Policija taip pat teigia radusi įtartinus automobilius, kurie buvo pilni sprogmenų.

Internete plinta vaizdo įrašas, kuris fiksuotas neva šaudynių metu. Policija paragino nesidalyti internete plintančia „itin sukrečiančia filmuota medžiaga“ iš išpuolio vietos. Feisbukas pranešė, kad šiuos vaizdus iš socialinio tinklo pašalino.

Remiantis naujausiais policijos pranešimais, trys vyrai ir viena moteris šiuo metu yra sulaikyti. Tai patvirtino policijos atstovas Mike'as Bushas.

Vienas iš sulaikytųjų – australas. Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisas atakos organizatorių įvardijo kaip „žiaurų kraštutinių dešiniųjų pažiūrų teroristą“. Kaip įtariama, jis suplanavo ir įvykdė kruviną išpuolį.

Šalies premjerė Jacinda Ardern irgi perspėjo, kad padėtis tebesivysto ir kad užpuolikų gali būti daugiau. Pasak jos, šios šaudynės yra „viena tamsiausių Naujosios Zelandijos dienų“.

„Aišku, kad tai, kas įvyko, yra nepaprastas ir beprecedentis smurto aktas“, – J. Ardern sakė žurnalistams.

Visos šalies mečetės buvo perspėtos užsidaryti, kol pavojus bus pašalintas. Žmonės raginami neiti iš namų; taip pat uždarytos švietimo įstaigos Kraistčerče.

„Tai besivystantis incidentas; dirbame, kad patvirtintume faktus. Tačiau galime patvirtinti, kad yra keletas aukų“, – anksčiau sakė policijos komisaras Mike'as Bushas.

„Visur kūnai“

Prasidėjus atakai mečetė „Masjid al Noor“ buvo pilna maldininkų, įskaitant Bangladešo kriketo komandos narius.

Mečetėje buvęs palestinietis, nenorėjęs viešinti savo vardo, sakė matęs į galvą pašautą vyrą.

„Išgirdau tris greitus šūvius ir tuomet, maždaug po 10 sekundžių, (šūviai) vėl prasidėjo. (Ginklas) turėjo būti automatinis – niekas nebūtų galėjęs taip greitai spaudyti nuleistuko“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vyras.

„Tuomet žmonės pradėjo bėgti laukan. Kai kurie buvo apsipylę krauju“, – pridūrė jis.

Vienas incidento liudininkas pasakojo portalui stuff.co.nz, kad meldėsi mečetėje ir išgirdo šūvius, o bėgdamas iš maldos namų pamatė negyvą savo žmoną, gulinčią lauke ant tako.

Kitas vyras sakė matęs, kad buvo šaudoma į vaikus.

„Ten visur buvo kūnų“, – nurodė jis.

Vienas liudininkas pasakojo Naujosios Zelandijos radijui girdėjęs šūvius ir matęs ant žemės gulinčius keturis žmonės bei telkšančius kraujo klanus.

Nepatvirtintuose pranešimuose sakoma, kad užpuolikas vilkėjo kariškus drabužius.

Komisaras M. Bushas sakė, kad visos miesto mokyklos buvo uždarytos reaguojant į „rimtą besivystantį incidentą su šaunamaisiais ginklais“.

„Policija ragina visus Kraistčerčo centre neiti į gatves“, – sakoma jo pranešime.

„Policija reaguoja visais pajėgumais, kad suvaldytų padėtį, bet pavojus išlieka nepaprastai didelis“, – perspėjo M. Bushas.

Kitame Naujosios Zelandijos policijos tviterio pranešime sakoma, kad tarnyboms žinoma apie „internete skelbiamą nepaprastai sukrečiančią filmuotą medžiagą iš incidento Kraistčerče“.

„Primygtinai raginame, kad šia nuoroda nebūtų dalijamasi. Siekiame, kad visa filmuota medžiaga būtų pašalinta“, – pridūrė policija.

Kai kurie viešieji pastatai miesto centre, įskaitant Civilinių paslaugų biurą ir Centrinę biblioteką, irgi buvo uždaryti.

Pareigūnai perspėjo musulmonus visoje šalyje neiti į mečetes „niekur Naujojoje Zelandijoje“. Penktadienis yra musulmonų šventadienis.

Miesto taryba paskelbė pagalbos telefono numerį tėvams, ieškantiems savo vaikų, dalyvavusių netoli išpuolio vietos vykusiose eitynėse už kovą su klimato pokyčiais.

„Prašau, nemėginkite atvykti ir pasiimti savo vaikų, kol policija praneš, kad žmonėms saugu atvykti į miesto centrą“, – nurodė pareigūnai.

Oficialių patvirtinimų apie aukas nebuvo, bet vienas Bangladešo kriketo komandos atstovas sakė, kad nė vienas iš žaidėjų nenukentėjo.

„Jie saugūs, bet yra psichiškai sukrėsti. Paprašėme komandos pasilikti užsidarius viešbutyje“, – jis sakė AFP.

Atstovas nurodė, kad išpuolis prasidėjo, kai keli Bangladešo žaidėjai išlipo iš komandos autobuso ir ruošėsi eiti į mečetę.

Pasak jo, dauguma žaidėjų ketino apsilankyti mečetėje.

Masinės šaudynės Naujojoje Zelandijoje yra retos. 1992 metais šalis sugriežtino įstatymus ir apribojo gyventojų galimybę įsigyti pusiau automatinių ginklų. Šis žingsnis buvo atliktas po dvejais metais anksčiau įvykusio incidento, kai nestabilios psichikos vyras nušovė 13 žmonių Pietų salos mieste Aramoanoje.

Tačiau bet kuris 16 metų ar vyresnis asmuo gali prašyti licencijos šaunamajam ginklui, išklausęs saugumo kursą.

Gana nedidelis Kraistčerčo miestas Naujosios Zelandijos pietinėje dalyje 2011 metais smarkiai nukentėjo per smarkų žemės drebėjimą. Tąsyk žuvo dešimtys žmonių ir buvo apgriauta miesto istorinė katedra.

Prasidėjus atakai mečetė „Masjid al Noor“ buvo pilna maldininkų, įskaitant Bangladešo kriketo komandos narius.