti „Brexit“, bet pripažino, kad tai labai tikėtina turint omenyje parlamente susidariusią aklavietę dėl šio proceso.

Praėjusią savaitę Bendruomenių Rūmai sutiko leisti Th. May dar kartą bandyti prastumti savo susitarimą šią savaitę, su sąlyga, jog jeigu jai pavyks, ji sieks „Brexit“ atidėjimo trims mėnesiams, kad būtų galima ratifikuoti sutartį.

Tačiau jų paremtame pasiūlyme taip pat sakoma, kad jei nebus ES viršūnių susitikimo patvirtinto susitarimo, Briuselis tikriausiai pareikalautų ilgo pratęsimo, tad Londonas galėtų persvarstyti savo strategiją.

Th. May pavaduotojas Davidas Lidingtonas yra perspėjęs, kad be susitarimo „siekti tokio trumpo ir, labai svarbu, vienkartinio pratęsimo būtų absoliučiai nutrūktgalviška ir visiškai neatitiktų (Bendruomenių) Rūmų užimtos pozicijos“.

Praėjusią savaitę jis sakė, kad ES tikriausiai nepriimtų tokio pasiūlymo, ir pridūrė, kad tai labai padidintų išstojimo be sutarties kovo 29 dieną tikimybę.

Galiausiai surengti balsavimo šią savaitę ministrei pirmininkei neleido Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow.

Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom – „Brexit“ remianti Th. May ministrų kabineto narė – trečiadienį pripažino, kad ministrai turi „skirtingas nuomones“ dėl tolesnių žingsnių.

Radijui LBC ji sakė: „Žinau, kad ministrė pirmininkė yra itin nusivylusi parlamento sprendimu atmesti išstojimą kovo 29 dieną. Ji išlieka pasiryžusi išvesti mus iš ES ir aš gan tikra, kad tai bus tik trumpas pratęsimas.“

Tačiau ji pripažino: „Spręs 27 (liekančios) ES narės.“

Europos Komisija: atidėjus „Brexit“ iki birželio 30-osios gali kilti rimtų grėsmių

Dėl „Brexit“ atidėjimo iki birželio 30 dienos kils „rimtų teisinių ir politinių grėsmių“, trečiadienį įspėjo Europos Komisija vidaus naudojimui skirtame rašte, parengtame Europos Sąjungos viršūnių susitikimo išvakarėse.

Jungtinė Karalystė paprašė iki birželio 30 dienos atidėti šalies išstojimą iš bloko. Tačiau Europos Komisija ragina lyderius atidėti „Brexit“ trumpesniam laikui – iki gegužės 23 dienos, arba gerokai ilgesniam laikotarpiui – „bent iki 2019 metų pabaigos“.

Europos Vadovų Taryba patvirtino gavusi laišką iš Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovės Theresos May su prašymu atidėti „Brexit“. Ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime likusių 27 Bendrijos šalių lyderiai spręs dėl galimo atidėjimo.

Th. May reikia daugiau laiko, nes Britanijos įstatymų leidėjai atsisakė pritarti jos ir ES parengtam išstojimo sutarties projektui.

Gegužės 23-26 dienomis vyks rinkimai į Europos Parlamentą. Europos Komisija yra sakiusi, kad jei „Brexit“ bus atidėtas ilgesniam laikui, Jungtinei Karalystei teks rengti rinkimus.

„Bet koks („Brexit“ proceso) pratęsimas, pasiūlytas Jungtinei Karalystei, turėtų arba trukti iki 2019 metų gegužės 23 dienos, arba būti gerokai ilgesnis“, – rašoma rašte.

„Tai vienintelis būdas apsaugoti ES institucijų veikimą ir jų galimybes priimti sprendimus“, – pažymima dokumente, parengtame trečiadienį ryte, dar prieš gaunant Th. May laišką.

Koks bus terminas, turi nuspręsti Bendrijos lyderiai. Be to, tam turi pritarti visos 27 Bendrijos valstybės. Europos Komisija nurodė, kad lyderiai turi dvi alternatyvas: gegužės 23 dieną arba ne ankstesnę datą nei 2019 metų pabaiga.

„Bet koks kitas pasirinkimas (pavyzdžiui, pratęsimas iki 2019 metų birželio 30 dienos) sukeltų rimtų teisinių ir politinių grėsmių Europos Sąjungai ir dėl jo 27 valstybių Bendriją užkluptų dabar Jungtinę Karalystę apėmęs neapibrėžtumas“, – įspėjama rašte.

Jei Jungtinei Karalystei būtų pasiūlytas ilgas atidėjimas, šalis turėtų įsipareigoti laikytis „konstruktyvaus susilaikymo“ per svarbius ES debatus, pavyzdžiui, dėl Bendrijos biudžeto ir naujos sudėties Europos Komisijos narių skyrimo.

Tokiu būdu būtų bandoma užsitikrinti, kad negalėtų naudotis savo veto teise, siekdama išsireikalauti iš Briuselio daugiau nuolaidų dėl „Brexit“.

Europos Komisija taip pat pažymėjo, kad jei bus pritarta „Brexit“ atidėjimui, turi būti aiškiai nurodyta, kad ES ir Britanijos parengtas susitarimas negali būti persvarstomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)