Svitlana Driuk – liūdnai pagarsėjusi tankisčių vadė iš su oficialiuoju Kijevu kovojančių pajėgų. Meilei sumaišius kortas, per Ukrainos televiziją „1+1“ ji metė kaltinimus... Maskvai.

Reportažas sulaukė itin teigiamos reakcijos. Dauguma ukrainiečių jos pabėgimą ir liudijimus įvardija kaip svarbią pergalę. Kiti kaip reikiant išsigando moters pareiškimų apie naują karą. Buvę separatistai tvirtina, kad ji turėtų būti pakarta kaip išdavikė.

Skeptiškai nusiteikę ukrainiečiai – įtaresni: jie nėra tikri, ar moteris tikrai turi informacijos, kurią tvirtina turinti. Jie sako, kad staigaus jos pažiūrų persivertimo motyvai kelia įtarimų ir turėtų būti vertinami itin atsargiai (baiminamasi propagandos).

Prisipažino žudžiusi ukrainiečius

Kovos lauke geriau žinoma slapyvardžiu Veterok (liet. vėjelis) 40 metų S. Driuk tapo devynių minučių trukmės Ukrainos televizijos reportažo žvaigžde ir prisipažino žudžiusi ukrainiečius.

„Jokiais būdais savęs neteisinu. Tiesiog buvo toks metas, dariau tai, ką man liepė daryti“, – žurnalistui Andrijui Caplijenkai kalbėjo moteris.

Jungtinių Tautų skaičiavimu, per konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo apie 13 tūkst. žmonių. 2015 metų vasarį pasirašyti vadinamieji Minsko susitarimai padėjo situaciją stabilizuoti, bet kariniai veiksmai nesiliovė.

S. Driuk teigimu, ji prie separatistų veiklos prisijungė 2014 metais, galiausiai tapo vienu svarbiausių asmenų „Vostok“ batalione, kuriam vadovavo ir vadas Oleksandras Chodakovskis, kadaise buvęs Ukrainos saugumo pajėgų specialioji būrio Donecke lyderiu.

Moteris netrukus tapo separatistų ir Rusijos žiniasklaidos numylėtine, netgi virto dokumentinių filmų heroje (vienas toks filmas sukurtas apie jos tankisčių dalinį). Netrukus separatistės populiarumas paskatino sukurti ir veiksmo juostą „Opolčenočka“, kurią režisavo rusas Aleksejus Kozlovas. Filmas paremtas moters karjera mūšio lauke. Rusijos kino teatrus jis turi pasiekti gegužės 9-ąją, kai šalis minės pergalę Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją.

Dabar kartu su dviem paaugliais vaikais Kijeve atsidūrusi S. Driuk sako bendradarbiavusi su Ukrainos žvalgyba. Tokius jos teiginius Ukrainos saugumas patvirtina.

„S. Driuk pabėgimas tapo baigiamuoju specialios Ukrainos saugumo tarnybos kontržvalgybos skyriaus operacijos akcentu. Dabar mes turime labai svarbią Rusijos agresijos Ukrainoje liudininkę. Taip pat turime ir vertingų įrodymų, kokį vaidmenį veiksmuose Donbase atliko Rusijos ginkluotųjų pajėgų pareigūnai ir Rusijos specialiosios tarnybos“, – teigiama Ukrainos saugumo išplatintame pareiškime.

Didelio masto invazija

Ukrainos ir Vakarų pareigūnai kaltina Rusiją rytinėse Ukrainos teritorijose kovojantiems separatistams talkinant savomis pajėgomis. Maskva teiginius, esą, Ukrainoje kariauja šalies kariai, kategoriškai neigia, nors įrodymų vis daugėja.

Ukrainos saugumo pareigūnai skelbia, kad S. Driuk jiems teikė vertingos informacijos apie karinę įrangą ir separatistų pajėgų pozicijas, taip pat informuodavo, kur laikomos degalų, amunicijos ir sunkiosios karinės technikos (atgabentos iš Rusijos) atsargos.

Svitlana Driuk

S. Driuk teigia su Ukrainos žvalgyba pasidalinusi informacija apie rusų planuojamą „didelio masto invaziją“, kurioje turėtų dalyvauti per 100 tūkst. karių, „galinčių užplūsti Ukrainą per keturias valandas“.

Anot moters, visiems Rusijos kariams, „kurie veršis į Ukrainą“, pagaminti specialūs asmens tapatybės dokumentai, leisiantys jiems prisistatyti Donecko ir Luhansko regionų piliečiais, tokiu būdu užtikrinant, jog Maskva su jų veiksmais siejama nebus.

Buvusi Ukrainos separatistų vadė teigia, kad visą informaciją Ukrainos žvalgybai perdavė vos pakeitusi konflikto puses. Ji taip pat teigia pateikusi dokumentų apie Rusijos atliktų T-72B3 tankų bandymų, vykdytų Rytų Ukrainoje, rezultatus. Moteris viešai teigia dabar esanti pasirengusi kovoti už Ukrainą ir grįžti į frontą, kur, prireikus, kovos prieš buvusius savo bendražygius.

S. Driuk taip pat sako esanti pasirengusi Tarptautiniame Teisingumo teisme Hagoje liudyti dėl Rusijos vykdomų karo nusikaltimų, nors ir nepatikslina, apie kokius tiksliai nusikaltimus kalbama. Savo apsisprendimą pereiti į Ukrainos pusę moteris argumentuoja meile vienam neįvardytam Ukrainos žvalgybos pareigūnui.

„Čia, labai tikiuosi, turiu labai artimą žmogų. Jis dirba saugumo tarnybose. Dėl nieko nesigailiu“, – tvirtina S. Driuk.

Kijevo propagandos pergalė?

Nei pati S. Driuk, nei Ukrainos saugumo tarnyba nepatikslina, kada tiksliai dabar, esą, buvusi separatistė perėjo į Kijevo pusę, tačiau tvirtina, kad „šiai operacijai prireikė ypatingos kompetencijos ir konspiracijos“.

Kijeve veikiančios „Razumkov Center“ ekspertų grupės tarptautinių santykių ir saugumo programų koordinatorius Oleksijus Melnykas sako tikintis S. Driuk žodžiais ir tvirtina, kad tokiai operacijai prireikė itin nuodugnaus planavimo ir įgūdžių. Nepaisant to, viską būtina nuodugniai patikrinti.

„Nežinau, ar čia romantiška meilės istorija, ar daugiau nei jausmai Ukrainos žvalgybos darbuotojui, galbūt kiti motyvai. Nesu tikras, jog ji tikrai galėjo gauti informacijos, kurią tvirtina turinti – apie Rusijos strateginius planus. Galbūt ji tikrai turėjo galimybių sužinoti apie mobilizacijos sistemas ir tuos naujus Rusijos kariams skirtus asmens dokumentus. Tikrai nežinau, ar informacija apie Rusijos strateginius planus yra 100 proc. teisinga“, – pripažįsta O. Melnykas.