„Kaliningrado srities oro erdvės gynyba buvo sutvirtinta ilgojo nuotolio oro erdvės gynybos raketų sistemų S-400 „Triumf“ pulku, perduotu Baltijos kariniam laivynui remiantis įsakymu dėl valstybės gynybos“ – nurodė laivyno spaudos tarnyba.

„Sistemos S-400 iki ateinančios savaitės pabaigos pradės kovinį budėjimą ir gins šalies vakariausio regiono oro erdvę“, – pridūrė ji.

Be sistemų S-400 Kaliningrado srityje taip pat dislokuota raketų kompleksų S-300, didelio nuotolio priešlaivinių raketų sistemų „Bal“ ir „Bastion“, taip pat taktinių raketų sistemų „Iskander-M“.

Zenitinių raketų sistema S-400 „Triumf“, kurią sukūrė priešlėktuvinės gynybos koncernas „Almaz-Antei“, yra skirta ginti politinius, administracinius, ekonominius ir karinius objektus nuo aviacijos, strateginių, sparnuotųjų, taktinių ir operatyvinių taktinių balistinių raketų, taip pat balistinių vidutinio nuotolio raketų smūgių.

S-400 gali smogti taikiniams, esantiems už 400 km; sistema vienu metu gali atakuoti kelis taikinius.

Spartina militarizaciją

Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad ruošiamasi smarkiai didinti kariuomenės pajėgumus Kaliningrado srityje.

S. Šoigu teigimu, Rusija, kaip ir planuota, stiprins Vakarų karinėje apygardoje dislokuotą kariuomenę. Svarbiausia, teigė ministras, yra suformuoti mobilaus rezervo zenitinių raketų sistemų pulką.

„(Suformavus pulką) karinių ir vyriausybinių objektų Baltijos operaciniame regione apsaugos efektyvumas padidės 40 proc.“, - sakė S. Šoigu, pabrėždamas, kad kitos svarbios užduotys kariuomenei 2019-iesiems yra naujo tankų pulko Kaliningrade ir dviejų pėstininkų pulkų 20-ojoje armijoje suformavimas bei techninės raketų bazės Vakarų karinėje apygardoje įkūrimas.

Be to, S. Šoigu tarp svarbiausių užduočių Vakarų karinėje apygardoje įvardijo karinių miestelių sukūrimą naujai suformuotoms 3-iajai ir 144-ajai motošaulių divizijoms bei 23-ijų taktinių batalionų grupių karinės parengties užtikrinimą.

„Iš viso Vakarų karinėje apygardoje pagal valstybės programą atsiras 1272 nauji vienetai ginkluotės, karinės ir specialiosios technikos“, - sakė S. Šoigu.