Teisių grupės tvirtina, kad tai prilygsta cenzūrai.

Rusijos žemieji parlamento rūmai, kur dominuoja prokremliškos partijos „Vieningoji Rusija“ atstovai, trečiadienį antruoju skaitymu pritarė įstatymo projektui.

Šis teisės aktas leis prokurorams spręsti, kas yra „išgalvotos naujienos“, ir suteiks žiniasklaidos priežiūros institucijai įgaliojimus reikalauti iš leidinių ištrinti tam tikrą informaciją.

Jei portalai nevykdys tokių reikalavimų, jie bus blokuojami.

Įstatyme taip pat numatytos baudos iki 1,5 mln. rublių (apie 20 tūkst. eurų), jei leidinių paskelbta informacija sukelia sunkių padarinių, tokių kaip mirtis ar riaušės.

Internete platinamos „išgalvotos naujienos“ gali „sukelti masinius neramumus“ ir pakenkti valstybiniam saugumui, sako įstatymo projekto autoriai.

Rusų parlamentarai prakalbo apie tokio teisės akto poreikį po to, kai Naujųjų metų išvakarėse pramoniniame Magnitogorsko mieste daugiabutyje nugriaudėjęs sprogimas pareikalavo dešimčių žmonių gyvybių.

Netrukus po nelaimės pasirodė kelios šio incidento versijos. Pareigūnai tvirtino, kad sprogo nutekėjusios buitinės dujos, tačiau keli nepriklausomi leidiniai paskelbė, kad tai galėjo būti teroro aktas.

Praėjus dviem savaitėms po to sprogimo, atsakomybę už jį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), todėl visuomenėje kilo painiava.

Minimo teisės akto kritikai sako, kad įstatymo projektas suformuluotas labai neaiškiai ir jis dar labiau komplikuotų sudėtingą ir pavojingą Rusijos opozicijos žurnalistų darbą.

„Dar daugiau cenzūros!“ – savo rusų kalba vedamoje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF).

„Pareigūnai dabar blokuos tinklalapius ir (socialinių tinklų) paskyras be teismo“, – parašė opozicijos politikas Vladimiras Ryžkovas.

Rusijos Valstybės Dūma pritarė ir dar vieno įstatymo projektui, numatančiam bausmę už „valstybinių simbolių paniekinimą“.

Įsigaliojus šiam įstatymui, šalies žiniasklaidos prievaizdas galėtų blokuoti turinį, kuriame „reiškiama atvira nepagarba“ Rusijos valdžiai.

Abu teisės aktai veikiausiai bus patvirtinti trečiu skaitymu vėliau šią savaitę, o vėliau jiems dar turės pritarti aukštieji parlamento rūmai ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.