Traukinys iš Rusijos sostinės pajudėjo Tėvynės gynėjo dieną (vasario 23-iąją). Įveikęs 29 tūkst. kilometrų, jis vėl grįš į Maskvą, ir tai įvyks Sirijos nepriklausomybės dieną – balandžio 27-ąją, rašo BBC Rusijos tarnyba.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiosios karinės-politinės valdybos viršininkas pulkininkas Dmitrijus Serobaba, prieš sąstato išvykimą iš Maskvos Kazanės stoties, kalbėjo taip: „Visi eksponatai – realūs, o ant stambiosios technikos objektų net užrašyta, kuriose vietose į juos pataikė kulkos ir sviediniai.“

Kaip nurodoma valdybos plane, traukinys su trofėjais iš Sirijos turėtų sustoti 60-yje miestų, tarp kurių – Murmanskas, Sevastopolis ir Vladivostokas.

Skelbiama, kad trofėjų parodą sudaro 500 eksponatų. Tai – inžinerinė ir artilerinė technika, šarvuotieji automobiliai, šaltieji ir šaunamieji ginklai, savadarbiai sprogmenys, taip pat džihadistų maisto davinių ir ekipuotės pavyzdžiai.

Viename iš traukio vagonų veikia parduotuvė, kurioje galima įsigyti daiktų su patriotine simbolika ir užrašais „Mes už MIG visame pasaulyje“.

Iš kur tie trofėjai?

Kaip nurodo portalo „Ježednevnij žurnal“ (ej.ru) redaktorius Aleksandras Golcas, „Sirijskij perelom“ turnė gali būti vertinama kaip tam tikra savireklamos akcija, reikalinga naujam Rusijos karinės institucijos padaliniui.

„Prieš pusmetį Gynybos ministerijoje, kaip žinote, atsirado nauja struktūra, pretenduojanti į labai svarbų vaidmenį. Tai – Vyriausioji karinė-politinė valdyba. [Įstatymuose] jos padėtis, kaip galima suprasti, dar neapibrėžta, vyksta biurokratinės kovos, todėl jos užduotis – garsiai apie save pranešti“, – sakė A. Golcas BBC Rusijos tarnybai.

Pati ekspozicija taip pat kelia daug klausimų ją komentuojantiems apžvalgininkams.

„Juk oficialiai Rusija tarsi nevykdė sausumos operacijų, todėl neaišku, iš kur atsirado trofėjai. Ar tai svetimi trofėjai, ar „Vagner“ palikimas, ar visgi operacijos buvo vykdomos, pasakyti sunku“, – svarsto A. Golcas.

Trofėjinės rusų pensijos

Socialiniuose tinkluose abejotinos būtinybės traukinio kelionė, suorganizuota už mokesčių mokėtojų pinigus, įvertinta gana kritiškai.

„Užbaikalėje nėra pinigų ligoninių remonto darbų sąmatai sudaryti, nekalbant jau apie patį remontą. Užtat gyventojai galės pasidžiaugti Gynybos ministerijos paleistu specialiu traukiniu su trofėjais iš Sirijos“, – rašo vienas „Twitter“ naudotojas.

Rusijos gynybos ministerija paleido traukinį su trofėjinėmis rusų pensijomis, pagrobtomis kovų Sirijoje laikotarpiu, kilnojamąją parodą su „perlaužtomis“ maisto produktų kainomis, sprogstamąją transporto priemonę su Kemerovo srities mokyklose iš bado alpstančių mokinių portretais“, – sarkastiškai komentuoja kitas internautas.

Galima rasti ir pasiūlymą vietoj „Sirijskij perelom“ paleisti traukinį su maistu.

Nuo pat 2011 metais įsiplieskusio Sirijos konflikto pradžios Maskva rėmė prezidento Basharo al Assado režimą, o 2015 metų rugsėjį oficialiai praėjo Sirijoje karinę kampaniją.

2016, 2017 ir 2018 metais Rusija yra pranešusi apie karių išvedimą iš Sirijos.

Iki šio momento Rusijos gynybos ministerija oficialiai pripažino, kad Sirijoje žuvo 108 rusų kariai.
Remiantis neoficialiais duomenimis, aukų skaičius gali būti didesnis, turint galvoje Rusijos privačiose karinėse kompanijose tarnavusių kelių dešimčių karių žūtis.