Tai, kad metinėje JAV ataskaitoje dėl žmogaus teisių neliko šio termino, Nabilas Abu Rudeinehas pavadino „Amerikos administracijos priešiško požiūrio į mūsų palestiniečių žmones tąsa,... prieštaraujančia visoms Jungtinių Tautų rezoliucijoms“.

Pareiškime, kurį vėlai trečiadienį išplatino oficialioji palestiniečių naujienų agentūra WAFA, atstovas sakė, kad šis pokytis yra JAV prezidento Donaldo Trumpo plano „likviduoti“ palestiniečių reikalą dalis.

D. Trumpas artimiausiais mėnesiais turi pristatyti seniai laukiamą planą dėl Izraelio ir palestiniečių taikos, nors palestiniečių vadovybė įšaldė kontaktus su Vašingtonu, JAV prezidentui 2017 metais pripažinus Jeruzalę Izraelio sostine.

Palestiniečiai mano, kad planas bus akivaizdžiai šališkas Izraelio naudai.

Trečiadienį paskelbtoje žmogaus teisių ataskaitoje Jungtinės Valstijos Golano Aukštumas vadina „Izraelio kontroliuojama“, o ne „Izraelio okupuota“ teritorija.

Kitas semantinis pakeitimas, atsiradęs praėjusių metų ataskaitoje, vartojamas ir šiemet: vienas skyrius yra pavadintas „Izraelis, Golano Aukštumos, Vakarų Krantas ir Gaza“, o ne „Izraelis ir okupuotos teritorijos“, kaip būdavo anksčiau.

JAV Valstybės departamentas tvirtino, kad kitokios formuluotės nereiškia politikos pasikeitimo.

Izraelis Golano Aukštumas, Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą okupavo per 1967 metų Šešių dienų karą.

Vėliau Izraelis aneksavo Golano Aukštumas ir Rytų Jeruzalę, bet tarptautinė bendrija to niekada nepripažino.

Izraelis yra pasitraukęs iš Gazos Ruožo, bet kariavo tris karus su ten esančiais palestiniečių kovotojais ir vykdo šios teritorijos blokadą.

Izraelio okupacija Vakarų Krante tęsiasi.