Shamimos Begum vyras „Sky News“ teigė, jog prisijungę prie „Islamo valstybės“ jie abu padarė klaidą.

Iš Nyderlandų kilęs Y. Riedijkas 2015-aisiais vedė ką tik iš Didžiosios Britanijos į ISIS teritoriją atvykusią 15-metę paauglę. „Sky News“ korespondento Artimuosiuose Rytuose Alexo Rossi paklaustas, ar prisijungdama prie teroristinės grupuotės pora padarė klaidą, Y. Riedijkas atsakė: „Be jokios abejonės“. 27-erių Y. Riedijkas dabar yra sulaikymo centre šiaurės rytų Sirijoje, o Sh. Begum, kuriai dabar yra 19 metų, ir jų naujagimis sūnus Jarrahas glaudžiasi Al Holo pabėgėlių stovykloje šiaurinėje Sirijoje.

Y. Riedijko teigimu, Sirijoje jis buvo menkai įsitraukęs į teroristinės grupuotės veiklą ir kovojo tik „labai trumpą laiką“. „Teoriškai aš priklausiau grupuotei. Laimei, nebuvau tiesiogiai įsitraukęs į jos veiklą – nekenkiau žmonėms“, – pridūrė vyriškis.

Didžiosios Britanijos vyriausybė – viena iš daugelio, besidorojančių su sugrįžtančių „Islamo valstybės“ kovotojų ir jų žmonų problema, kai teroristinė grupuotė Sirijoje patyrė pralaimėjimą.

Buvo skelbta, kad Didžioji Britanija siekia atimti Sh. Begum pilietybę. Y. Riedjikas teigia, kad toks veiksmas jį „nuliūdintų“. „Suprantu, jog bet kuri valdžia baiminasi užsienio kovotojų ar jų žmonų, tačiau tokioje padėtyje atsidūrusiai jaunai merginai, netekusiai vaikų, išgyvenusiai „Islamo valstybės“ siaubą, leisti supūti pabėgėlių stovykloje – nemanau, kad toks sprendimas būtų labai humaniškas, tikrai ne“, – sakė vyriškis.

Shamima Begum

Jis pridūrė: „Žinau, jog Shamima visiškai niekam nekelia pavojaus... Tačiau ji padarė klaidą ir turės gyventi su tos klaidos pasekmėmis. Bet ji nedarė nieko kito, tik buvo mano žmona“.

Y. Riedijkas, kurio profesija, kaip jis pats teigia – suvirintojas, sakė: „Ji buvo gera musulmonė žmona: pasilikdavo namuose, rūpinosi manimi ir vaikais. Aš labai apgailestauju dėl to, ką padariau, kad mano gyvenimas atsiradus „Islamo valstybei“ tapo apgailėtinas. Noriu tapti geresniu žmogumi ir viliuosi, jog vieną dieną ir vėl galėsiu gyventi normalų gyvenimą, turėti šeimą“.

Paklaustas, kaip tai susiję su Sh. Begum, kurią jis pastarąjį kartą matė maždaug prieš šešias savaites, Y. Riedijkas atsakė: „Kur ji bebūtų, ten būsiu ir aš. Jei mano šalis panorės mane susigrąžinti, aš arba pasiimsiu savo žmoną drauge, arba liksiu su ja“.

Y. Riedijkas sakė taip pat nukentėjęs nuo teroristinės grupuotės valdymo: atvykus jam teko keturis mėnesius kalėti dėl įtarimų šnipinėjant Nyderlandų valdžiai.

A. Rossi pasiteiravus, kodėl jis prisijungė prie „Islamo valstybės“, Y. Riedijkas sakėsi norėjęs „padėti Sirijos žmonėms“. Tačiau susidūręs su faktais apie tai, kiek daug smurtinių išpuolių buvo įvykdyta prieš sirus ir kitų tautybių žmones, Y. Riedijkas sakė: „Aš arba nežinojau apie tokius dalykus, arba tai įvyko jau po to, kai atvykau į Siriją“.

Vasarį Sh. Begum „Sky News“ teigė norinti sugrįžti į Didžiąją Britaniją drauge su savo ką tik gimusiu sūnumi. Mergina kalbėjo: „Daugelis žmonių turėtų mane užjausti“, mat ji buvo „tik namų šeimininkė“.

Prieš kurį laiką „The Times“ Sh. Begum sakė nesigailinti prisijungusi prie ISIS, nepaisant to, kad buvo priversta bėgti iš paskutinės prieglobsčio vietos – Baghuzo.

Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos tarptautinių santykių profesorius Fawazas Gergesas „Sky News“ sako, kad Y. Riedjiko „atvirumo kampanija“ jo neįtikino. „Tai neabejotinai buvo daugiau nei vien tik klaida“, – Y. Riedjiko sprendimą prisijungti prie ISIS komentavo F. Gergesas.

„Šis žmogus labai klysta: jis buvo masinio žudymo mechanizmo dalis. Neužmirškime, kad jis vedė Shamimą, kai šiai tebuvo 15 metų. Jam buvo 23, o jai – 15 metų: man tai daug pasako apie jo būdą“, – aiškino profesorius.

Visgi F. Gergesas pažymi, jog šalys privalo prisiimti „etinę ir teisinę“ atsakomybę dėl prisijungusiųjų prie „Islamo valstybės“ susigrąžinimo ir priėmimo. „Juk nenorime nei Sirijoje, nei Irake palikti tūkstančių užsienio kovotojų – ši problema pasivytų mus per kelis mėnesius ir neduotų ramybės ilgus metus“, – pridūrė profesorius.