„Manau, kad situacijoje, kurioje esame, atidėjimas būtų racionalus sprendimas, bet ministrė pirmininkė Theresa May toliau tiki, kad gali išvengti šio scenarijaus“, – sakė D. Tuskas spaudos konferencijoje, surengtoje baigiantis arabų šalių ir Europos Sąjungos viršūnių susitikimui.

ES vis labiau nerimauja, kad Britanijai gali tekti pasitraukti iš bloko neturint jokios sutarties; tokiu atveju kiltų sumaištis abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse.

Britanija dėl „Brexit“ tebėra susiskaldžiusi. Per 2016-ųjų birželį vykusį referendumą 52 proc. Britanijos gyventojų nusprendė, kad šalis turi palikti ES.

Per Egipte įvykusį susitikimą D. Tuskas taip pat privačiai konsultavosi su britų ministre pirmininke Th. May dėl Britanijos išstojimo iš ES.

Th. May sekmadienį paprašė skirti dar daugiau laiko deryboms dėl jos pasiekto „Brexit“ susitarimo ir leido suprasti, kad britų parlamentas neturės galimybės dar kartą balsuoti iki kovo 12-osios, po kurios iki oficialaus Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES liks vos 17 dienų.

Dėl tokio premjerės sprendimo auga tikimybė, jog įstatymų leidėjai kitą savaitę pritars idėjai nukelti „Brexit“, kad būtų išvengta išstojimo be sutarties scenarijaus.

Sekmadienį Th. May sakė, kad vis dar kalbasi su ES apie galimus susitarimo pakeitimus Airijos sienos klausimu.

Tuo metu ES ir jos likusios 27 narės nekart yra atmetusios Th. May pastangas pakoreguoti lapkritį sudarytą „skyrybų sutartį“.

Kadangi britų parlamentarai praėjusį mėnesį ryžtingai atmetė tą susitarimą, Th. May siekia išspręsti klausimą dėl sutartyje numatytos vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) ir rasti būdą nuraminti euroskeptiškus britų parlamentarus.

„Pasiekti tą susitarimą“

Pagrindinis kliuvinys yra „apsidraudžiamoji priemonė“ dėl Airijos sienos, pagal kurią Britanija turi likti ES muitų sąjungoje, kol bus rastas sprendimas, pavyzdžiui, sudaryta sutartis dėl būsimos laisvosios prekybos.

Londonas nori, kad ši priemonė būtų laikina arba ją būtų galima vienašališkai nutraukti.

ES prieštarauja bet kokiems tos priemonės pokyčiams, nes ja siekiama užtikrinti, kad siena tarp ES narės Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos liktų atvira.

Nors šiuo klausimu nenusileidžia, Briuselis siūlo politines garantijas.

D. Tuskas sakė, kad jam „visiškai aišku“, jog dabartinis susitarimas neturi daugumos palaikymo Britanijos parlamente, todėl mūsų laukia „alternatyvus chaotiško „Brexit“ (variantas) arba atidėjimas“.

„Kuo mažiau laiko lieka iki kovo 29 dienos, tuo didesnė yra atidėjimo tikimybė“, – pridūrė jis ir paaiškino, kad tai nėra ES planas, o tiesiog objektyvus faktų vertinimas.

D. Tuskas sakė nuraminęs Th. May, kad „nesvarbu, koks bus scenarijus, visos 27 (ES valstybės) pademonstruos kuo didesnį supratingumą ir gerą valią“.

Per pirmadienio spaudos konferenciją Šarm aš Šeiche Th. May sakė mananti, kad „Brexit“ vis dar gali įvykti laiku.

„Pagal susitikimus, kuriuos čia surengiau, ir pokalbius, kuriuose dalyvavau pastarosiomis dienomis, tikrai jutau, kad galime pasiekti tą susitarimą“, – sakė Th. May.

„Brexit“ deryboms vadovaujanti Europos Komisija vis dar vadovaujasi tuo, kad Britanija iš bloko išstos kovo 29 dieną, anksčiau Briuselyje sakė Komisijos atstovė Mina Andrejeva.

Ji priminė, kad Britanijai pirmiausia reikėtų paprašyti atidėjimo, o likusios 27 ES šalys turėtų su tuo vienbalsiai sutikti.

Th. May derybininkų komanda antradienį turi grįžti į Briuselį tolesnėms deryboms.