Turkijos ir Izraelio santykiuose dažnai tvyro įtampa, o palestiniečių gynėju save laikantis turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas dažnai negaili atviros kritikos izraeliečių politikai.

„Griežtai smerkiu šį akivaizdų rasizmą ir diskriminaciją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ turkų ir anglų kalbomis parašė prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas.

„Izraelyje gyvena 1,6 mln. arabų ir musulmonų. Ar Vakarų vyriausybės sureaguos, ar nusileisdamos spaudimui ir toliau tylės?“ – klausė jis.

Ruošdamasis balandžio 9 dieną vyksiantiems rinkimams, B. Netanyahu pareiškė, kad visi Izraelio piliečiai, įskaitant arabus, turi lygias teises, bet atkreipė dėmesį į pernai priimtą itin kontroversišką įstatymą, pagal kurį Izraelis pripažįstamas žydų tautos valstybe.

„Izraelis nėra visų jo piliečių valstybė“, – atsakydamas į vienos izraeliečių aktorės komentarus parašė B. Netanyahu.

„Remiantis mūsų priimtu pagrindiniu pilietybės įstatymu, Izraelis yra žydų tautos – ir tik jos – nacionalinė valstybė“, – pabrėžė jis išsakydamas šalies visuomenę sujaudinusius komentarus.

Turkija ir Izraelis 2016 metais pagaliau susitaikė po dvišalius santykius smarkiai sugadinusio incidento, kai 2010 metais Izraelio komandosai šturmavo Turkijos laivą, mėginusį pasiekti žydų valstybės blokuojamą Gazos Ruožą.

Kritikai kaltina B. Netanyahu demonizuojant Izraelio arabus, sudarančius maždaug 17,5 proc. visų gyventojų ir taip mėginant užsitikrinti didesnę nacionalistų paramą per rinkimus.

Didžiausią iššūkį jam kelia centristų politinis aljansas, kuriam vadovauja įtakingas buvęs gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininkas Benny Gantzas ir buvęs finansų ministras Yairas Lapidas.