Islandijos atstovo valstybių grupės vardu perskaitytame pareiškime išreiškiamas „didelis susirūpinimas“ dėl pranešimų apie žmogaus teisių pažeidimus Saudo Arabijoje ir reikalaujama patraukti atsakomybėn prie J. Khashoggi nužudymo prisidėjusius asmenis.

„Tyrimai dėl nužudymo turi būti atlikti greitai, veiksmingai ir išsamiai, nepriklausomai ir nešališkai bei skaidriai. Kaltininkai turi būti patraukti atsakomybėn“, – priduriama Islandijos ambasadoriaus prie JT Haraldo Aspelundo perskaitytame pareiškime.

Rijadas raginamas „paviešinti visą turimą informaciją“, susijusią su jo paties tyrimu, taip pat bendradarbiauti su atskirus tyrimus dėl J. Khashoggi nužudymo vykdančiais specialistais.

Paramą pareiškimui išreiškė Europos Sąjungos valstybės, Australija, Kanada ir Naujoji Zelandija.

Anot organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW), tai yra Žmogaus teisių tarybos „pirmasis kolektyvinis veiksmas“ dėl žmogaus teisių padėties Saudo Arabijoje, kuriai iki šiol pavykdavo išvengti kritikos šioje JT institucijoje.

HRW skyriaus Ženevoje direktorius Johnas Fisheris pavadino tokią žinią „svarbiu žingsniu teisingumo link“ ir paragino „atidžiau stebėti“ karalystės veiksmus.

Reaguodamas į pareiškimą Rijado ambasadorius prie JT Ženevoje pasmerkė „bendrų pareiškimų (rengimą) politiniais tikslais“.

„Kišimasis į vidaus reikalus prisidengiant žmogaus teisų gynimu iš tikrųjų yra pasikėsinimas į mūsų suverenitetą“, – tvirtino ambasadorius Abdulazizas Alwasilas.

Laikraščio „The Washington Post“ apžvalgininkas J. Khashoggi, nevengęs kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui (Mohamedui bin Salmanui), spalio 2 dieną buvo nužudytas Rijado konsulate Stambule.

Saudo Arabijos valdžia iš pradžių teigė, kad nieko nežino apie jo likimą. Vėliau Rijadas pripažino, kad už J. Khashoggi nužudymą yra atsakingi įgaliojimus viršiję agentai, o karalystės prokurorai pareiškė kaltinimus 11 asmenų šioje byloje.

Žurnalisto nužudymą tiria JT specialioji pranešėja neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais Agnes Callamard.

Vis dėlto A. Callamard tėra nepriklausoma žmogaus teisių ekspertė, kuri nekalba JT vardu, todėl šios tarptautinės organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas raginamas atlikti visavertį JT remiamą tyrimą.