Rusijos valstybinė televizija parodė JAV žemėlapį, kuriame pavaizduoti kariniai objektai, į kuriuos Maskva taikytųsi, jei Vašingtonas grasins naudoti raketas prieš Rusiją. Toks reportažas neįprastas net ir turint omenyje karingus Rusijos standartus, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Tarp potencialių taikinių – Pentagonas ir JAV prezidento rezidencija „Camp David“ Merilande. Programoje buvo nurodyta, kad Rusijos kuriama viršgarsinė raketa šiuos taikinius pasiektų mažiau nei per penkias minutes.

Praeitą savaitę Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva turi visas karines galimybes sukurti situaciją, panašią į Kubos raketų krizę, jei tik JAV to nori.

Didėjant įtampai dėl yrančios Šaltojo karo laikų branduolinių ginklų kontrolės sutarties ir Rusijai baiminantis dėl to, kad JAV gali dislokuoti vidutinio nuotolio branduolines raketas Europoje, V. Putinas pareiškė, kad Rusija bus priversta žengti atsakomąjį žingsnį ir dislokuoti viršgarsines branduolines raketas povandeniniuose laivuose netoli JAV teritorinių vandenų.

JAV pareiškė neplanuojanti artimiausiu metu dislokuoti tokių raketų Europoje, o V. Putino grasinimus pavadino propaganda. Pasak JAV, šiuo metu ji neturinti sausumoje bazuojamų vidutinio nuotolio branduolinių raketų, kurias galėtų dislokuoti Europoje. Vis dėlto dėl numanomų Rusijos pažeidimų, kuriuos Maskva neigia, nusprendusi pasitraukti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (angl. Intermediate-Range Nuclear Forces – INF), JAV atvėrė sau kelią į tokių raketų gamybą ir dislokavimą.

Nors V. Putinas pareiškė, kad Rusija nenori naujų ginklavimosi varžybų, vis dėlto tai sakydamas jis naudojo karinę retoriką.

Kai kurie analitikai mano, kad tai yra V. Putino taktika, kurią jis taiko norėdamas įtraukti JAV į derybas dėl strateginio dviejų supervalstybių balanso, kurių Maskva ilgai siekia, bet jos pastangos ne visada sėkmingos.

Sekmadienį Rusijos valstybės televizijos kanalo „Rossija-1“ pagrindinėje savaitės televizijos naujienų programoje „Vesti Nedeli“ laidos vedėjas Dmitrijus Kiseliovas parodė JAV žemėlapį, kuriame nurodė kelis potencialius taikinius, ir pareiškė, kad juos Maskva kliudytų tuo atveju, jei kiltų branduolinis karas.

Rusijos valstybinė televizija parodė žemėlapį, kur smogtų branduolinės raketos: taikinių sąraše – Pentagonas ir Baltieji Rūmai

Tarp taikinių, kuriuos D. Kiseliovas įvardijo kaip JAV prezidento ar karinės vadovybės kontrolės centrus, buvo ir „Fort Ritchie (karinių mokymų centras Merilande, uždarytas 1998 m.), McClellano oro pajėgų bazė Kalifornijoje ir „Jim Creek“ – karinio jūrų laivyno komunikacijų bazė Vašingtono valstijoje.

D. Kiseliovas, kuris yra artimas Kremliui, pareiškė, kad Rusijos kuriama viršgarsinė raketa „Cirkonis“, paleista iš rusų povandeninių laivų taikinius galės pasiekti mažiau nei per penkias minutes
Viršgarsinė raketa atmosfera keliauja daugiau nei penkis kartus greičiau už garso greitį.

„Mes niekam negrasiname, bet jei įvyktų toks dislokavimas, reaguotume nedelsdami“, – pareiškė jis.

Griežtą antiamerikietišką toną taikantis D. Kiseliovas yra vienas iš pagrindinių Rusijos valstybinės televizijos ruporų. Kažkada jis yra pareiškęs, kad Maskva gali paversti Ameriką radioaktyviais pelenais.

Paprašytas pakomentuoti D. Kiseliovo reportažą, Kremlius pirmadienį pareiškė, kad nesikiša į valstybinės televizijos redakcinę politiką.