Dėl šios kampanijos jo partijai „Fidesz“ gresia išmetimas iš Europos Parlamento centro dešiniųjų bloko – Europos liaudies partijos (EPP).

„(Orbanas) atsiuntė atsiprašymo laišką Europos liaudies partijai“, – ketvirtadienį pranešė vyriausybės atstovas naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau šį mėnesį interviu vienam laikraščiui V. Orbanas pavadino jį kritikuojančius EPP bloko kolegas „naudingais idiotais“, kurie neva tik padeda grupės oponentams – kairiesiems ir liberalams – prieš gegužę įvyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

„Norėčiau atsiprašyti, jeigu jus asmeniškai įžeidė mano citata“, – sakoma laikraštyje „De Standaard“ paskelbtame V. Orbano laiške Belgijos Krikščionių demokratų ir flamandų partijos (CD&V) nariams.

Atsiprašymo laiškus trečiadienį gavo trylikos EPP grupės partijų lyderiai, siūlę pašalinti V. Orbano valdančiąja partiją „Fidesz“ iš bloko, informavo Vengrijos vyriausybės atstovas Bertalanas Havasi naujienų agentūrą MTI.

Savo laiške V. Orbanas prašė partijos lyderių „peržiūrėti savo pasiūlymą dėl pašalinimo“.

Nors „Fidesz“ „nenori pakeisti savo pozicijos... migracijos, krikščioniškos kultūros ir Europos ateities klausimais“, nesutarimai neturėtų būti sprendžiami pašalinant kokią nors partiją iš mūsų politinės šeimos, sakė jis.

Nors sugrįžęs į valdžią 2010 metais V. Orbanas dažnai vaidijosi su Europos Sąjunga ir EPP, dabartinė jo vyriausybės kontroversiška prieš imigrantus nukreipta informacinė kampanija sulaukė itin griežtos kritikos. Jos užsakytuose reklaminiuose plakatuose vaizduojami EPP priklausantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir JAV gyvenantis liberalių pažiūrų milijardierius George'as Sorosas, neva skatinantys masinę migraciją į Europą.

Panašaus turinio žinutės buvo skelbiamos ir per televiziją, interneto svetainėse, šalies gyventojams buvo išsiuntinėti J. C. Junckerį kritikuojantys V. Orbano laiškai.

Sprendimas dėl tolesnės partijos „Fidesz“ narystės grupėje turėtų būti priimtas kovo 20 dieną numatytame EPP susitikime, pranešė EPP pirmininkas Manfredas Weberis, pagrindinis EPP kandidatas vėliau šiais metais perimti Europos Komisijos vairą.

Antradienį M. Weberis susitiko su V. Orbanu Budapešte ir paragino jį atsiprašyti už savo kampaniją.

„Derybų atmosfera buvo konstruktyvi, bet problemos dar neišspręstos“, – pareiškė M. Weberis žurnalistams.

Prieš J.-C. Junckerį nukreipta kampanija „pridarė sunkumų ir žalos EPP“, sakė M. Weberis praėjusią savaitę.

EPP pirmininkas „Fidesz“ partijai paskelbė ultimatumą, jeigu ji nenori būti pašalinta iš didžiausios frakcijos Europos Parlamente.

Iš V. Orbano buvo pareikalauta nutraukti savo prieš ES nukreiptą retoriką, leisti vengrų kilmės amerikiečių milijardieriaus George'o Soroso įsteigtam Vidurio Europos Universitetui ir toliau veikti Budapešte ir atsiprašyti kitų EPP narių.

Vengrijos vyriausybė pažadėjo iki penktadienio užbaigti savo euroskeptišką kampaniją, tačiau ketvirtadienį kampanijos žinučių dar galima buvo pamatyti laikraščiuose ir interneto svetainėse.