22 metų Otto Warmbier, kuriam buvo nustatytas smarkus smegenų pažeidimas, 2017-ųjų vasarą buvo su medikų priežiūra evakuotas į Jungtines Valstijas. Nepraėjus nė savaitei po sugrąžinimo į JAV jis mirė.

Jaunuolio tėvai – Fredas ir Cindy Warmbier – pasmerkė JAV lyderio „dosnias pagyras“ Kim Jong Unui po lyderių susitikimo Hanojuje šią savaitę.

„Per visą tą viršūnių susitikimą mes elgėmės pagarbiai. Dabar turime prabilti“, – sakoma jų pareiškime.

„Kim ir jo piktas režimas yra atsakingi už mūsų sūnaus Otto mirtį. Kim ir jo piktas režimas yra atsakingi už neįsivaizduojamą žiaurumą ir nežmoniškumą, – nurodoma jame. – To negali pakeisti jokie pasiteisinimai ar dosnios pagyros.“

D. Trumpas sukėlė nepasitenkinimo audrą Vašingtone, kai po viršūnių susitikimo Vietname žurnalistams pareiškė tikintis Šiaurės Korėjos lyderio „žodžiais“, kad jis nežinojo, kas atsitiko O. Warmbier, kai jis buvo sulaikytas.

„Apie tą bylą jis labai gerai žinojo, bet sužinojo apie ją vėliau“, – ketvirtadienį tvirtino JAV vadovas.

D. Trumpas pareiškė, jog Šiaurės Korėjos lyderis jam pasakęs, kad „nieko apie tai nežinojo, ir aš tikiu jo žodžiais“.

Vašingtone politikai suskubo priminti prezidentui, kad 2017 metais nuopelnus už O. Warmbier paleidimą jis priisiėmė sau. „Otto buvo Šiaurės Korėjos neįtikėtinai kankinamas“, – sakė tuomet D. Trumpas.

„Aš nelaikau Šiaurės Korėjos lyderio tuo, kuris gali būti draugas. Mes žinome, kas atsitiko Otto, mes žinome, ką padarė ši šalis“, – sakė Atstovų Rūmų respublikonų lyderis Kevinas McCarthy.

„Aš palaikau prezidento pastangas juos denuklearizuoti, bet aš nesusidariau klaidingos nuomonės, koks šis lyderis“, – sakė K. McCarthy, kalbėdamas apie Kim Jong Uną.

O. Warmbier į Šiaurės Korėją buvo nuvykęs kaip turistas. Jis šioje šalyje dėl politinio plakato vagystės iš viešbučio buvo areštuotas ir nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų.

Šiaurės Korėjos režimas sakė, kad O. Warmbier į komą nugrimzdo netrukus po įkalinimo 2016 metų kovą. Esą amerikietis netrukus po teismo susirgo botulizmu, jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs vaikinas nugrimzdo į komą.

2017-ųjų vasarą jis buvo su medikų priežiūra evakuotas į Jungtines Valstijas, o praėjus šešioms dienoms po sugrąžinimo į tėvynę jis mirė savo mieste Sinsinatyje Ohajo valstijoje, apsuptas artimųjų.

Jaunuolio šeima tvirtino, kad Šiaurės Korėjoje jis buvo kankinamas.

Pernai vienas JAV teismas nurodė Šiaurės Korėjai sumokėti O. Warmbier artimiesiems sumokėti daugiau kaip 500 mln. dolerių (439,5 mln. eurų) kompensaciją.