Islamabadas pavadino aviacijos pulkininko leitenanto Abhinandano Varthamano paleidimą „taikos gestu“ siekiant sumažinti dėl karinių veiksmų Kašmyre pavojingai padidėjusią įtampą tarp abiejų branduolinį ginklą turinčių kaimynių.

Tačiau žiniasklaida pranešė, kad lakūnas grįžo į Indiją vėliau, nei buvo tikėtasi, nes prieš paleidimą buvo priverstas įrašyti šį vaizdo įrašą.

A. Varthamanas, kurio pilotuojamas naikintuvas MiG buvo numuštas trečiadienį virš ginčijamo Kašmyro, kirto Indijos sieną Vagaho perėjoje penktadienio vakarą, praėjus kelioms valandoms po suplanuotos ceremonijos.

Piloto pagrobimas dar labiau padidino įtampą tarp istorinių priešininkių Indijos ir Pakistano. Kaimynių santykiai itin pašlijo po vasarį surengto mirtininko išpuolio Kašmyre, nusinešusio 40 Indijos sukarintų pajėgų narių gyvybių.

A. Varthamanas saugiai katapultavosi, tačiau buvo užpultas minios Pakistano administruojamoje Kašmyro dalyje.

A. Varthamanas turi aiškiai matomą mėlynę po akimi ir grįžusį į Indiją jį iškart apžiūrėjo medikai. Jis turėjo pateikti ataskaitą karinėms ir saugumo tarnyboms.

Smarkiai paredaguotame vaizdo įraše, kurį Pakistano kariškiai išplatino prieš pat jo paleidimą, lakūnas giria pakistaniečių armiją už profesionalumą ir kritikuoja Indijos žiniasklaidą už karo isterijos kurstymą.

„Kariškiai išgelbėjo mane nuo minios. Pakistano armija yra labai profesionali, ir man tai daro įspūdį“, – sakė jis.

Buvęs Džamu ir Kašmyro valstijos vyriausiasis ministras Omaras Abdullah pareiškė, kad įrašas sumenkino Pakistano, nusprendusio taip greitai paleisti pilotą, „taikos gestą“.

„Deja, jūsų mums piešiamą vaizdą baisiai juodina įrašas, kurį jis buvo priverstas padaryti prieš tai, kai buvo jūsų išsiųstas atgal," – parašė jis tviteryje.

Indijos žiniasklaida pavadino šį vaizdo įrašą „keliančiu pasibjaurėjimą“ ir prieštaraujančiu tarptautinėms normoms dėl karo belaisvių.

„Nėra taikos be orumo; Pakistanas tiesiog pamiršo tą pagrindinę pamoką ir pažeidė Ženevos konvenciją“ – parašė Rajdeepas Sardesai, vienas iš žiniasklaidos grupės „India Today“ vyriausiųjų redaktorių.

Įsiaudrinę Indijos socialinių tinklų vartotojai taip pat smerkė vaizdo įrašą, kurį Pakistano vyriausybė paskelbė tviteryje, tačiau vėliau išėmė iš savo oficialios paskyros.