10 km ilgio ir 1 km pločio naftos dėmė ateinantį savaitgalį galėtų pasiekti šalies pietvakarinio regiono krantus netoli Bordo uostamiesčio.

„Kaip rodo mūsų prognozės, fragmentai iki sekmadienio ar pirmadienio galėtų pasiekti kai kuriuos pakrantės rajonus Naujojoje Akvitanijoje", – trečiadienį sakė aplinkos ministras Francois de Rugy.

Pasak jo, prasti orai gali trukdyti valymo operacijai. Prancūzija nusiųs keturis laivus padėti kovoti su naftos dėme jūroje ir pasirengs valymo operacijai sausumoje, pridūrė ministras.

Hamburgo į Maroko Kasablankos miestą plaukusiame laive „Grande America“ vėlai sekmadienį kilo gaisras.

Visi 27 laive buvę žmones pirmadienį naktį buvo evakuoti, bet gaisrui dar labiau įsisiautėjus „Grande America“ antradienį nuskendo maždaug už 300 km į vakarus nuo Prancūzijos La Rošelio miesto.

„Šiuo metu galimą pavojų aplinkai daugiausiai kelia 2 200 tonų gabento mazuto“, – Bretanės pakrantėje esančiame Bresto mieste žurnalistams pareiškė regiono laivybos administracijos vadovas Jeanas-Louis Lozier.

Anot J.-L. Lozier, Italijos bendrovė „Grimaldi“, kuriai priklauso nuskendęs laivas, pranešė, kad juo buvo gabenama maždaug 2 tūkst. transporto priemonių, taip pat 365 krovininių konteinerių, „iš kurių 45-uose buvo pavojingų medžiagų“.

Manoma, kad gaisras kilo automobilių denyje, o paskui apėmė vieną konteinerį, tačiau gaisro priežastis nėra žinoma, sakė J.-L. Lozier.

„Prieš laivui nuskęstant, į jūrą įkrito maždaug 40 konteinerių, – sakė jis. – Daugumą jų buvo smarkiai apgadinusi ugnis.“

Tarp gabentų medžiagų yra šimtai tonų druskos rūgšties ir 70 t sieros rūgšties.

Šių chemikalų keliamas taršos pavojus „būtų labai lokalizuotas“, sakė J.-L. Lozier ir pridūrė, kad dauguma jų jau turėjo sudegti per gaisrą.

„Dėl atsiskiedimo vandenyne aplinkai rimtų pasekmių nebūtų sukelta“, – pabrėžė jis.

Tačiau prancūzų aplinkosaugininkų organizacija „Robin des Bois“ („Robinas Hudas“) sakė ketinanti pateikti skundą Bresto rajono teismui dėl žalos aplinkai.

„Du tūkstančiai automobilių – tai avarija jūros dugne, reiškianti šimtus tonų toksiškų medžiagų rajone, kur gyvena labai daug žuvų, planktono ir (kitų) jūros gyvūnų“, – sakė šios nevyriausybinės organizacijos atstovas Jacky Bonnemainsas. Jis pridūrė taip pat nerimaujantis dėl galimo pakrantės užteršimo.

Vietos pareigūnai pradėjo tyrimą, laivo savininkai perspėti „imtis visų būtinų priemonių ir prisidėti prie kovos su tarša“, sakė aplinkos ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)