Pareigūnai sako, kad žudikas į 53 metų vyrą iššovė šešis kartus ir paspruko furgonu. Tai buvo pirma užsakyta žmogžudystė mieste nuo 1985 metų, kai mirė tuometinis Gambino šeimos vadeiva Paulas Castellano.

Tokios scenos jau seniai tapo TV dramų ar didelio biudžeto „blokbasterių“ dalimi. Tačiau ši naujausia žmogžudystė ramiame Niujorko rajone paskatino klausimų, ar organizuoti nusikaltėliai vėl kelia galvas Niujorke.

„Tai jau seniai girdėtas dalykas Niujorke, – BBC sakė Oksfordo universiteto kriminologijos profesorius Federico Varese. – Tai labai svarbus įvykis, rodantis, kad italų mafija Amerikoje vis dar yra aktyvi.“

„Mirtina tyla“

F. Cali prie savo namų buvo nužudytas apie 21.20 val. Policija gavo pranešimą dėl girdėtų šūvių ir netrukus po to nuvažiuojančio mėlyno furgono. Vyro mirtis buvo konstatuota Stateno salos universitetinėje ligoninėje, skelbia nytimes.com.

Vienas 58 metų kaimynas, prisistatęs tik Salvatore vardu, sakė girdėjęs maždaug septynis šūvius tuoj po 21 val. „Tik išgirdau pykšt pykšt pykšt“, – sakė jis.

Kaimynas pasakojo puolęs prie lango, tačiau nieko nematė. Jo teigimu, visi šūviai buvo tokio paties garsumo, tarsi paleisti iš to paties ginklo. Salvatore žodžius patvirtino dar du prisistatyti nenorėję kaimynai.

Gambino šeima vienu metu buvo didžiausia ir įtakingiausia organizuota nusikaltėlių grupuotė Jungtinėse Valstijose. Keli jos vadeivos buvo nuteisti dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant žmogžudystes ir reketą.

Tuomet šeimai vadovavo Johnas J. Gotti, mėgęs lankytis brangiuose restoranuose, lydimas apsauginių. Vadovavimą šeimai jis perėmė po to, kai 1985 metais organizavo savo pirmtako Paulo Castellano nužudymą.

Po to, kai J. J. Gotti buvo nuteistas ir 2002 metais mirė kalėjime nuo vėžio, vadovavimą šeimai perėmė jo sūnus John A. Gotti, kuris 2013 metais buvo sužeistas peiliu Saiosito miestelyje, Niujorko valstijoje, tačiau išgyveno.

F. Cali buvo nužudytas tą pačią dieną, kai Bonanno mafijos šeimos vadeiva Josephas Cammarano jaunesnysis buvo išteisintas teisme ir maždaug savaitę po to, kai kalėjime būdamas 85 metų mirė ilgametis Colombo šeimos bosas Carmine'as J. Persico.

Verta paminėti, kad mafijos bosas Niujorke nebuvo nužudytas jau kelis dešimtmečius. Tačiau pastaraisiais metais užpulta ar nužudyta nemažai žemesnio rango mafijos narių.

Visgi mafijos įtaka ir galia mažėja nuo dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, kai federalinė ir valstijos teisėsauga pažabojo mafijos veiklą pramogų sferoje ir ėmė aktyviau kovoti su reketu. O nuo 1986 metų, kai aštuoni mafijos bosai buvo nuteisti federalinėje reketo byloje, mafijos lyderiai stengėsi vengti viešumos, baimindamiesi vėl patraukti federalinių ir valstijos prokurorų dėmesį.

Stateno saloje šalia nužudyto F. Cali gyvenantis 39 metų Prashantas Ranyalas sakė, kad ši žmogžudystė jį tikrai šokiravo.

„Kai matai tokį gražų rajoną, atrodo, kad čia taip ramu. Dabar ėmiau apie šią vietą visai kitaip galvoti“, – sakė vyras.

O minėtas kaimynas Salvatore, gyvenantis šiame rajone jau 12 metų, sakė nepažįstantis savo kaimynų, kas, jo teigimu, yra labai neįprasta.

„Čia niekas tarpusavyje nesikalba. Tai tikra beprotybė. Žmonės gyvena savo gyvenimus. Jiems patinka privatumas“, – sakė jis.

O gatvę, kur įvyko nužudymas, jis pavadino tylia ir pilna senų namų. „Mirusi gatvė. Mirtina tyla visą laiką“, – nytimes.com citavo kaimyną.

Frankas Cali

Kas yra italų mafija Amerikoje?

