Televizijos ZDF Stambulo biuro vadovas Jorgas Brase ir laikraščio „Tagesspiegel“ žurnalistas Thomas Seibertas teigė nežinantys, kodėl Turkijos vyriausybė atmetė jų prašymus.

Jie turėjo išvykti iš Turkijos per dešimt dienų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas šeštadienį tviteryje parašė, kad draudimas Vokietijos žurnalistams „laisvai dirbti savo darbą“ yra nepriimtinas.

Laikraščiui „Tagesspiegel“ jis sakė, kad toks sprendimas „nesuderinamas su mūsų spaudos laisvės supratimu“.

Spaudos konferenciją prieš išvykdami iš Turkijos surengę žurnalistai teigė, kad Turkijos vyriausybė bando užčiaupti tarptautinę žiniasklaidą.

„Turkijos vyriausybei pavyko daugiau mažiau užčiaupti vietos žiniasklaidą, o dabar jie bando tą patį padaryti su tarptautine žiniasklaida“, – kalbėjo J. Brase.

„Ką tikrai darysime, tai (...) toliau rašysime pranešimus apie Turkijos klausimus, tačiau, deja, darysime tai nebūdami pačioje Turkijoje“, – pridūrė jis.

T. Seibertas tvirtino, kad žurnalistu Turkijoje dirbo nuo 1997 metų.

J. Brase sakė, kad Turkijos žiniasklaidos atašė Berlyne pasiūlė ZDF ir „Tagesspiegel“ į šalį atsiųsti kitus žurnalistus, tačiau žiniasklaidos priemonės tai padaryti atsisakė.

Berlyno ir Ankaros santykiai buvo smarkiai suprastėję po 2016 metų nepavykusio perversmo Turkijoje. Po jo buvo sulaikyti dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant Vokietijos piliečius.

Tačiau santykiai normalizavosi dalį šių piliečių, įskaitant žurnalistus Denizą Yucelį ir Mesale Tolu, paleidus į laisvę.

Manoma, kad akreditacijų atnaujinimo Turkijoje šiuo metu laukia apie 40 užsienio žurnalistų.