Prokuroras Iskandaras Ahmadas nenurodė priežasčių, dėl kurių buvo nuspręsta nepanaikinti kaltinimų žmogžudyste Doan Thi Huong.

Dabar ši vietnamietė yra vienintelė bylos įtariamoji, laikoma suimta. Pirmadienį prokurorai netikėtai panaikino kaltinimus žmogžudyste ir paleido į laisvę kitą Kim Jong Namo nužudymu kaltintą moterį – indonezietę Siti Aisyah.

Doan Thi Huong advokatas Hisyamas Teh Poh Teikas ketvirtadienį teisme sakė, kad juos nuvylė generalinio prokuroro sprendimas. Anot advokato, prokurorai nesąžiningi Doan Thi Huong atžvilgiu.

„Tai neskatina pasitikėjimo mūsų baudžiamosios teisės sistema. Visiškai akivaizdu, kad esama diskriminacijos. Generalinis prokuroras šališkas“, – kalbėjo jis.

Advokatas taip pat pateikė prašymą atidėti teismą, argumentuodamas, kad Doan Thi Huong prastai jaučiasi nuo tada, kai Siti Aisyah buvo paleista į laisvę, ir yra nepajėgi liudyti.

Doan Thi Huong atsistojusi atsakė į teisėjo klausimus, susijusius su prašymu atidėti teismą. Moteris sakė, kad jaučia didžiulę įtampą ir stresą.

„Visiškai nesuprantu, kas vyksta“, – sakė ji.

Teisėjas sutiko atidėti teismą iki balandžio 1 dienos, tačiau įspėjo, kad daugiau atidėjimų nebus. Anksčiau planuota, kad gynyba savo argumentus pradės dėstyti pirmadienį.

Doan Thi Huong ir Siti Aisyah buvo vienintelės sulaikytos įtariamosios, nes keturi su šiuo incidentu siejami Šiaurės Korėjos piliečiai išvyko iš šalies tą patį rytą – 2017 metų vasario 13-ąją, kai Kvala Lumpūro oro uoste Kim Jong Namas buvo nužudytas panaudojus nervus paralyžiuojančią medžiagą VX.

Abi moterys tvirtina tapusios įmantraus Šiaurės Korėjos agentų sąmokslo aukomis. Jos teigia, kad buvo įtikintos dalyvauti vieno realybės televizijos šou pokšte.

Doan Thi Huong atrodė pavargusi ir kukčiojo, kai po ketvirtadienio teismo posėdžio kalbėjosi su Vietnamo ambasados pareigūnais.

Vietnamo ambasadorius Le Quy Quynhas sakė, kad jį „labai nuvylė“ generalinio prokuroro sprendimas. Jis pranešė, kad Vietnamo teisingumo ministras parašė Malaizijos generaliniam prokurorui laišką su prašymu paleisti į laisvę Doan Thi Huong. Diplomatas pridūrė, kad Vietnamas toliau aktyviai sieks, kad moteris būtų paleista.

„Prašysime Malaizijos, kad būtų priimtas sąžiningas teismo sprendimas ir ji kiek įmanoma greičiau būtų paleista“, – sakė Le Quy Quynhas.

Pernai rugpjūtį Aukštojo teismo teisėjas nusprendė, jog esama pakankamai įrodymų padaryti išvadą, kad Doan Thi Huong, Siti Aisyah ir keturi pabėgę Šiaurės Korėjos piliečiai dalyvavo „gerai suplanuotame sąmoksle“ nužudyti Kim Jong Namą.

Moterų advokatai anksčiau sakė, kad Doan Thi Huong ir Siti Aisyah tebuvo marionetės, o Kim Jong Namo nužudymas yra politinė žmogžudystė, su kuria akivaizdžiai susijusi Šiaurės Korėjos ambasada Kvala Lumpūre. Anot jų, prokurorams nepavyko įrodyti, kad moterys ketino nužudyti.

Doan Thi Huong gali būti skirta mirties bausmė, jei ji bus pripažinta kalta dėl nužudymo. Malaizijoje šiuo metu galioja mirties bausmės vykdymo moratoriumas, tačiau šalis atsisakė pernai paskelbto pažado, kad ją apskritai panaikins.

Vyriausybė nurodė, kad mirties bausmės skyrimas teismams nebus privalomas ir jie savo nuožiūra galės ją skirti už 11 nusikaltimų. Tačiau šiems pakeitimams dar turi pritarti parlamentas.

Malaizijos pareigūnai dėl Kim Jong Namo nužudymo niekada viešai nekaltino Šiaurės Korėjos. Jie nekart pabrėžė siekiantys, kad šis teismo procesas nebūtų politizuotas.

Kim Jong Namas buvo velionio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo vyriausias sūnus. Jis daugelį metų gyveno užsienyje ir nors nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje.