Sausį pareigas pradėjęs eiti Geiras Pedersenas tokį siūlymą pristatė pirmą kartą stojęs prieš JT Saugumo Tarybą, kuri tebėra labai susiskaldžiusi ieškant sprendinio Sirijos karui.

„Visi junta, kad įvykiai kovos lauke gali eiti į pabaigą, – per tarybos posėdį kalbėjo G. Pedersenas. – Vis dėlto konfliktas toli gražu nesibaigė.“

„Norėdami pamatyti, kaip galima būtų išspręsti problemas ir padėti šalims judėti pirmyn Sirijos vadovaujamame ir Sirijai priklausančiame procese, galbūt reikalingas bendras forumas, kur svarbiausi žaidėjai galėtų rimtai svarstyti šiuos klausimus“, – pareiškė jis.

Veto teisę turinti nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė Rusija, kurios parama Sirijos prezidentui Basharui al Asadui padėjo jam atkovoti didžiąją dalį šalies teritorijos, užėmė dominuojančią poziciją diplomatinėse pastangose, dalyvaudama Astanos taikos procese drauge su Iranu ir Turkija.

Astanos procesas iš esmės užtemdė JT diplomatines pastangas dėl Sirijos, o Jungtinės Valstijos nukreipė dėmesį nuo Sirijos konflikto.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, ketina išvesti iš Sirijos su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) kovojantį JAV kontingentą.

G. Pedersenas pažymėjo, kad Sirijos oro erdvėje ir sausumoje šiuo metu veikia penkios tarptautinės armijos, kasdien keliančios konflikto eskalavimo grėsmę. Jis pažadėjo sutelkti dėmesį į pastangas sustiprinti tarptautinį dialogą ir bendradarbiavimą.

Kreipdamasis į tarybą, Rusijos atstovas pasveikino šį siūlymą, nors ir pažėrė abejonių dėl Vakarų motyvų Sirijoje.

„Esame atviri bendradarbiavimui su visomis suinteresuotomis šalimis, nuoširdžiai – ir aš pabrėžiu tą žodį – norinčiomis prisidėti prie stabilizavimo ir pažangos ieškant politinio sprendinio Sirijai“, – sakė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

G. Pedersenas – norvegų diplomatas, pakeitęs savo pirmtaką pasiuntinį Staffaną de Misturą – buvo nuvykęs į Damaską derybų ir pastarosiomis savaitėmis mėgino užmegzti gerus santykius su tenykščiais pareigūnais.

Pasak G. Pederseno, daug diskusijų sukėlęs konstitucinis komitetas, kuriam siūloma pavesti rengti rinkimus Sirijoje, turėtų būti sušauktas kaip įmanoma greičiau, nors iki šiol ginčijamasi dėl jo narių sąrašų.

„Suprantu, kad būtina užbaigti šį konfliktą Sirijos, regiono ir pasaulio labui“, – per JT Saugumo Tarybos posėdį pareiškė G. Pedersenas.

„Žinau, kad visi jūs suprantate mano užduoties mastą ir sudėtingumą“, – pridūrė jis.

Sirijos konfliktas, pareikalavęs daugiau nei 360 tūkst. gyvybių ir privertęs pusę šalies gyventojų palikti namus, trunka jau beveik aštuonerius metus.