Kai kuriais atvejais pareigūnai pažymėdavo jų pasus, taip perspėdami kitus pareigūnus, nurodė NBC padalinys San Diege Kalifornijoje „NBC 7“.

Jis citavo dokumentus, kuriuos jam nutekino šaltinis Krašto saugumo departamente, norėjęs likti anonimu. Nurodoma, kad šiuose dokumentuose minimi žmonės, kurie, pareigūnų manymu, turi būti tikrinami prie JAV ir Meksikos sienos.

Tarp šių žmonių yra 10 žurnalistų, įskaitant septynis JAV piliečius, vienas amerikiečių teisininkas ir 47 žmonės iš JAV bei kitų šalių, kurie vadinami organizatoriais, kurstytojais ar asmenimis, atliekančiais „nežinomus vaidmenis“.

Sąraše yra asmenų iš tokių organizacijų kaip „Border Angels“ ir „Pueblo Sin Fronteras“.

Be žymų, kuriomis nurodoma atlikti papildomus patikrinimus, Krašto saugumo departamento agentai taip pat parengė dosjė apie kiekvieną į sąrašą įtrauktą asmenį.

„Mes esame kriminalinių tyrimų agentūra, mes ne žvalgybos agentūra, – sakė „NBC 7“ šaltinis. – Mes negalime kurti dosjė apie žmones, o jie kuria dosjė. Tai piktnaudžiavimas.“

Pasak „NBC 7“, JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos atstovas atsisakė patvirtinti arba paneigti šių dokumentų pagrįstumą.

Atstovo elektroniniame laiške sakoma, kad po tokių incidentų kaip sienos pažeidimai San Diege ar smurtas prieš pasieniečius yra įprasta rinkti įrodymus galimiems būsimiems teisiniams veiksmams ir aiškintis, ar tokie veiksmai buvo iš anksto apgalvoti.