„Susitarimas nepasiektas, tačiau dvišaliai susitikimai bus rengiami ir ateityje“, – pranešė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

Kiek anksčiau abu lyderiai atskirais kortežais išvyko iš susitikimo vietos Vietnamo sostinėje, kur derybos vyko už uždarų durų.

Susitikimai buvo „labai geri ir konstruktyvūs“, lyderiai „aptarė įvairius būdus denuklearizacijai skatinti ir ekonomika paremtas koncepcijas“, sakoma Baltųjų rūmų atstovės S. Sanders pareiškime.

Tačiau jame priduriama: „Šį kartą nepasiekta jokio susitarimo, bet jų atitinkamos komandos laukia susitikimų ateityje.“

Po susitikimo planuoti darbo pietūs ir pasirašymo ceremonija paskutinę minutę buvo išbraukti iš darbotvarkės. Baltieji rūmai patvirtino, kad 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku – dviem valandomis anksčiau nei planuota iš pradžių – įvyks D. Trumpo spaudos konferencija.

Nebuvo paskelbta jokio bendro pareiškimo, nors prieš susitikimą buvo didelių lūkesčių dėl pažangos.

Trumpas: viskas dėl sankcijų

D. Trumpas po derybų surengtoje konferencijoje sakė, kad Kim Jong Unas norėjo, kad būtų panaikintos visos sankcijos Šiaurės Korėjai.

„Jie norėjo, kad būtų atšauktos visos sankcijos, bet mes to daryti nenorime“, – kalbėjo D. Trumpas.

D. Trumpas ketvirtadienį sakė, kad „turėjo išeiti“ iš derybų su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Hanojuje surengtam antrajam JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimui staiga pasibaigus anksčiau nei planuota ir be jokio susitarimo ar pareiškimo, D. Trumpas žurnalistams pasakė: „Kartais reikia išeiti ir tai kaip tik buvo vienas iš tokių kartų.“

Jis nurodė, kad nesutarimų viršūnių susitikime kilo dėl JAV sankcijų.

Pasak JAV prezidento, susitarimo nebuvo todėl, kad jis nesutiko panaikinti visų sankcijų Šiaurės Korėjai.

„Tai dėl sankcijų, – sakė jis. – Iš esmės, jie norėjo, kad būtų panaikintos visos sankcijos, o mes negalėjome to padaryti.“

Donaldas Trumpas, Mike'as Pompeo

„Jie jau buvo pasirengę atsisakyti branduolinių ginklų iki tam tikro taško, tačiau ir čia mums nepavyko susitarti“, – sakė D. Trumpas.

Pasak jo, buvo „keli variantai“, tačiau JAV „nusprendė nė vienu variantu nepasinaudoti ir pradžioje palaukti, kaip viskas klostysis toliau“. Tačiau jis „toliau liks labai draugiškas“ su Šiaurės Korėja. „Mes visad pabrėžėme, kad Šiaurės Korėja turi neįtikėtiną potencialą“, – kalbėjo. D. Trumpas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Šiaurės Korėjos lyderis buvo „nepasiruošęs“ sutikti su JAV reikalavimais.

M. Pompeo pridūrė: „Prezidentas D. Trumpas ir pirmininkas Kimas pasakė: „Iki šiol mes daug pasiekėme, tačiau šiandien toliau nejudame, todėl kol kas skirstykimės“.

Hanojaus viršūnių susitikime turėjo būti nueita toliau nei per pirmąjį istorinį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą, kuris birželio mėnesį įvyko Singapūre ir kurio metu kritikai pasigedo esmės.

Susitikimas Singapūre baigėsi tik miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“. Po jo diplomatinės pastangos įstrigo šalims nesutariant, ką tai iš tiesų turėtų reikšti.

Hanojuje vėl buvo šypsomasi, bet nuo pat pradžių D. Trumpas stengėsi mažinti viltis dėl greito persilaužimo svarbiose derybose.

Ketvirtadienį šalių lyderiams pradėjus oficialias diskusijas Hanojuje D. Trumpas pareiškė, jog „neskuba“ užsitikrinti susitarimo ir „sparta nėra tokia svarbi“, kol Šiaurės Korėja yra sustabdžiusi raketų ir branduolinius bandymus.

D. Trumpas kelis kartus pabrėžė, kad nuskurdusi Šiaurės Korėja gali tapti „ekonomine galiūne“, jei atsisakys savo branduolinio arsenalo. Visgi analitikai pabrėžia, kad tokia baigtis mažai tikėtina.

Kim Jong Unas Hanojuje siekė, kad būtų sušvelnintos sankcijos Šiaurės Korėjai, įvestos šiai šaliai už jos ginklų programas po to, kai 2017 metais smarkiai padidėjo įtampa.