Nuo 1931 metų mafijai Niujorke vadovavo penkios italų kilmės amerikiečių šeimos. F. Cali priklausė Gambino šeimai. Kitos keturios buvo – Bonanno, Colombo, Genovese ir Lucchese šeimos, rašo BBC.

Praeityje jos buvo itin galingos ir turėjo įtakos federalinio ir valstijų lygmens politikams, jos valdė dalį pramogų pasaulio.

Tačiau JAV valdžia pamažu pažabojo šias organizuotas nusikaltėlių grupuotes. Po to, kai devintajame ir dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose keli vadeivos buvo pasodinti arba pabėgo, mafijos šeimos gerokai susilpnėjo.

Buvęs Gambino šeimos vadeiva Johnas Gotti, 1985 metais suplanavęs savo pirmtako nužudymą prie vieno restorano Manhatane, garsėjo savo dabitiškumu dėl prabangių kostiumų ir ekstravagantiškų interviu spaudai. Jam vadovaujant šeima per metus uždirbdavo šimtus milijonų dolerių.

Tačiau 1992 metais jis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už penkias žmogžudystes, mokesčių vengimą, reketą, turto prievartavimą, lupikavimą ir nelegalius azartinius žaidimus. Po dešimties metų jis mirė nuo gerklės vėžio viename Misūrio kalėjime.

Knygos „Five Families“ autorius Selwynas Raabas žurnalui „Rolling Stone“ sakė, kad 2001 metais Niujorke įvykdyti teroro aktai privertė Federalinį tyrimų biurą sutelkti visą savo dėmesį į terorizmą, todėl iki tol su organizuotu nusikalstamumu kovojusių agentų skaičius sumažėjo nuo maždaug 400 iki 20–30.

„Kai neturi personalo, negali pasiekti kaltinimų pateikimo ir nuteisimo stadijos“, – sakė jis.

Ar jie vis dar yra galingi?

2011 metais FTB suėmė daugiau nei 100 mafijos narių, įskaitant ir numanomą Colombo šeimos vadeivą. Ir nors tuomet kalbėta apie didžiausią FTB istorijoje operaciją, FTB biuro Niujorke vadovas sakė, kad „penkių šeimų viršūnėlių nuteisimas kelis kartus nepadėjo išspręsti šios problemos“, todėl, jo teigimu, įsitikinimas, kad organizuotas nusikalstamumas yra pažabotas yra „mitas“.

Esekso universiteto kriminologijos vyresnioji dėstytoja dr. Anna Sergi su juo sutinka.

„Penkios šeimos gyvena gerokai geriau nei praeityje“, – BBC sakė ji. Jos mezga tarptautinius ryšius su Meksikos ir Kolumbijos narkotikų karteliais, taip pat su „Ndrangheta“ iš Italijos Kalabrijos regiono“.

Nužudytasis F. Cali pats buvo nuteistas tik kartą po bendros JAV ir Italijos teisėsaugos operacijos, kurios tikslas buvo išardyti Italijos ir italų kilmės amerikiečių nusikaltėlių grupuočių ryšius.

Anot dr. A. Sergi, Italijos organizuotos nusikaltėlių grupuotės šiuo metu keičia narkotikų ir pinigų tiekimo kelius ir net perima tam tikrų operacijų kontrolę Jungtinėse Valstijose.

„Galios pasikeitimas galėtų paaiškinti šią žmogžudystę“, – mano ji.

Franko Cali nužudymas

Ką reiškia šis nužudymas?

Policija kol kas nežino, koks buvo nužudymo motyvas. Kol kas sulaikytųjų nėra, vyksta tyrimas.

„Jo nužudymas rodo, kad jis aktyviai veikė ir akivaizdu, kad perėjo kažkam kelią“, – mano F. Varese, pavadinęs F. Cali „rimtu vyruku“ organizacijoje.

Jo nuomone „labai mažai tikėtina“, kad jį nužudė kažkokia išorinė grupė ar kas nors iš kitų mafijos šeimų. Jis mano, kad tai veikiausiai galėjo būti kažkas iš jo paties Gambino šeimos.

„Veikiančio boso nužudymas nėra retas reiškinys, – sakė jis. – Ir jeigu taip ir buvo, kitos šeimos nesikiš.“

Savo ruožtu dr. A. Sergi mano, kad ši žmogžudystė yra „labai rimtas dalykas“, ir pridūrė, kad neturėtume ignoruoti tarptautinio konteksto.

„Bet kas, kas baigiasi žmogžudyste, turi reikšti gilų randą sistemoje. Tai arba kažko pabaiga, arba kažko pradžia“, – BBC kalbėjo A. Sergi.