Favoritais laikomi gėjų teises remianti ir abortų draudimui šioje konservatyvioje katalikiškoje šalyje nepritarianti aplinkosaugos aktyvistė Zuzana Čaputova, taip pat Marošas Ševčovičius – politinio elito atstovas, einantis Europos Komisijos vicepirmininko pareigas.

Penktuoju 1993-aisiais nepriklausomybę atgavusios Slovakijos valstybės vadovu iš viso nori tapti 13 kandidatų.

Andrejus Kiska, filantropas ir verslininkas, nesiekia antros kadencijos šiame daugiausiai simboliniame poste.

Būdamas prezidentas jis įsivėlė į konfliktą su buvusiu premjeru Robertu Fico, laikomu populistų lyderiu.

A. Kiska palaikė didžiulius gatvės protestus, nuvertusius R. Fico koalicinę vyriausybę, pernai įsiplieskus politinei krizei dėl vieno tyrimus vykdžiusio reporterio ir jo sužadėtinės nužudymo. Žurnalistas Janas Kuciakas tyrė galimą valdininkų korupciją ir Italijos mafijos įtaką.

Jei nė vienas kandidatas šeštadienį nesulauks daugumos rinkėjų paramos, kovo 30 dieną šioje 5,4 mln. gyventojų turinčioje Centro Europos šalyje vyks antrasis balsavimo turas.

Kas pastatyta ant kortos

Slovakijos prezidentas siūlo ministrą pirmininką, skiria Konstitucinio Teismo teisėjus ir turi teisę vetuoti įstatymus. Vis dėlto šalies parlamentas gali atmesti valstybės vadovo veto paprasta balsų dauguma. Daugumą vykdomųjų įgaliojimų turi premjero vadovaujama vyriausybė.

Favoritai

Zuzana Čaputova

45 metų teisininkė Z. Čaputova yra Slovakijos politikos kylanti žvaigždė.

Ji žinoma savo sėkminga kova su toksiškų atliekų sąvartynu savo gimtajame Pezinoko miestelyje, esančiame netoli sostinės Bratislavos. Už šias pastangas ji 2016 metais pelnė vieną tarptautinį aplinkosaugos apdovanojimą.

Be to, Z. Čaputova 2017 metais dalyvavo kampanijoje, po kurios buvo atšauktos malonės, suteiktos kaliniams buvusio autoritarinio premjero Vladimiro Mečiaro.

Ši kandidatė yra partijos „Progresyvioji Slovakija“ – parlamente neatstovaujamos politinės jėgos, parėmusios masinius protestus po J. Kuciako nužudymo – pirmininko pavaduotoja.

Marošas Šefčovičius

52 metų diplomatas M. Šefčovičius iki 1989 metais įvykusios Aksominės revoliucijos buvo Komunistų partijos narys.

Jis priėmė pasiūlymą tapti R. Fico kairiosios pakraipos „Smer-SD“ partijos remiamu kandidatu. Šios Slovakijos valdančiosios politinės jėgos reputaciją neseniai apjuodino virtinė korupcijos skandalų.

Kiti įsidėmėtini kandidatai

Štefanas Harabinas

Buvęs teisingumo ministras ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas 61 metų Š. Harabinas buvo V. Mečiaro, kuriam valdant šalį 10-ame dešimtmetyje valdžia ne kartą ignoruodavo įstatymus, artimas sąjungininkas.

Populistinių pažiūrų Š. Harabinas užsitikrino migracijai nepritariančių rinkėjų paramą ir prisistato kaip tradicinių vertybių sergėtojas.

Atvirai nepritariantis sankcijoms Maskvai, paskelbtoms Rusijai dėl jos veiksmų Ukrainoje, Š. Harabinas yra prorusiškos žiniasklaidos pamėgtas kandidatas.

Marianas Kotleba

42 metų M. Kotleba vadovauja neonacių judėjimui „Liaudies partija – Mūsų Slovakija“, turinčiam 14 mandatų 150 vietų parlamente.

M. Kotleba ir jo šalininkai su nostalgija prisimena Antrojo Pasaulinio karo laikotarpį, kai Slovakija buvo fašistinės Vokietijos įtakos orbitoje. Partijos nariai naudoja nacių pasisveikinimus ir laiko NATO teroristine organizacija. Jie nori, kad Slovakija išstotų iš šio karinio aljanso bei Europos Sąjungos.

Rinkimų prognozės

Remiantis apklausomis, Z. Čaputova ir M. Šefčovičius susikaus antrame rinkimų rate. Vis tik vėliausios apklausos rezultatai buvo paskelbti dvi savaitės iki šeštadienį vyksiančio balsavimo.

Analitikų teigimu, tai reiškia, kad rezultatai gali būti netikėti, ypač trečioje vietoje esančiam Š. Harabinui.