Po spaudos konferencijos D. Trumpas išvyko iš Vietnamo.

D. Trumpas iš Hanojaus išskrido daugiau kaip dviem valandomis anksčiau nei planuota. Prezidento lėktuvas turi nutūpti papildyti degalų Ankoridže Aliaskoje, o iš ten vėlai ketvirtadienį nuskris į Andrewso oro pajėgų bazę netoli Vašingtono.

Tuo metu Pietų Korėjos žiniasklaida su nerimu praneša apie nutrauktą viršūnių susitikimą Hanojuje. Naujienų agentūra „Yonhap“ pažymėjo, kad diplomatinės pastangos išspręsti nesutarimus Šiaurės Korėjos branduolinės programos klausimu „atsidūrė kryžkelėje“.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, kuris pernai tris kartus susitiko su Kim Jong Unu ir aktyviai skatino diplomatiją tarp Vašingtono ir Pchenjano, viršūnių susitikimo Hanojuje baigtį turi pakomentuoti vėliau ketvirtadienį.

Rankų paspaudimai ir smagios frazės

Trečiadienį Hanojuje abu lyderiai demonstravo draugišką nusiteikimą vienas kito atžvilgiu, tvirtai paspausdami vienas kitam ranką ir apsikeisdami smagiomis frazėmis.

Ketvirtadienį jie išėjo drauge pasivaikščioti prie prabangaus viešbučio „Sofitel Metropole“ baseino. Jie atrodė atsipalaidavę, bet buvo nekalbūs. Šiame žalumos apsuptame kolonijinių laikų viešbutyje anksčiau buvo apsistojusi ne viena žvaigždė, pradedant Charlie Chaplinu ir baigiant Bradu Pittu.

Tai kiek priminė D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasivaikščiojimą sode Singapūre. Tąsyk abu lyderiai stabtelėjo prie didžiulio Amerikos lyderio limuzino, vadinamo „The Beast“, ir Kim Jong Unas smalsiai apžiūrėjo jo vidų.

D. Trumpas ketvirtadienį dar kartą pabrėžė, kad jam nesvarbi „skuba“ pokalbiuose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

„Greitis man nėra toks svarbus“, – kalbėjo jis. Svarbu esą yra pasiekti „teisingą susitarimą“ dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo. Kim Jong Unas patvirtino, kad ir jo šalis suinteresuota „gerais susitikimo rezultatais“. Jis darysiąs viską, „kas geriausia“, kad būtų pasiektas „nuostabus“ susitarimas. Šiaurės Korėjos lyderis kalbėjo apie „puikų dialogą“ su JAV prezidentu.

Kim Jong Unas, kalbėdamas su reporteriais, patvirtino ir principinį pasirengimą atsisakyti branduolinio ginklo. Atsakydamas į reporterio klausimą, ar būtų tam pasirengęs, Šiaurės Korėjos vadovas sakė: „Jei nebūčiau, manęs nebūtų čia“. Kim Jong Unas taip pat buvo paklaustas, ar ketina imtis konkrečių žingsnių. Į tai jis atsakė: „Kaip tik dabar mes tai aptariame“.

D. Trumpas pridūrė: „Nesvarbu, kas nutiks, mes galiausiai turėsime susitarimą, kuris tikrai bus geras prezidentui Kimui ir jo šaliai“.

Trečiadienį D. Trumpas ir Kim Jong Unas susitiko trumpo pokalbio už uždarų durų ir bendros vakarienės. Abu jie po to teigiamai įvertino savo susitikimą.

Šiaurės Korėjos lyderis ir JAV prezidentas ketvirtadienį Vietnamo sostinėje susitiko antrai derybų dienai ir siekė žengti toliau nei buvo nuėję per savo pirmąjį susitikimą prieš aštuonis mėnesius.

JAV ir Šiaurės Korėja po istorinio pirmojo susitikimo Singapūre nesutarė dėl denuklearizacijos apibrėžimo.

D. Trumpas taip pat gali norėti greičiau grįžti į Vašingtoną po jo buvusio ilgamečio advokato ir reikalų tvarkytojo Michaelo Coheno liudijimo Kongrese, kurio metu jis sakė, kad jo buvęs bosas yra melagis, galbūt padaręs nelegalių veiksmų jau eidamas prezidento pareigas.

Trečiadienį kreipdamasis į Atstovų Rūmų Priežiūros komiteto narius M. Cohenas – jau nuteistas laisvės atėmimu už nusikaltimus, iš dalies susijusius su jo darbu D. Trumpui – pareiškė atėjęs „pasakyti tiesos apie poną Trumpą“.

„Jis yra rasistas. Jis yra sukčius. Jis yra apgavikas“, – sakė jis per televizijos transliuotą posėdį.