„Mūsų bendrojo europietiško požiūrio į migraciją rezultatai kalba patys už save: neteisėtų atvykimų dabar yra mažiau nei prieš krizę“, kilusią prieš penkerius metus, pabrėžė jis, Briuselyje apibendrindamas migracijos politikos rezultatus.

Anot EK, blokas per šį laikotarpį suteikė paramą milijonams migrantų, išgelbėjo daugybę gyvybių, išardė nemažai nelegalių vežėjų tinklų ir reikšmingai sustiprino sienų apsaugą.

„Per pastaruosius trejus metus atvykėlių skaičius nuolat mažėjo, ir dabartinis (migracijos) rodiklis yra vos 10 proc. rekordinio lygio, pasiekto 2015 metais“, – nurodė D. Avramopulas.

Vis dėlto Briuselis pripažįsta, kad atsižvelgiant „į nuolat besikeičiantį geopolitinį kontekstą ir migracijos spaudimą pasauliniu mastu“ būtina imtis papildomų priemonių.

„Ateityje svarbu laikytis mūsų bendrosios politikos, bet tuo pat metu pasiekti rezultatų vykdant ES prieglobsčio suteikimo (sistemos) reformą“, – sakė eurokomisaras.

Anot D. Avramopulo, nors migracijos mastai palaipsniui mąžta, pernai į ES vis dėlto atvyko 150 tūkst. nelegalių migrantų, todėl šią problemą įmanoma išspręsti tik tarptautiniu mastu.

Tarp EK siūlomų priemonių – papildoma parama Šiaurės Afrikos šalims, tokioms kaip Marokas ir Libija, iš kur į bloką per Viduržemio jūrą patenka didžioji dalis atvykėlių.

Briuselis taip pat pabrėžia, kad ES šalims būtina laikinai įsipareigoti įsileisti jūroje išgelbėtus migrantus, kol nebaigta prieglobsčio suteikimą reglamentuojančių Dublino taisyklių reforma.