Tai yra Pakistano premjero Imrano Khano žadėtas „taikos gestas“, kuriuo siekiama sumažinti dėl karinių veiksmų Kašmyre pavojingai padidėjusią įtampą tarp abiejų branduolinių ginklų turinčių kaimynių.

Indų aviacijos pulkininkas leitenantas Abhinandanas Varthamanas anksčiau ketvirtadienį lydimas karinio konvojaus išvyko iš Pakistano rytinio miesto Lahoro Vagaho sienos perėjimo punkto Vagahe link.

Anot Pakistano kariuomenės, jo lėktuvas buvo numuštas trečiadienį virš Pakistano administruojamos Kašmyro dalies.

Indijos pasienyje turbanus dėvintys indų policininkai išsirikiavo palei kelią, o grupė džiūgaujančių vietos gyventojų mojavo Indijos vėliavomis ir laikė didžiulį gėlių vainiką, laukdami piloto.

Islamabadas nusprendė jį paleisti jau ketvirtą dieną iš eilės nesiliaujant karinėms operacijoms ginčijamame Himalajų Kašmyro regione, nors abi branduolinių ginklų turinčios kaimynės siekia sumažinti per pastaruosius dešimtmečius pavojingiausio lygio pasiekusią įtampą.

Kašmyras yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.