Pranešta, kad iš Saudo Arabijos Džidos miesto pakilęs lėktuvas, skridęs į Kvala Lampūrą, piloto sprendimu grįžo atgal, kai viena keleivė įgulai pranešė, kad terminalo įlaipinimo zonoje pamiršo savo kūdikį.

Vaizdo įrašas, kuriame girdisi, kaip pilotas pasakoja šią istoriją oro eismo valdymo tarnybai, buvo įkeltas į „Youtube“ ir nuo to laiko peržiūrėtas daugiau kaip 50 tūkstančių kartų.

„Tepadeda mums Dievas. Galime grįžti ar ką?“ – klausia pilotas radijo ryšiu.

„Šis reisinis lėktuvas prašo grįžti... Keleivė, vargšė, pamiršo kūdikį laukimo zonoje“, – girdimas oro eismo valdymo operatoriaus balsas.

Piloto prašoma pakartoti prašymą, į ką jis reaguoja taip: „Sakėme jums, keleivė paliko savo kūdikį terminale ir atsisako tęsti skrydį“.

„Gerai, grįžkite prie vartų, – atsako operatorius. – Mums tai visiška naujiena!“

Tačiau daugiau informacijos apie tai, kaip motinai pavyko pamiršti kūdikį, pateikta nebuvo.

Dabar aiškėja, kad ši keista istorija vyko kiek kitaip.

Pasak „Twitter“ vartotojo Fahado M. Albarrako, vaikas buvo su savo teta, moters seserimi, kuri oro uoste įlipo ne į tą autobusą ir praleido skrydį. Kai vaiko motina suvokė, kas nutiko, ji ėmė prašyti, kad lėktuvas grįžtų, skelbia „Insider“.

„Vien tam, kad patikslinčiau ir vieningai nekaltintume tik mamos: vaikas buvo su jos seserimi, jie buvo dviejuose skirtinguose autobusuose, jos sesuo su vaiku per klaidą nukeliavo iki skrydžio į Džakartą, o tuomet sugrįžo į terminalą“, – rašė vyriškis.

„Facebook“ grupėje viena mama, tvirtinanti, kad pažįsta skrydžio komandą, grupės nariams sakė, jog lėktuvas nebuvo pakilęs, kaip teigta anksčiau, nors jis jau buvo ant pakilimo tako. Moters teigimu, vaikas buvo su šeimos nariais, kai kurie iš jų lėktuvu skrido pirmą kartą.

Manoma, kad pirmoji klaidinga informacija buvo tai, kad Saudo Arabijos avialinijų „Saudia“ reiso SV832 keleivė terminale užmiršo savo „kūdikį“. Tačiau, pasak šaltinių, vaikui, kaip manoma, yra nuo trejų iki penkerių metų. Tokios painiavos priežastis galėjo būti vaizdo įrašas, kuriame kapitonas sako: „Užmiršo savo kūdikį“.

Antras klaidingai praneštas dalykas esą buvo motinos pareiškimas „Užmiršau savo vaiką“. „Prieš skrydį jie išsiskyrė, nes mama padėjo vyresnio amžiaus moteriai, greičiausiai savo motinai. Dėl kalbos barjero ji pavartojo žodį „užmiršau“, tačiau iš tiesų turėjo omenyje „palikau“, nes tuo metu buvo apimta panikos ir nepajėgė tiksliai apibūdinti situacijos“, – aiškino tapatybės neatskleidęs šaltinis.

Motina buvo su šeimos nariais, su kuriais ir paliko vaiką, ir puikiai suvokė, kas vyksta, nes jie sėdėjo atskirose vietose.

Tiek motiną, tiek skrydžio įgulą nustebino faktas, kad likusiems šeimos nariams nepavyko patekti į lėktuvą. Dėl šios priežasties moteris paprašė kapitono, „ar ji galėtų išlipti iš lėktuvo ir netęsti kelionės, jei nepavyks surasti šeimos narių“.

Trečiasis dalykas, apie kurį pranešė žiniasklaida, buvo tai, kad lėktuvą teko „nukreipti atgal“, remiantis prielaida, jog šis jau buvo pakilęs. Tačiau, pasak šaltinio, kai įvyko incidentas, lėktuvas tebebuvo „ant žemės“, o ne pakilęs, kaip anksčiau pranešė kai kurios žiniasklaidos priemonės.

Oro uostas tuo metu buvo itin pilnas ir apkrautas, nes į visus Tolimųjų Rytų skrydžius (į Kvala Lumpūrą, Manilą, Džakartą ir Kiniją) buvo laipinama beveik tuo pačiu metu. Kai kuriems jos šeimos nariams buvo nurodyta eiti prie kitų vartų ir kito skrydžio – štai todėl kiti jos šeimos nariai susipainiojo ir nesuprato, kur jiems laipintis“, – teigė šaltinis ir pridūrė, jog dauguma šeimos narių keliavo pirmą kartą, tad dėl to situacija dar labiau komplikavosi.

„Ji nuo pat pradžių žinojo, kad vaikai bus ne su ja, kad jie tebėra terminale, ir apie tai mus informavo. Kažkas ją užtikrino, jog jie sulips drauge su kita keleivių grupe, tačiau, mūsų nuostabai, šeimos narių lėktuve nebuvo“, – aiškino šaltinis.

Kaip rašo „The Guardian“, tik retais atvejais pakilę lėktuvai apsisuka ar pakeičia kryptį dėl kažkokių kitų dalykų nei techninės ar keleivių sveikatos problemos.