„Atsiprašau dėl savo negebėjimo toliau dirbti ir dėl visų trūkumų per mano darbo laiką“, – M. J. Zarifas parašė žinutėje, paskelbtoje jo patvirtintoje instagramo paskyroje.

M. J. Zarifas padėkojo iraniečiams ir „gerbiamiems pareigūnams“ už palaikymą „per pastaruosius 67 mėnesius“.

Irano diplomatijos vadovo atsistatydinimą patvirtino vienas informuotas šaltinis, bet H. Rouhani personalo vadovas griežtai paneigė, kad prezidentas priėmė M. J. Zarifo pasitraukimą „Twitter“ žinute.

Diplomatijos vadovas apie savo darbo pabaigą pranešė praėjus kelioms valandoms po iš anksto neskelbto Sirijos prezidento Basharo al Assado vizito Teherane. Kaip praneša pusiau valstybinė naujienų agentūra ISNA, M. J. Zarifas nedalyvavo nė viename iš B. al Assado susitikimų su Irano aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamanei ir H. Rouhani.

Iškilūs parlamento nariai iškart paragino H. Rouhani atsistatydinimo nepriimti.

„Neabejotina, kad Irano žmonėms, vyriausybei ir valstybei šis atsistatydinimas nebus naudingas“, – pareiškė už reformas pasisakantis parlamentaras Mostafa Kavakebianas.

„Didžioji dauguma parlamento narių reikalauja, kad prezidentas niekada nepriimtų šio atsistatydinimo“, – sakoma jo tviterio žinutėje.

Įtakingo parlamento nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komiteto vadovas sakė ISNA, kad pirmadienio popietę planuota M. J. Zarifo kelionė į Ženevą buvo paskutinę minutę atšaukta, nepateikus jokių paaiškinimų.

„Staiga gavau žinutę, kad kelionė buvo atšaukta“, - agentūrai sakė Heshmatollah Falahatpisheh. Komiteto vadovas pridūrė, kad tai nebe pirmas kartas, kai M. J. Zarifas pasiprašė atleidžiamas iš pareigų, bet „šįkart tai buvo padaryta itin viešai, ir tai reiškia, kad jis nori, kad prezidentas šįkart su tuo sutiktų“.

Komentuodamas žinią apie galimą M. J. Zarifo atsistatydinimą JAV užsienio reikalų sekretorius Mike Pompeo pareiškė, kad šis Irano ministras yra „vienas iš korumpuotos religinės mafijos statytinių“.

„Atkreipėme dėmesį į @JZarifo atsistatydinimą. Žiūrėsim, ar tai bus patvirtinta“, M. Pompeo parašė per tviterį.

„Bet kokiu atveju, jis ir @HassanRouhani tėra korumpuotos religinės mafijos statytiniai“, – pridūrė valstybės sekretorius.

„Žinome, kad @khamenei_ir priima visus galutinius sprendimus. Mūsų politika nepakitusi – režimas turi elgtis kaip normali šalis ir gerbti savo žmones“, – rašė M. Pompeo.

Vidaus spaudimas

59 metų M. J. Zarifas ėjo diplomatijos vadovo pareigas H. Rouhani kabinete nuo 2013 metų rugpjūčio ir nuolat buvo spaudžiamas bei kritikuojamas griežtosios linijos politikų, nepritariančių jo įtampos santykiuose su Vakarais mažinimo kursui.

M. J. Zarifo reputacijai Irano politiniuose sluoksniuose buvo suduotas smūgis, Vašingtonui pernai gegužę pasitraukus iš branduolinio susitarimo, kurio privalumais buvo rimtai suabejota pradėjus smukti Irano ekonomikai.

Šalies ultrakonservatoriai kaltino ministrą išsiderėjus prastą susitarimą, daug nuolaidų dėl savo branduolinės programos padariusiam Iranui nesuteikusį nieko prasminga.

Bėgant laikui M. J. Zarifo ir jo kritikų konfliktas tik paaštrėjo, o pats ministras pareiškė, kad derybų per derybas dėl Teherano branduolinės programos ateities jam didžiausią susirūpinimą kėlė kitų iraniečių darytas spaudimas.

„Labiau nerimavome dėl galimo dūrio į nugarą, o ne dėl derybų“, – vasario 2 dieną pareiškė jis vienam vietos laikraščiui.

„Kitai šaliai taip ir nepavyko manęs palaužti per derybas... bet vidaus spaudimas palauždavo mane tiek derybų metu, tiek po jų“, – sakė M. J. Zarifas.

Vėliausi nesutarimai tarp M. J. Zarifo ir kietosios linijos šalininkų įsiplieskė įgyvendinant Finansinių veiksmų darbo grupės reikalavimus dėl pinigų plovimo Irane.

Ši ginčas išryškino vyriausybės ir parlamento nesutarimus su kontrolės tarybomis.

Sekmadienį ISNA pranešė, jog M. J. Zarifas perspėjo Tikslingumo tarybą, tokius konfliktus sprendžiančią arbitražo instituciją, kad ji turėtų „suprasti savo sprendimo pasekmės“.

Ultrakonservatoriai įžvelgė tokiuose M. J. Zarifo žodžiuose grasinimą ir nedelsdami jį užsipuolė.