„Mes pasirengę perduoti Indijos pilotą, jei tai nuves prie deeskalacijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mohammadas Faisalas, cituodamas diplomatijos vadovą Shahą Mehmoodą Qureshi.

Pareiškimas paskelbtas kitą dieną po to, kai indų aviacijos pulkininko leitenanto Abhinandano Varthamano lėktuvas buvo numuštas per retą Pakistano ir Indijos oro mūšį virš ginčijamo Kašmyro regiono. Naujasis Delis trečiadienį patvirtino, kad po oro mūšio buvo numuštas jos naikintuvas ir dingo jo pilotas.

Šis incidentas buvo naujausias iš pavojingos įvykių virtinės, smarkiai padidinusios įtampą tarp Islamabado ir Naujojo Delio. Taip pasisukus įvykiams pasaulio galybės, įskaitant Kiniją, JAV ir Jungtines Tautas, ragino neprarasti savitvardos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį Hanojuje pasibaigus jo susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu išreiškė viltį, kad Indijos ir Pakistano krizė bus išspręsta.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje D. Trumpas sakė gavęs „nuosaikiai malonių naujienų iš Pakistano ir Indijos“ ir pridūrė, kad JAV dalyvauja „bandant juos sustabdyti“.

„Tikimasi, kad tai (konfrontacija) pasibaigs“, – sakė jis.

Indija ir Pakistanas jau kariavo du karus dėl Kašmyro, be to, tarp jų vyko nesuskaičiuojamai daug kruvinų susirėmimų dėl šio Himalajų regiono. Trečiadienio oro mūšis privertė nuogąstauti, kad kaimynės įsitraukia į keršijimo ir atsakomųjų atakų ratą, kuris gali tapti nevaldomas.

A. Varthamanas, kuris savo tėvynėje iškart įgijo didvyrio statusą, tapo besiplečiančio konflikto veidu. Analitikai jį vadina potencialiu koziriu Islamabadui ir, galbūt, svarbiu veiksniu atitraukiant priešininkes nuo karo slenksčio.