Kaži, ar vertybių vėliavą aukštai iškėlę V. Orbano baudėjai dar labiau neįsiūbuos audringa jūra plaukiančio Europos Parlamento laivo?

Europos Liaudies Partijos vadas, bavaras Manfredas Weberis nuo Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) akivaizdžiai stengiasi bangas numaldyti. Nes nuo šio sprendimo priklausys daug kas: ne vien EPP vienybė, bet ir Europos konservatorių kampanijos sėkmė gegužės mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, – rašo Vokietijos dienraštis „Die Welt“.

Rinkiminėje kampanijoje norėtųsi kalbėti apie konservatorių Europos viziją, o ne apie bloko viduje rusenantį konfliktą.

M. Weberiui maga šį konfliktą taikiai išspręsti, nes priešingu atveju jam tektų užmiršti savo kaip potencialaus Europos Komisijos pirmininko ambicijas.

Naujoji Vokietijos krikščionių demokratų partijos (CDU) pirmininkė Annegret Kramp-Karrenbauer taip pat deda pastangas rasti kompromisą. Kaip informavo dienraščio „Die Welt“ sekmadieninis numeris „Welt am Sonntag“, šeštadienį ji intenesyvaus telefoninio pokalbio su Vengrijos lyderiu metu mėgino rasti tokį sprendimą, kuris leistų V. Orbanui „išsaugoti veidą“.

Manfredas Weberis


Vokietijos konservatorių diplomatinės pastangos

Du ultimatumo, kurį prieš savaitę vengrų lyderiui paskelbė M. Weberis, punktai jau įvykdyti. V. Orbanas atsiprašė vidinių partijos kritikų, kuriuos jis interviu dienraščiui „Die Welt“ buvo išvadinęs „naudingais idiotais“. Be to, jis sustabdė neskoningą plakatų prieš Europos Komisijos pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį kampaniją.

Naujausiomis „Die Welt“ žiniomis, vokiečiai siekė susitarti dar ir dėl to, kad vengrų kilmės milijardieriaus George'o Soroso įkurtas Vidurio Europos universitetas (CEU), atvirai kritiškas V. Orbano atžvilgiu, ir toliau liktų Budapešte. Bavarijos premjeras Markus Söderis (CSU) netgi pažadėjo finansuoti šio universiteto katedras iš Bavarijos žemės biudžeto.

Savaitgalį kalbėdamasi su V. Orbanu, Vokietijos krikščionių demokratų lyderė A. Kramp-Karrenbauer, suprantama, įvardino ir būtinumą laikytis demokratinių EPP vertybių. Vidiniai V. Orbano kritikai iš Liaudies partijų bloko jau ne pirmi metai nepatenkinti jo vykdoma politika, kurioje esama žodžio laisvės ir teisminės nepriklausomybės pažeidimų. Tačiau vokiečiai, kaip matyti, žiūri į susidariusią padėtį platesniu strateginiu žvilgsniu: o kokios bus V. Orbano atstūmimo pasekmės?

Atkakliausieji V. Orbano kritikai į kompromisus leistis nelinkę, – jie ir toliau reikalauja išmesti V. Orbaną ir jo partiją „Fidesz“ iš konservatyvių Bendrijos partijų šeimos. Įdomu, kad iš Vidurio ir Rytų Europos konservatorių tokią bekompromisę vertybių gynėjų poziciją užima tik Lietuvos TS-LKD su savo lyderiu Gabrieliu Landsbergiu.

Juodžiausiomis spalvomis – kaip liberalios Europos kontrahentą – V. Orbaną vaizduoja Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Tačiau E. Macronas, lygiai kaip ir V. Orbanas, žaidžia blogų populistų, nacionalistų ir gerų Europos šalininkų kontrastais – visiškai populistiniu stiliumi, – pastebėjo „Die Welt“ korespondentas Vengrijoje Borisas Kálnoky.

Vokietijos televizijos kanalo „Phoenix“ disputų laidoje „Tarp Orbano ir Macrono – Europa ginčijasi dėl krypties“ šis vokiečių žurnalistas atkreipė dėmesį į tai, jog E. Macronui Orbanas – ideali priešo figūra, kuri jam reikalinga tam, kad galėtų ją vanoti ir taip stilizuoti save kaip atkaklų kovotoją prieš populistus.

Ta prasme E. Macronas „elgiasi visai kaip Orbanas, yra pavyzdingas jo mokinys“, – savąją interpretaciją pateikė B. Kálnoky.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Angela Merkel

Naujo galingo populistų bloko grėsmė

Žurnalistas sakė prieš tris savaites turėjęs galimybę kalbėtis su V. Orbanu apie jo Europos viziją ir apie tai, kuo ji panaši ar skiriasi nuo vokiškosios. Paaiškėjo, kad požiūriai iš esmės skiriasi tik dėl migracijos.

„Visais kitais klausimais vengrų pozicija visiškai atitinka naujosios Vokietijos krikščionių demokratų lyderės A. Kramp-Karrenbauer brėžiamą liniją“, – sakė B. Kálnoky ir pridūrė, jog ji vengrų nuostatoms yra kur kas artimesnė nei Angelos Merkel.

Kaip bus nubalsuota, neaišku. Liaudies partijų bloke vienybės nėra: V. Orbano kritikams priešpriešais stovi galinga V. Orbano draugų grupė. Tačiau konservatyviųjų Europos partijų dauguma yra susiskaldžiusios ir viduje, nėra apsisprendusios dėl to, kaip pasielgti su „Fidesz“.

„Kandidatui į Komisijos pirmininkus Manfredui Weberiui ši situacija be galo kebli: jam aišku, kad problemos jis negalės išspręsti, laikinai partiją suspenduodamas ar įsteigdamas komisiją padėčiai tirti, nes tuomet rinkimuose negalės atsiginti nuo politinių kontrahentų puolimo.“

Trečiadienis gali tapti lemtingas tolesnei Europos Sąjungos krypčiai. „Jei Orbanas bus išmestas, Europos Parlamente gali susikurti galingas populistų blokas, vedamas „Fidesz“, lenkų „Tiesos ir teisingumo“ partijos ir italų „La Lega“. V. Orbano „baudėjai“ neturėtų to užmiršti.

J.-C. Junckeris ragina pašalinti „Fidesz“

Kaip trečiadienį pranešė Vokietijos spaudos agentūra, Vokietijos krikščionys demokratai (CDU) ir krikščionių socialinė sąjunga (CSU) sutarė pasisakyti už laikiną „Fidesz“ suspendavimą, kol bus atgautas visiškas pasitikėjimas šia vengrų partija.

A. Kramp-Karrenbauer sakėsi esanti patenkinta „pirmais pripažinimo vertais“ V. Orbano žingsniais teisinga kryptimi ir tikėjosi tolesnio dialogo su juo.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris, priešingai, į kompromisus leistis nelinkęs ir reikalauja išmesti „Fidesz“ iš konservatyvaus EP bloko.

„Jei dešinysis nacionalistas V. Orbanas nepripažįsta krikščionių demokratinių vertybių, jo vieta – ne EPP“, – sakė jis trečiadienio ryte Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)