D. Medvedevas pareiškė Rusijos naujienų agentūroms, kad paves pareigūnams ištirti, ar prie Rytų Sibire esančio Baikalo planuojama statyti gamykla atitinka aplinkos apsaugos standartus.

Baikalo ežeras yra giliausias pasaulyje ir didžiausias gėlavandenis Azijos ežeras, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Jis pasižymi ypatingu mikroklimatu, todėl čia apsigyvena daugybė įvairiausių rūšių migruojančių paukščių.

Pranešimai apie vandens išpilstymo fabriko statybą Sibiro kaime Kultuke įpykdė vietos gyventojus: daugiau nei 880 tūkstančių žmonių internete pasirašė peticiją, raginančią valdžios institucijas atsisakyti statybų planų. Viena iš pasipiktinimo priežasčių yra faktas, kad didžioji išpildyto vandens dalis būtų eksportuojama į kaimyninę Kiniją ir Pietų Korėją.

Vietos pareigūnai tvirtina, jog būsimasis projektas nekenks aplinkai ir suteiks taip reikalingų darbo vietų.

Kampaniją, kuria siekiama sustabdyti statybas, taip pat palaiko netikėtas aktyvistas – spalvingasis Rusijos įžymybių stilistas Sergejus Zverevas, praėjusią savaitę prie Kremliaus surengęs protestą. Jis vilkėjo auksinę karūną ir laikė plakatą su tokiu užrašu: „Nepritariu gamyklos prie Baikalo ežero statybai“.

Iš Baikalo apylinkių kilęs S. Zverevas pirmadienį sakė, kad sulaukė kvietimo į policiją, kur jo laukia galimi kaltinimai dėl nesankcionuoto protesto surengimo.

Prie Baikalo ežero, kuriame yra maždaug 20 procentų pasaulio gėlo vandens atsargų, nėra didelių fabrikų, nevykdoma pramoninė gamyba. 2013-aisiais, patyrus smarkų aktyvistų spaudimą ir kilus aplinkosaugos skandalui, čia buvo uždarytas didelės reikšmės popieriaus fabrikas.