Kinija ir Rusija jau daug metų palaiko glaudžius ryšius su N. Maduro ir ne kartą perspėjo nerengti jokio užsienio įsikišimo Venesueloje. Tuo tarpu JAV parėmė Venesuelos opozicijos lyderį.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartojo Maskvos pareiškimą, kad Jungtinės Valstijos pagalbos Venesuelai gabenimu naudojasi kaip pretekstu vykdyti karinius veiksmus šioje šalyje.

„Drauge dirbame su visomis šalimis, kurios ne mažiau nei mes nerimauja dėl karinio įsikišimo scenarijaus“, – sakė S. Lavrovas per anksčiau suplanuotą susitikimą Kinijos Udženo mieste su Kinijos ir Indijos kolegomis.

„Manau, kad JAV turėtų klausytis, ką galvoja šalys tame regione“, – pridūrė jis.

JAV yra tarp maždaug 50 valstybių, pripažinusių Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju šios šalies prezidentu. Tuo tarpu N. Maduro turi diplomatinę Rusijos ir Kinijos paramą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra sakęs, kad Vašingtonas neatmeta ginkluotų veiksmų tikimybės, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo yra išreiškęs įsitikinimą, kad „Maduro dienos suskaičiuotos“.

Anksčiau šią savaitę JAV sakė, kad prašys Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimti rezoliuciją, kuria būtų reikalaujama įleisti į Venesuelą humanitarinę pagalbą. Tai didelė JAV diplomatinės kampanijos paremiant J. Guaido eskalacija. Be to, Vašingtonas paskelbė apie 56 mln. dolerių (49,3 mln. eurų) pagalbą venesueliečiams.

Praėjusį savaitgalį prie blokuotos Venesuelos sienos prasiveržė kruvinas smurtas, kai šalies saugumo pajėgos ėmėsi veiksmų prieš opozicijos šalininkus, bandžiusius pervežti pagalbos krovinius ten esančiu tiltu.

Kinija, kuri yra tarp pagrindinių Venesuelos kreditorių, laikėsi neutralios ir nesikišimo pozicijos, Venesuelos ekonomikai kenčiant nuo hiperinfliacijos ir būtiniausių dalykų deficito, ir intensyvėjant N. Maduro bei J. Guaido kovai dėl valdžios.

„Venesuelos problemos pobūdis yra Venesuelos vidaus reikalai“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi, atkartodamas rusų ministro komentarus dėl karinės intervencijos.

„Kiekvienai šaliai sprendžiant Venesuelos klausimą, turėtume... laikytis nesikišimo į vidaus reikalus principo, nepritarti karinės jėgos naudojimui ar grasinimui ją panaudoti, ir laikytis pagrindinių tarptautinių santykių standartų“, – pridūrė jis.